Zbiorowa lista życzeń
Moderator: mikey
-
Kyniu
- Rola: Administrator CDN XL
Zbiorowa lista życzeń
Tak sobie pomyślałem że skoro każdego z nas z osobna Comarch olewa to może by tak raz na jakiś czas ogłaszać dyskusję pod tytułem "Oczekiwania funkcjonalne w zakresie ......." i potem jak wypracujemy wspólne stanowisko przesyłać do Comarchu podpisane przez wszystkich zainteresowanych. Na przykład możemy zacząć dyskusję od mechanizmu WYKRESY. Co o tym sądzicie i jak oceniacie nasza zbiorową siłę przebicia?
Kyniu
Kyniu
-
marceynowa
- Wersja: 2022
Re: Zbiorowa lista życzeń
Szanse są gdy liczaba podpisów przekroczy 75% wszystkich użytkowników.
Poza tym chyba trzebaby zrobić zrzutkę na przekupienie projektantów CDN (mam nadzieję że CBA tego nie czyta). Inaczej najczęściej otrzymamy odpowiedź: "Funkcjonalność CDN XL w tym zakresie nie ulegnie zmianie" bez żadnego komentarza.
pozdrawiam
Poza tym chyba trzebaby zrobić zrzutkę na przekupienie projektantów CDN (mam nadzieję że CBA tego nie czyta). Inaczej najczęściej otrzymamy odpowiedź: "Funkcjonalność CDN XL w tym zakresie nie ulegnie zmianie" bez żadnego komentarza.
pozdrawiam
-
Kyniu
Jak to mówią w kupie siłą. I jak każda kupa możemy narobić smrodu. Od upublicznienia odpowiedzi Comarchu na naszym forum opatrzywszy ją adekwatnym komentarzem, przez zachęcenie firm w których pracujemy do nie wykupienia asysty do czasu spełnienia postulatów albo merytorycznego odniesienia się do nich, na bardziej aktywnej formie zniechęcania potencjalnych klientów którzy przymierzali się do zakupu XL - ot choćby zadając trudne pytania czy komentarze na otwartych seminariach Comarchu.marceynowa pisze:Inaczej najczęściej otrzymamy odpowiedź: "Funkcjonalność CDN XL w tym zakresie nie ulegnie zmianie" bez żadnego komentarza.
Kyniu
-
marceynowa
- Wersja: 2022
Sprzedaż CDN XL przypomina struktury mafijne, albo z nami współpracujesz, albo płacisz haracz, albo uciekasz daleko za granicę.Kyniu pisze:zachęcenie firm w których pracujemy do nie wykupienia asysty do czasu spełnienia postulatów albo merytorycznego odniesienia się do nich
Nie wykupienie asysty to odcięcie od nowych wersji - a co bedzie jak 460 wspaniałych zafunduje zmianę prawa? Pozataje wtedy zapłacić haracz - asysta za 30% zamiast 10% lub ucieczka - zmiana systemu, a to nie takie proste.
Ale z resztą zgadzam się w pełni - należy w internecie propagować dużą dawkę informacji nt. XLa.
Należy tez uświadamiać potencjalnych klientów - np. na semianriach Comarch - że to co mówią tam to tylko pozytywy (50% prawdy) - ta gorsza strona też istnieje tylko nie została pokazana.
pozdrawiam
-
arczicom
- Rola: Inny
- Wersja: 8.0 HR1
- Kontakt:
Comarch jak każda duża firma ma pewnie swoje procedury. Takie opisane postępowanie w "procedurach" ma swoje wady i zalety. Zaleta z punktu widzenia dużej firmy jest powtarzalność, kontrola zachowań i pracowników. Jednocześnie jest to dużą wadą z naszego punktu widzenia. Takie procedury czynią firmę mało elastyczną i nieinowacyjną!
Ale do rzeczy. Comarch nie uruchamia swojego forum i nie umożliwia kontaktów między użytkownikami z powodu obawy przed krytyką. Firma taka jak Comarch musi dbać o opinię i wszelkimi sposobami broni dostępu do informacji. Moim zdaniem jest to zła taktyka. Wśród krytykantów mogą być opinie nieobiektywne i całkiem prawdziwe. Comarch boi się o swoje imię czy słusznie? Dobry produkt obroni się sam...
