CDNXL 7.0 warto czy poczekać
Moderator: mikey
Re: CDNXL 7.0 warto czy poczekać
Ja niestety byłem niejako zmuszony przejść do 7.01 z 7.0. Wersja 7.0 posiadała błąd przy dokumentach RW - Program wysypywał się przy wybieraniu osoby odpowiedzialnej. Jeśli chodzi o stabilność to w wersji 7.1 nie wiadomo czemu moduły potrafią się całkowicie wyłączyć podczas pracy bez żadnego komunikatu. Po prostu okno sie zamyka i tyle byłoby z pracy
Jak dotąd niewiem czym może to być spowodowane. Dodatkowo przy wprowadzaniu towaru na PZ, WZ, FS itd. czasami nie "synchronizują" się pozycję dotyczące ilości towaru (są dwa wiersze, modyfikuje ilość i cene w tym pierwszy a dolny automatycznie się dostosowuje). Gdy sie nie dostosuje mam piękny komunikat "Wystąpiła sytuacja nieprzewidziana przez program" 
-
marceynowa
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 2022
Słuchając opinii konsultantów CDN XL, nie powinno się wprowadzać żadnych zmian wersji - w domyśle pozostać przy wersji z wdrożenia. Zawsze jest jakiś krytyczny błąd.
Ostanią aktualizację mieliśmy w marcu 2007 (6.0.3), czekaliśmy na 7.0 - po ukazaniu się w lipcu mieliśmy poczekać na HR, a potem okazao się, że lepiej poczekać na 7.1 Ale teraz znowu jest sugestia aby czekać na HR.
Ciekawe czy kiedyś pojawi się wersja bez błędów krytycznych?
Ostanią aktualizację mieliśmy w marcu 2007 (6.0.3), czekaliśmy na 7.0 - po ukazaniu się w lipcu mieliśmy poczekać na HR, a potem okazao się, że lepiej poczekać na 7.1 Ale teraz znowu jest sugestia aby czekać na HR.
Ciekawe czy kiedyś pojawi się wersja bez błędów krytycznych?
- wojtek
- Wersja: 9.8
Niestety mam wrażenie, że Comarch stosuje tę samą zasadę co Microsoft czyli niech testerami bedą użytkownicymarceynowa pisze: Ciekawe czy kiedyś pojawi się wersja bez błędów krytycznych?
- mikey
- Site Admin
- Wersja: 2016
Nie martwcie się, ja słyszałem, że lepiej poczekać do wersji 8.1 ... będzie w sierpniu 
Generalnie każda konwersja to dramat. Z jednej strony liczymy na eliminację kilku upierdliwych błędów doskwierających nam w wersji obecnie posiadanej, ale z drugiej zawsze wiadomo, że przestanie kilka ważnych rzeczy działać, a w najlepszym przypadku będzie działać ... trochę inaczej!
Dobrze, że tempo zmian wersji w roku spadło ... kiedyś wypuszczali dwie
Generalnie każda konwersja to dramat. Z jednej strony liczymy na eliminację kilku upierdliwych błędów doskwierających nam w wersji obecnie posiadanej, ale z drugiej zawsze wiadomo, że przestanie kilka ważnych rzeczy działać, a w najlepszym przypadku będzie działać ... trochę inaczej!
Dobrze, że tempo zmian wersji w roku spadło ... kiedyś wypuszczali dwie
My jesteśmy na bieżąco, bo na 7.1
W wersji 7.0 moduł sprzedaż wysypywał się tak często, że w zasadzie nie dało się pracować.
Niestety ilość "nieprzewidzianych przez moduł Sprzedaż sytuacji" jest w 7.1 nadal nie do zaakceptowania. Na końcówkach pracujemy na XP Prof SP2 i najczęściej program zamyka się bez ostrzeżenia podczas przełączania się na inną aplikację (a szczególnie dosową - w naszym przypadku poprzedni program firmowy).
Ponadto bardzo często moduł sprzedaż pada jeśli przez dłuższą chwilę mamy otwartą jaką rozbudowaną formatkę (np. zakładamy nowego kontrahenta, otwieramy z tego poziomu dodatkowe formatki, np. adresy, osoby kontaktowe). W takiej sytuacji po powrocie na główną formatkę pola stają są puste i nie jest możliwe ani zapisanie ani odrzucenie zmian - koszmar! Niestety nie udało nam się znaleźć żadnego schematu który pozwoliłby znaleźć przyczynę (błąd pojawia się z różną częstotliwością i na różnych komputerach).
