RZECZYWISTA wartość grupy towarów.
Moderator: mikey
-
Kyniu
- Rola: Administrator CDN XL
RZECZYWISTA wartość grupy towarów.
Proszę o cierpliwą lekturę - wszystko wyjaśni się w swoim czasie.
1. Podejście pierwsze:
Moduł Sprzedaż -> Menu Zestawienia -> Pozycja Archiwalne Stany Towarów. Wybieram Grupę "Grupa główna" klikam pioruna, sigmę, mam wynik, wszystko OK. Sprawdzam towar o kodzie GL-208 - jest jedna sztuka z wartością 22,50 zł. Powtarzam czynności, wybieram grupę A, klik, klik, patrzę na listę towarów a tam jest GL-208 - sztuk jeden za 22,50. Ponownie robię klik, klik, wybieram grupę B i znowu mam GL-208 sztuk jeden za 22,50 zł. Podgląd karty towaru - towar rzeczywiście jest w dwóch grupach, A i B, z czego domyślna jest A. Wniosek - raport per "Grupa główna" korzysta z tabeli CDN.TwrGrupyDom, a per grupa z tabeli CDN.TwrGrupy.
2. Podejście drugie:
Moduł Sprzedaż -> Lista Towarów -> Grupa wg. kodu -> Wydruki -> Stan towarów wg. grupy (zasoby)*. Lecę po liście. Jestem na grupie A i bez niespodzianek mam towar o kodzie GL-208 sztuk jeden za 22,50. Przeglądam wydruk dalej i co widzę - otóż znowu widzę GL-208 sztuk jeden za 22,50 zł. Wniosek - wydruk korzysta z tabeli CDN.TwrGrupy - co ciekawe podsumowanie liczy osobno, nie jako suma grup, bo wtedy już wyszedłby totalny absurd, a akurat sumarycznie pokazuje dobrze.
3. Wnioski
Według mojego prezesa XL go okłamuje bo nie jest w stanie poznać rzeczywistej wartości danej grupy towarów. Według księgowej jest źle bo nie wie jakie są rzeczywiste wartości każdej z grup towarowych. Na a skoro według prezesa i głównej księgowej jest źle to źle jest i dla mnie bo mi suszą uszy. Zatem pytanie czy jest gdzieś w XL'u jakieś zestawienie, raport, wydruk, etc. który liczy wartość towarów w oparciu o grupę domyślną czyli tabelę CDN.TwrGrupyDom. Tudzież czy ktoś taki wydruk, raport, etc. spłodził i mógłby się podzielić by ulżyć memu żywotowi. No w ostateczności wskazówki do liczenia wartości magazynu mile widziane - rozumiem że muszę mnożyć zasób (CDN.TwrZasob?, TwrZasobMag?, ...) * cena zakupu zasobu (zaczynają się schody - czyżby CDN.TraElem?) i grupować po grupach domyślnych.
Kyniu
* coś mi świta że to może być mój własny wydruk a może nie - sam już nie wiem co było a co dorobiłem przez te trzy lata.
1. Podejście pierwsze:
Moduł Sprzedaż -> Menu Zestawienia -> Pozycja Archiwalne Stany Towarów. Wybieram Grupę "Grupa główna" klikam pioruna, sigmę, mam wynik, wszystko OK. Sprawdzam towar o kodzie GL-208 - jest jedna sztuka z wartością 22,50 zł. Powtarzam czynności, wybieram grupę A, klik, klik, patrzę na listę towarów a tam jest GL-208 - sztuk jeden za 22,50. Ponownie robię klik, klik, wybieram grupę B i znowu mam GL-208 sztuk jeden za 22,50 zł. Podgląd karty towaru - towar rzeczywiście jest w dwóch grupach, A i B, z czego domyślna jest A. Wniosek - raport per "Grupa główna" korzysta z tabeli CDN.TwrGrupyDom, a per grupa z tabeli CDN.TwrGrupy.