Kiedy znalazłem słaby ten słaby punkt role się odwróciły i kontakt sie zdecydowanie porawił. Chociaż zdecydowanych zmian nie było! Faktem jest że moje publikacje dotyczące wad umieszczone na stronach www były nie do przełknięcia przez Comarch!
Proponuję założyć stowarzyszenie, klub ( nieformalne?) użytkowników CDN XL, czy też użytkowników programów comarch. Ustalić listę własnych spostrzeżeń i uwag oraz co ważne zaproponować rozwiązanie i mówić jednym głosem! Nasze uwagi umieszczać na własnych stronach www.
Oprogramowanie nie jest tanie i jest nadzieja na postęp. W naszym interesie jest nie tylko krytykować ale też wspierać Comarch! A przynajmniej naginać do naszych potrzeb
Proponuję założyć klub wzajemnego wsparcia poprzez
- wzajemne linkowanie stron www
- umieszczanie na stronach www wspólnych stanowisk
- wywieranie presji w uzgodnionych sprawach na swoich partnerów i asystę comarch
http://www.plast.eu
http://www.ibelchatow.pl
http://www.agro-land.eu
http://www.egips.pl
http://www.divernurkowanie.pl
http://www.e-bsm.pl
Ale do rzeczy. Comarch nie uruchamia swojego forum i nie umożliwia kontaktów między użytkownikami z powodu obawy przed krytyką. Firma taka jak Comarch musi dbać o opinię i wszelkimi sposobami broni dostępu do informacji. Moim zdaniem jest to zła taktyka. Wśród krytykantów mogą być opinie nieobiektywne i całkiem prawdziwe. Comarch boi się o swoje imię czy słusznie? Dobry produkt obroni się sam...
Kiedy znalazłem słaby ten słaby punkt role się odwróciły i kontakt sie zdecydowanie porawił. Chociaż zdecydowanych zmian nie było! Faktem jest że moje publikacje dotyczące wad umieszczone na stronach www były nie do przełknięcia przez Comarch!
Proponuję założyć stowarzyszenie, klub ( nieformalne?) użytkowników CDN XL, czy też użytkowników programów comarch. Ustalić listę własnych spostrzeżeń i uwag oraz co ważne zaproponować rozwiązanie i mówić jednym głosem! Nasze uwagi umieszczać na własnych stronach www.
Oprogramowanie nie jest tanie i jest nadzieja na postęp. W naszym interesie jest nie tylko krytykować ale też wspierać Comarch! A przynajmniej naginać do naszych potrzeb
Proponuję założyć klub wzajemnego wsparcia poprzez
- wzajemne linkowanie stron www
- umieszczanie na stronach www wspólnych stanowisk
- wywieranie presji w uzgodnionych sprawach na swoich partnerów i asystę comarch
http://www.plast.eu
http://www.ibelchatow.pl
http://www.agro-land.eu
http://www.egips.pl
http://www.divernurkowanie.pl
http://www.e-bsm.pl
- S0Cool
- Wersja: 2018
Moje trzy grosze w tej dyskusji.
Popieram próby wywierania wpływu na Comarch w zakresie sugestii funkcjonalnych, ale akurat mechanizm wykresów jest bardzo elastyczny i to nie jest bolączka tego systemu, lecz jego siła. Kyniu, spytaj jakiegokolwiek partnera Comarchu, za co kocha XL-a to Ci powie że za wykresy. Oczywiście nie jest to mechanizm idealny, ale pokaż mi inny system z tak uniwersalnym mechanizmem dostępnym dla użytkownika - nie integratora.
Mnie na przykład bardziej przeszkadza brak mechanizmów wspomagających zapanowanie nad zakazami. Nie ma żadnej tabeli z nazwami procedur (jest zaszyta w kodzie jakiegoś DLL-a), co poważnie utrudnia jakąkolwiek automatyzację tej funkcjonalności. Nie ma żadnych kreatorów pozwalających np hurtem zakazać dostępu do wszystkich okien jakiejś funkcji lub kreujących zakazy na podstawie określenia stanowiska pracownika.