I ostatnia denerwująca sprawa, która dotyka wszystkich firm będących Zakładami Pracy Chronionej - najnowsza Optima! (rozbudowane Kadry i Płace dla XL) błędnie współpracuje przy wystawianiu deklaracji SOD (zainteresowani wiedzą o co chodzi). Każda kolejna wersja wprowadza jakieś zmiany - niestety czasami na gorsze.
Mimo wszystko polecam aktualizację z 7.0 lub 7.01 na 7.1 Z utęsknieniem czekam teraz na 7.2, która mam nadzieję radykalnie poprawi stabilność.
W wersji 7.0 moduł sprzedaż wysypywał się tak często, że w zasadzie nie dało się pracować.
Niestety ilość "nieprzewidzianych przez moduł Sprzedaż sytuacji" jest w 7.1 nadal nie do zaakceptowania. Na końcówkach pracujemy na XP Prof SP2 i najczęściej program zamyka się bez ostrzeżenia podczas przełączania się na inną aplikację (a szczególnie dosową - w naszym przypadku poprzedni program firmowy).
Ponadto bardzo często moduł sprzedaż pada jeśli przez dłuższą chwilę mamy otwartą jaką rozbudowaną formatkę (np. zakładamy nowego kontrahenta, otwieramy z tego poziomu dodatkowe formatki, np. adresy, osoby kontaktowe). W takiej sytuacji po powrocie na główną formatkę pola stają są puste i nie jest możliwe ani zapisanie ani odrzucenie zmian - koszmar! Niestety nie udało nam się znaleźć żadnego schematu który pozwoliłby znaleźć przyczynę (błąd pojawia się z różną częstotliwością i na różnych komputerach).
I ostatnia denerwująca sprawa, która dotyka wszystkich firm będących Zakładami Pracy Chronionej - najnowsza Optima! (rozbudowane Kadry i Płace dla XL) błędnie współpracuje przy wystawianiu deklaracji SOD (zainteresowani wiedzą o co chodzi). Każda kolejna wersja wprowadza jakieś zmiany - niestety czasami na gorsze.
Mimo wszystko polecam aktualizację z 7.0 lub 7.01 na 7.1 Z utęsknieniem czekam teraz na 7.2, która mam nadzieję radykalnie poprawi stabilność.
-
Kyniu
AFAIR nie będzie 7.2 ani żadnej innej wersji zaczynającej się numerem 7. Kolejna po 7.1 będzie wersja 8. Podobno dostępna po wakacjach.rgrobelny pisze:Mimo wszystko polecam aktualizację z 7.0 lub 7.01 na 7.1 Z utęsknieniem czekam teraz na 7.2, która mam nadzieję radykalnie poprawi stabilność.
Kyniu
- Meg
- Rola: Konsultant CDN XL
A ja dzisiaj dostąpiłam zaszczytu (?) wysłuchania uwag klienta nt. wersji 7. Pitu pitu, ale najbardziej zaintrygowało mnie, ze jeden z użytkowników nie mógł zatwierdzić opisu analitycznego w dokumencie RW. Oczywiście jeszcze nie wiem co oznacza rzeczone "nie mógł", bo nie dostałam na razie odpowiedzi na prośbe o uściślenie. Nie mniej jednak wygląda jakby w uprawnieniach coś się zamieszało? Sprawdziłam uprawnienia, sprawdziłam zakazy .. niby wszystko OK. Nie przeżyliście czegoś podobnego? Tak sondażowo pytam, bo jeszcze nie zaczęłam dobrze gryźć problemu 
______________________________________________________________________________________
Ekspert to ktoś, kto ma coraz większą wiedzę w coraz mniejszym zakresie, aż wreszcie wie absolutnie wszystko o niczym.
Ekspert to ktoś, kto ma coraz większą wiedzę w coraz mniejszym zakresie, aż wreszcie wie absolutnie wszystko o niczym.
Na 99% jest włączone sprawdzanie poprawności opisu, a opis poprawny nie byłMeg pisze:jeden z użytkowników nie mógł zatwierdzić opisu analitycznego w dokumencie RW. Oczywiście jeszcze nie wiem co oznacza rzeczone "nie mógł", bo nie dostałam na razie odpowiedzi na prośbe o uściślenie. Nie mniej jednak wygląda jakby w uprawnieniach coś się zamieszało?