2. Podejście drugie:
Moduł Sprzedaż -> Lista Towarów -> Grupa wg. kodu -> Wydruki -> Stan towarów wg. grupy (zasoby)*. Lecę po liście. Jestem na grupie A i bez niespodzianek mam towar o kodzie GL-208 sztuk jeden za 22,50. Przeglądam wydruk dalej i co widzę - otóż znowu widzę GL-208 sztuk jeden za 22,50 zł. Wniosek - wydruk korzysta z tabeli CDN.TwrGrupy - co ciekawe podsumowanie liczy osobno, nie jako suma grup, bo wtedy już wyszedłby totalny absurd, a akurat sumarycznie pokazuje dobrze.
3. Wnioski
Według mojego prezesa XL go okłamuje bo nie jest w stanie poznać rzeczywistej wartości danej grupy towarów. Według księgowej jest źle bo nie wie jakie są rzeczywiste wartości każdej z grup towarowych. Na a skoro według prezesa i głównej księgowej jest źle to źle jest i dla mnie bo mi suszą uszy. Zatem pytanie czy jest gdzieś w XL'u jakieś zestawienie, raport, wydruk, etc. który liczy wartość towarów w oparciu o grupę domyślną czyli tabelę CDN.TwrGrupyDom. Tudzież czy ktoś taki wydruk, raport, etc. spłodził i mógłby się podzielić by ulżyć memu żywotowi. No w ostateczności wskazówki do liczenia wartości magazynu mile widziane - rozumiem że muszę mnożyć zasób (CDN.TwrZasob?, TwrZasobMag?, ...) * cena zakupu zasobu (zaczynają się schody - czyżby CDN.TraElem?) i grupować po grupach domyślnych.
Kyniu
* coś mi świta że to może być mój własny wydruk a może nie - sam już nie wiem co było a co dorobiłem przez te trzy lata.
-
krzysieksarna
- Rola: Konsultant CDN XL
- Kontakt:
Re: RZECZYWISTA wartość grupy towarów.
Aby się pozbyć tego typu rozbieżności wywal zestawienia liczące stany wg zasobów, archiwalne stany towarów - to "techniczne" tabele, o których użytkownik w ogóle nie powinien wiedzieć, że są, a po drugie myślę, że C. mógłby się ich już dawano pozbyć. To czy to zestawienie jest Twoje czy C. to bardzo łatwo zweryfikować: jak w lewym oknie to C, jak w prawym to Twoje.
Zestawienie liczące stan wg grup zrób na podstawie "Stan magazynu na dzień" , tylko sprawdź wcześniej czy każdy towar ma grupę domyślną, bo znowu wystawisz się do strzału
K.
Zestawienie liczące stan wg grup zrób na podstawie "Stan magazynu na dzień" , tylko sprawdź wcześniej czy każdy towar ma grupę domyślną, bo znowu wystawisz się do strzału
K.
Krzysiek Sarna
http://www.infortes.pl
-
Kyniu
No ale są a ich zachowanie jest .... dyskusyjne. Na przykład ostatnio prezes i główna księgowa usiłują wydobyć ode mnie - jakbym to niby ja wiedział - dlaczego archiwalne stany towarów różnią się wartością od inwentaryzacji. Nie jest to wielka różnica, jakieś 0,05% wartości magazynu (kilkaset złotych) ale jest. I mam dziurę w brzuchu dlaczego jest, skąd jest, co ją powoduje, etc.krzysieksarna pisze:Aby się pozbyć tego typu rozbieżności wywal zestawienia liczące stany wg zasobów, archiwalne stany towarów - to "techniczne" tabele, o których użytkownik w ogóle nie powinien wiedzieć, że są, a po drugie myślę, że C. mógłby się ich już dawano pozbyć.
Twój skrót myślowy jest dla mnie zbyt krótki - może dlatego że nie piłem rano jeszcze kawy - ale nie wiem o co chodzi z tym lewym i prawym oknem.krzysieksarna pisze:To czy to zestawienie jest Twoje czy C. to bardzo łatwo zweryfikować: jak w lewym oknie to C, jak w prawym to Twoje.