Procedury Comarchu są jakie są - to duża i coraz bardziej międzynarodowa korporacja. Zespół CDNXL i Opt!my jest tam jednak z nieco innej bajki bo powstał w firmie o zupełnie innym podejściu do pracowników i do klientów. Mimo całej korporacyjnej sztywności jest całkiem elastyczny. Nie zgadzacie się? A znacie kogoś z Egerii? Macie jakieś inne rozwiązania Comarchu poza CDNXL? Lepsze są? Mają lepszy support?
Wywieranie wpływu na decydentów Zespołu CDNXL musi być bardzo rozważne. Na forum jest niemal równie dużo sygnałów o brakach funkcjonalnych, jak i o niestabilności systemu. Pogoń za funkcjonalnością może odbić się niekorzystnie na stabilności systemu jako całości.
CDNXL to bardzo duży system. Większość z nas wykorzystuje może 5% jego funkcji. Pamiętajcie, że programiści i testerzy muszą utrzymać w ruchu 100% kodu. Im system większy, tym jest to trudniejsze. Kod trzeba wciąż dostosowywać do:
- zmieniających się bezustannie przepisów prawa
- coraz to nowych innowacji sprzętowych (chociażby procesory dwurdzeniowe)
- zmian technologicznych w backendzie (nowe wersje OS-ów czy SQL-a)
- potrzeb marketingowych (to chyba najtrudniejsze, jeszcze trzy lata temu moduł kompletacji sprzedawano jako "Produkcja").
Nieformalne stowarzyszenie użytkowników CDNXL już jest - to właśnie niniejsze forum. Być może przydałaby się też jakaś osobna, bardziej statyczna i rozważnie administrowana strona www prezentująca pewną wypadkową poglądów i sugestii forumowiczów. Jestem za.
Linkowanie do stron internetowych klientów i partnerów Comarchu miałoby sens, gdyby na tych stronach było cokolwiek o CDNXL, ale przecież żaden partner Comarchu nie pozwoli sobie na publiczną krytykę dobroczyńcy, a firmy - użytkownicy nie mają przecież interesu w tym, aby na swoich oficjalnych stronach publikować informacje w rodzaju "Posiadamy system CDNXL. Nie działa w nim dobrze to i to. Popieramy petycję do Comarchu o zmianę tego stanu rzeczy"
Prawda, że niepoważne? Myślicie, że pomogłoby takiej firmie w kontaktach z Comarchem?
Sprzedaż CDNXL to nie mafia, to biznes. Dobrze prowadzony z punktu widzenia Comarchu, bo przynosi zyski. CDNXL jest obecnie "dojną krową" - poniesione przez lata kolosalne nakłady na rozwój zaczynają się zwracać. A zyski są pompowane w inwestycje - na przykład w B2.
Odpowiedzcie sobie na pytanie - dlaczego chcecie walczyć o "nasz" CDNXL? O jego funkcjonalność i dobry support?
Ja chcę dlatego bo uważam go za dobry system i nie widzę potrzeby zmiany, a jedynie gwarancję wsparcia technicznego i ewolucyjny, stabilny rozwój. Dlatego płacę (szef płaci
) co roku Asystę tak samo jak za licencję na antyvira.
Seminaria organizowane przez Comarch służą promocji systemu. Dlaczego mieliby sobie strzelać w kolano i mówić o jego wadach? Drogi użytkowniku CDNXL! Przecież kupiłeś ten system bo ktoś Ci go od dobrej strony zaprezentował prawda? Teraz przejrzałeś na oczy? Inny system jest lepszy? Czy tylko lepiej zaprezentowany? Nie wiesz bo nie wdrożyłeś przecież. Jeśli wdrożyłeś gdzie indziej - OK, a czy w obecnej firmie też by się udało? Jestem przekonany że popularność tego systemu wynika z jego wielu zalet. A ideałów nie ma.
