Właśnie dział sprzedaży zgłosił mi kolejnego ZONKA. Otóż dokument typu ZS ignoruje ustawienie w definicji dokumentu opcji „Kontrola (ilość *cena=wartość)” a co gorsza, jeśli z takiego ZS generujemy WZ lub FS, to mimo iż WZ i FS mają w definicji ustawione „Kontrola (ilość *cena=wartość)” to przeniosą się dane z ZS. I potem klienci odsyłają faktury jako zawierające ewidentne błędy rachunkowe bo 1500 sztuk x 30,83 zł daje 46244,40 zł zamiast oczekiwanej wartości 46245,00 zł.
Czy ktoś z wersją 7.1 może sprawdzić czy poprawili ten błąd? To znaczy czy ustawienie w definicji dokumentu ZS opcji „Kontrola (ilość *cena=wartość)” działa właściwie.
Kyniu
P.S. Mimo że błąd dotyczy ZS daje go w dziale Sprzedaż bo błąd "populuje" sie do WZ i FS a tak staje się upierdliwy - klienci zwracają faktury.
Unaga na „Kontrola (ilość *cena=wartość)”
Moderator: mikey
-
marceynowa
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 2022
Re: Unaga na „Kontrola (ilość *cena=wartość)”
Witam,
Po pierwsze propozycja dla administratora - każdy użytkownik powinien mieć wpisaną wersję CDN XL z któej korzysta.
Nikt nie pisze na jakiej wersji pracuje, a błedy w każdej wersji są inne (oczywiście są tez te które się cały czas powtarzają w każdej wersji).
Ja mam 7.1.1.1 i nie mogę oszukać na ZS, tak aby ilość x cena <> wartość.
Ale mam takie sytuacje, że ktoś robi ofertę w XL i potem przekaszałca na ZS (oferta nie ma właczonej kontroli) i potem taki błąd idzie przez ZS do FS.
Po pierwsze propozycja dla administratora - każdy użytkownik powinien mieć wpisaną wersję CDN XL z któej korzysta.
Nikt nie pisze na jakiej wersji pracuje, a błedy w każdej wersji są inne (oczywiście są tez te które się cały czas powtarzają w każdej wersji).
Ja mam 7.1.1.1 i nie mogę oszukać na ZS, tak aby ilość x cena <> wartość.
Ale mam takie sytuacje, że ktoś robi ofertę w XL i potem przekaszałca na ZS (oferta nie ma właczonej kontroli) i potem taki błąd idzie przez ZS do FS.
-
Kyniu
Fakt, moje przeoczenie. Nikt przecież nie będzie szukał w archiwum że to 7.0.00.xxxx Zaraz wpiszę do profilu - wtedy powinno być jasne.marceynowa pisze:Po pierwsze propozycja dla administratora - każdy użytkownik powinien mieć wpisaną wersję CDN XL z któej korzysta.Nikt nie pisze na jakiej wersji pracuje, a błedy w każdej wersji są inne (oczywiście są tez te które się cały czas powtarzają w każdej wersji).
Nie chodzi o "oszukanie" tylko czy jeśli masz w definicji dokumentu ZS (moduł administrator) zaznaczone „Kontrola (ilość *cena=wartość)” i wystawisz nowe ZS z poziomu Zamówień albo Sprzedaży i klikasz dodaj pozycję to kontrolka „Kontrola (ilość *cena=wartość)” na formatce towaru jest aktywna czy też nie jest aktywna?marceynowa pisze:Ja mam 7.1.1.1 i nie mogę oszukać na ZS, tak aby ilość x cena <> wartość. Ale mam takie sytuacje, że ktoś robi ofertę w XL i potem przekaszałca na ZS (oferta nie ma właczonej kontroli) i potem taki błąd idzie przez ZS do FS.
Kyniu
-
marceynowa
- Wersja: 2022
7.1.1.1 - kontrola działa zgodnie z ustawieniami w konfiguracji.
Sprawdź jeszcze czy jest w konfiguracji kopiowanie parametrów z centrum nadrzędnego. Ja kiedyś miałem sytuację, że było właczone kopiowanie, pole było zaznaczone i wycieniowane, ale nie funkcja nie działała. (nie była to kontrola wartości). Odznaczyłem kopiowanie, ustawiłem na właściwym centrum i zadziałało.
Sprawdź jeszcze czy jest w konfiguracji kopiowanie parametrów z centrum nadrzędnego. Ja kiedyś miałem sytuację, że było właczone kopiowanie, pole było zaznaczone i wycieniowane, ale nie funkcja nie działała. (nie była to kontrola wartości). Odznaczyłem kopiowanie, ustawiłem na właściwym centrum i zadziałało.
-
Kyniu
OK, dzięki. Dojrzewam do przesiadki na 7.1.marceynowa pisze:7.1.1.1 - kontrola działa zgodnie z ustawieniami w konfiguracji.
Kyniu