Jest jakiś "gotowiec" który to sprawdza czy mam sobie spłodzić filtr który wyłapie towary bez grupy domyślnej (jak rozumiem taki którego karta towaru nie ma relacji z tabelą TwrGrupyDom). Natomiast wydruk "Stan magazynu na dzień" mam dostępny gdy na liście towarów wybiorę "Wszystkie wg. nazwy" lub "Wszystkie wg. kodu" i nie rozbija on towarów na grupy - drukuje po prostu cały magazyn. A ja potrzebuje narzędzie którego najlepszym zachowaniem byłby wynik w postaci listy grup i wartości towarów w danej grupie: powiedzmy A - 100 tyś, B - 150 tyś, C - 125 tyś. .... i na koniec suma która jak oczekuję będzie równa wartości całego magazynu (grupy głównej).krzysieksarna pisze:Zestawienie liczące stan wg grup zrób na podstawie "Stan magazynu na dzień" , tylko sprawdź wcześniej czy każdy towar ma grupę domyślną, bo znowu wystawisz się do strzału
Kyniu
-
krzysieksarna
- Kontakt:
Jeśli uruchomisz konfigurację wydruków (okno gdzie podpina się wydruki) to po lewej stronie są wyłącznie standardowe wydruki, po prawej wyłącznie własne (Zgodnie z etykietami tych Pól "Wydruki standardowe" i "Wydruki użytkownika".
Dla księgowej (i dla prezesa) wiążący powinien być wyłącznie raport "Stan magazynu na dzień" on się robi z dokumentów, a dokumenty są podstawą księgowania. Stany z zasobów czy Archiwalne powstały w zamierzchłych czasach celem poprawy wydajności. Wywal je - problem księgowej i prezesa zniknie. Natomiast Ty jako administrator powinieneś to kontrolować - jeśli stany wg zasobów będą się różnic od stanu magazynu na dzień z bieżącą datą, to znaczy, że coś jest nie tak ze stanami i trzeba uruchomić naprawę stanów towarów, żeby sprawdzić co jest nie tak.
W Apteczce w administratorze jest funkcja Naprawa grup domyślnych.
Zestawienie z podsumowaniem stanów w grupach niestety nie ma gotowego. Jeśli ktoś je zrobi i chce korzystać z podsumowania całości, musi pamiętać o tym, że nie wolno mu dodawać jednego towaru do wielu grup - w przeciwnym razie w podsumowaniu taki towar się zwielokrotni. Pomysł z wykorzystaniem grup domyślnych do tego jest bardzo dobry.
Dla księgowej (i dla prezesa) wiążący powinien być wyłącznie raport "Stan magazynu na dzień" on się robi z dokumentów, a dokumenty są podstawą księgowania. Stany z zasobów czy Archiwalne powstały w zamierzchłych czasach celem poprawy wydajności. Wywal je - problem księgowej i prezesa zniknie. Natomiast Ty jako administrator powinieneś to kontrolować - jeśli stany wg zasobów będą się różnic od stanu magazynu na dzień z bieżącą datą, to znaczy, że coś jest nie tak ze stanami i trzeba uruchomić naprawę stanów towarów, żeby sprawdzić co jest nie tak.
W Apteczce w administratorze jest funkcja Naprawa grup domyślnych.
Zestawienie z podsumowaniem stanów w grupach niestety nie ma gotowego. Jeśli ktoś je zrobi i chce korzystać z podsumowania całości, musi pamiętać o tym, że nie wolno mu dodawać jednego towaru do wielu grup - w przeciwnym razie w podsumowaniu taki towar się zwielokrotni. Pomysł z wykorzystaniem grup domyślnych do tego jest bardzo dobry.
Krzysiek Sarna
-
Kyniu
Na razie wysmażyłem filtr:
W teorii powinien wyłapać towary dla których Grupą Domyślną jest Grupa Główna (TGD_GrONumer=0) oraz bez grupy domyślnej (TGD_GrONumer IS NULL).