Widzieliście SAP-a? Prezenter tego systemu zmuszony kiedyś przez audytorium do zaprezentowania rozrachunku musiał na formatce podać... nazwę serwera, który tego rozrachunku dokona w jakiejś tam przyszłości. Życzę powodzenia na szkoleniach w księgowości. Nie mówię tu o "SAP Business One" bo wolałbym firmę prowadzić w Excelu i Wordzie niż tym potworku.
Obawa Comarchu przed krytyką rzeczywiście jest nieuzasadniona. Na szczęscie to forum jest niezależne i nie damy się zakneblować
Zdaję sobie sprawę że mój głos może być nieco kontrowersyjny w niektórych punktach. Powtórzę więc to co napisałem na początku:
Popieram zorganizowane wywieranie wpływu na producenta systemu CDNXL w zakresie zwiększania funkcjonalności oraz szybszego reagowania na zgłaszane błędy i problemy.
Gratuluję doczytania do końca i pozdrawiam
Popieram próby wywierania wpływu na Comarch w zakresie sugestii funkcjonalnych, ale akurat mechanizm wykresów jest bardzo elastyczny i to nie jest bolączka tego systemu, lecz jego siła. Kyniu, spytaj jakiegokolwiek partnera Comarchu, za co kocha XL-a to Ci powie że za wykresy. Oczywiście nie jest to mechanizm idealny, ale pokaż mi inny system z tak uniwersalnym mechanizmem dostępnym dla użytkownika - nie integratora.
Mnie na przykład bardziej przeszkadza brak mechanizmów wspomagających zapanowanie nad zakazami. Nie ma żadnej tabeli z nazwami procedur (jest zaszyta w kodzie jakiegoś DLL-a), co poważnie utrudnia jakąkolwiek automatyzację tej funkcjonalności. Nie ma żadnych kreatorów pozwalających np hurtem zakazać dostępu do wszystkich okien jakiejś funkcji lub kreujących zakazy na podstawie określenia stanowiska pracownika.
Procedury Comarchu są jakie są - to duża i coraz bardziej międzynarodowa korporacja. Zespół CDNXL i Opt!my jest tam jednak z nieco innej bajki bo powstał w firmie o zupełnie innym podejściu do pracowników i do klientów. Mimo całej korporacyjnej sztywności jest całkiem elastyczny. Nie zgadzacie się? A znacie kogoś z Egerii? Macie jakieś inne rozwiązania Comarchu poza CDNXL? Lepsze są? Mają lepszy support?
Wywieranie wpływu na decydentów Zespołu CDNXL musi być bardzo rozważne. Na forum jest niemal równie dużo sygnałów o brakach funkcjonalnych, jak i o niestabilności systemu. Pogoń za funkcjonalnością może odbić się niekorzystnie na stabilności systemu jako całości.
CDNXL to bardzo duży system. Większość z nas wykorzystuje może 5% jego funkcji. Pamiętajcie, że programiści i testerzy muszą utrzymać w ruchu 100% kodu. Im system większy, tym jest to trudniejsze. Kod trzeba wciąż dostosowywać do:
- zmieniających się bezustannie przepisów prawa
- coraz to nowych innowacji sprzętowych (chociażby procesory dwurdzeniowe)
- potrzeb marketingowych (to chyba najtrudniejsze, jeszcze trzy lata temu moduł kompletacji sprzedawano jako "Produkcja").
Nieformalne stowarzyszenie użytkowników CDNXL już jest - to właśnie niniejsze forum. Być może przydałaby się też jakaś osobna, bardziej statyczna i rozważnie administrowana strona www prezentująca pewną wypadkową poglądów i sugestii forumowiczów. Jestem za.
Linkowanie do stron internetowych klientów i partnerów Comarchu miałoby sens, gdyby na tych stronach było cokolwiek o CDNXL, ale przecież żaden partner Comarchu nie pozwoli sobie na publiczną krytykę dobroczyńcy, a firmy - użytkownicy nie mają przecież interesu w tym, aby na swoich oficjalnych stronach publikować informacje w rodzaju "Posiadamy system CDNXL. Nie działa w nim dobrze to i to. Popieramy petycję do Comarchu o zmianę tego stanu rzeczy"
Prawda, że niepoważne? Myślicie, że pomogłoby takiej firmie w kontaktach z Comarchem?