Kyniu
Kod: Zaznacz cały
Twr_GIDNumer IN
(
SELECT CDN.TwrKarty.Twr_GIDNumer
FROM CDN.TwrKarty
JOIN CDN.TwrGrupyDom ON CDN.TwrKarty.Twr_GIDNumer = CDN.TwrGrupyDom.TGD_GIDNumer
WHERE
TGD_GIDTyp=16 AND (TGD_GrONumer=0 OR TGD_GrONumer IS NULL)
)Kyniu
-
Kyniu
No dobra - czyli to mój wydruk. Skoro mój to może sobie przypomnę co i jak i dam radę go poprawić (ale ze mnie optymista).krzysieksarna pisze:Jeśli uruchomisz konfigurację wydruków (okno gdzie podpina się wydruki) to po lewej stronie są wyłącznie standardowe wydruki, po prawej wyłącznie własne (Zgodnie z etykietami tych Pól "Wydruki standardowe" i "Wydruki użytkownika".
Musiałbym mieć dostęp do kodu źródłowego żeby wywalić to z menu. Niestety jest na "sztywno" w menu "Zestawienia"krzysieksarna pisze:Dla księgowej (i dla prezesa) wiążący powinien być wyłącznie raport "Stan magazynu na dzień" on się robi z dokumentów, a dokumenty są podstawą księgowania. Stany z zasobów czy Archiwalne powstały w zamierzchłych czasach celem poprawy wydajności. Wywal je - problem księgowej i prezesa zniknie.
Pewnie wiele powinienem jako administrator - tylko jestem sam do wszystkiegokrzysieksarna pisze:Natomiast Ty jako administrator powinieneś to kontrolować - jeśli stany wg zasobów będą się różnic od stanu magazynu na dzień z bieżącą datą, to znaczy, że coś jest nie tak ze stanami i trzeba uruchomić naprawę stanów towarów, żeby sprawdzić co jest nie tak.
Echa jakoś tak mi totalnie brak wenykrzysieksarna pisze:Zestawienie z podsumowaniem stanów w grupach niestety nie ma gotowego. Jeśli ktoś je zrobi i chce korzystać z podsumowania całości, musi pamiętać o tym, że nie wolno mu dodawać jednego towaru do wielu grup - w przeciwnym razie w podsumowaniu taki towar się zwielokrotni. Pomysł z wykorzystaniem grup domyślnych do tego jest bardzo dobry.
Kyniu
-
krzysieksarna
- Kontakt:
Aby ukryć ten wydruk przed użytkownikami, wejdź do konfiguracji wydruków, znajdź procedurę Stany towarów wg grup - zasoby (procedura, nie raport, procedura to cos co ma po lewej stornie ikonę folderu), podnieś ją do edycji i w polu warunek wpisz 1=2. Procedura Stany towarów wg grup - zasoby i wszystkie raporty w niej zawarte znikną.
Krzysiek Sarna
-
Kyniu
Na szybko spłodziłem coś takiego:
Do zrobienia:
- wybór magazynu jako parametr
- wyświetlanie nazwa grupy zamiast GID numeru grupy
Ja mam niestety inne obowiązki i muszę to na chwilę zostawić ale może ktoś się chce pobawić, potestować, etc.
Kyniu
SELECT
1 AS Lp,
TGD_GrONumer AS 'Kod Grupy Towarowej',
SUM(TwZ_KsiegowaNetto) AS 'Wartość księgowa netto',
SUM(TwZ_RzeczywistaNetto) AS 'Wartość rzeczywista netto',
COUNT(TwZ_TwrNumer) AS 'Liczba pozycji w grupie'
FROM CDN.TwrZasoby
INNER JOIN CDN.TwrKarty ON TwZ_TwrNumer = Twr_GIDNumer
INNER JOIN CDN.TwrGrupyDom ON Twr_GIDNumer = TGD_GIDNumer
WHERE
TwZ_MagNumer = 1 AND TGD_GIDTyp = 16
GROUP BY
TGD_GrONumer- wybór magazynu jako parametr
- wyświetlanie nazwa grupy zamiast GID numeru grupy
Ja mam niestety inne obowiązki i muszę to na chwilę zostawić ale może ktoś się chce pobawić, potestować, etc.
Kyniu
-
krzysieksarna
- Kontakt:
Kyniu,
sam pchasz się w kłopoty, wynik tego selecta nadaje się dla księgowej jeśli naprawa stanów towarów nie pokazuje Ci żadnej rozbieżności ilościowej i wartościowej , sprawdziłeś grupy domyślne i w bazie nie masz żadnego dokument tu z datą "przyszłą". CDN.TwrZasoby to redundantna tabela która pozwala pokazać stan tylko na ten moment, ale już nie na wczoraj. To się nie nadaje dla księgowej.
K.
sam pchasz się w kłopoty, wynik tego selecta nadaje się dla księgowej jeśli naprawa stanów towarów nie pokazuje Ci żadnej rozbieżności ilościowej i wartościowej , sprawdziłeś grupy domyślne i w bazie nie masz żadnego dokument tu z datą "przyszłą". CDN.TwrZasoby to redundantna tabela która pozwala pokazać stan tylko na ten moment, ale już nie na wczoraj. To się nie nadaje dla księgowej.
K.
Krzysiek Sarna
-
Kyniu
Być może w którymś momencie się nie zrozumieliśmy. Tak, ten raport ma pokazać rzeczywistą wartość towarów w każdej z grup towarowych właśnie dokładnie na moment jego sporządzania. Chodzi o to że PM'owie poszczególnych grup zobowiązani są do utrzymywania określonych wartości swoich magazynów. A główna księgowa i prezes chcą mieć szybki podgląd czy wywiązują się z zadania. Dział handlowy i dział sprzedaży dla wygody mają towary poprzypinane w różnych grupach - np. ten sam towar jest równocześnie w grupie CISCO i w grupie ROUTERY - ale podlega PM'owi od CISCO, jego grupą domyślną jest CISCO i z punktu widzenia prezesa i księgowej ma się liczyć tylko do grupy CISCO. I jak narazie wszyscy są zadowoleni działania raportu - ja też bo jego wartość jest co do grosza zgodna z wartością wydruku "Stan magazynu na dzień" gdy dzień jest ustawiony na bieżący.krzysieksarna pisze:Kyniu,
K.
Kod po poprawkach:
@PAR ?@O(Grupa towarowa:TGD2.TGD_Kod|Wartość:'Wartość księgowa netto')|Kol1|&Kolejność sortowania :REG='Wartość księgowa netto' @? PAR@
@PAR ?@O(Rosnąco:Asc|Malejąco:Desc)|K_Kol1|Kierunek sortowania kolumny:REG=Desc @? PAR@
@PAR ?@R(SELECT MAG_GIDNumer, MAG_Kod FROM CDN.Magazyny)|Magazyn|&Magazyn:REG= 1 @? PAR@
SELECT
1 AS Lp,
TGD2.TGD_Kod AS 'Grupa towarowa',
SUM(TwZ_KsiegowaNetto) AS 'Wartość księgowa netto',
SUM(TwZ_RzeczywistaNetto) AS 'Wartość rzeczywista netto',
COUNT(TwZ_TwrNumer) AS 'Liczba pozycji w grupie'
FROM CDN.TwrZasoby
INNER JOIN CDN.TwrKarty ON TwZ_TwrNumer = Twr_GIDNumer
INNER JOIN CDN.TwrGrupyDom TGD1 ON Twr_GIDNumer = TGD1.TGD_GIDNumer
INNER JOIN CDN.TwrGrupyDom TGD2 ON (TGD1.TGD_GrONumer = TGD2.TGD_GIDNumer)
WHERE
TwZ_MagNumer = ??Magazyn AND TGD1.TGD_GIDTyp = 16 AND TGD2.TGD_GIDTyp = -16
GROUP BY
TGD2.TGD_Kod
ORDER BY
??Kol1 ??K_Kol1Kyniu