Sprzedaż CDNXL to nie mafia, to biznes. Dobrze prowadzony z punktu widzenia Comarchu, bo przynosi zyski. CDNXL jest obecnie "dojną krową" - poniesione przez lata kolosalne nakłady na rozwój zaczynają się zwracać. A zyski są pompowane w inwestycje - na przykład w B2.
Odpowiedzcie sobie na pytanie - dlaczego chcecie walczyć o "nasz" CDNXL? O jego funkcjonalność i dobry support?
Ja chcę dlatego bo uważam go za dobry system i nie widzę potrzeby zmiany, a jedynie gwarancję wsparcia technicznego i ewolucyjny, stabilny rozwój. Dlatego płacę (szef płaci
Seminaria organizowane przez Comarch służą promocji systemu. Dlaczego mieliby sobie strzelać w kolano i mówić o jego wadach? Drogi użytkowniku CDNXL! Przecież kupiłeś ten system bo ktoś Ci go od dobrej strony zaprezentował prawda? Teraz przejrzałeś na oczy? Inny system jest lepszy? Czy tylko lepiej zaprezentowany? Nie wiesz bo nie wdrożyłeś przecież. Jeśli wdrożyłeś gdzie indziej - OK, a czy w obecnej firmie też by się udało? Jestem przekonany że popularność tego systemu wynika z jego wielu zalet. A ideałów nie ma.
Widzieliście SAP-a? Prezenter tego systemu zmuszony kiedyś przez audytorium do zaprezentowania rozrachunku musiał na formatce podać... nazwę serwera, który tego rozrachunku dokona w jakiejś tam przyszłości. Życzę powodzenia na szkoleniach w księgowości. Nie mówię tu o "SAP Business One" bo wolałbym firmę prowadzić w Excelu i Wordzie niż tym potworku.
Obawa Comarchu przed krytyką rzeczywiście jest nieuzasadniona. Na szczęscie to forum jest niezależne i nie damy się zakneblować
Zdaję sobie sprawę że mój głos może być nieco kontrowersyjny w niektórych punktach. Powtórzę więc to co napisałem na początku:
Popieram zorganizowane wywieranie wpływu na producenta systemu CDNXL w zakresie zwiększania funkcjonalności oraz szybszego reagowania na zgłaszane błędy i problemy.
Gratuluję doczytania do końca i pozdrawiam
Niniejszy podpis był testowany na zwierzętach.
Nie rozumiały go.
Nie rozumiały go.
- wojtini
- Wersja: 2016
Ja też uważam podobnie jak kolega. Nie chodzi nam przecież o wywołanie wojny dla samej idei
tylko o wywarcie wpływu na producencie aby bardziej wsłuchiwał się w głosy aktualnych użytkowników
systemu, bo to oni znają go najlepiej od strony użytkowej i testowej na żywym organiźmie, którego nie jest
w stanie zasymulować najlepszy tester/grupa.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby stworzenie (zreszta sama się tworzy) grupy uzytkowników, którym zależy na
poprawie CDN i są chętni dzielić się swoimi problemami i bolączkami z osobami odpowiedzialnymi za rozwój i poprawę
CDN.
Warto by założyć rzeczywiście jakąś stronę z informacjami o samym systemie jak i rzeczami związanymi z nim ogólnie i szeroko.
Jako, że w innym wątku napisałem, że jest zakupiona domena http://cdn.info.pl to jest ona jak najbardziej dostępna
do postawienia takowej strony społecznościowej.
Forum jest SUPER i jak najbardziej OK ale ma swoje wady i zalety. Nawet na obecny stan widać, że przy dużym napływie "nowych"
osób i tworzeniu nowych wątków wiele ciekawych tematów/dyskusji/wniosków/rozwiązań umknie i pozostanie jako historia na forum.
Może ktoś używająć wyszukiwania się na to w przyszłości natknie może nie.
Co do funkcjonowania samego forum z uwagi na jego szybki rozwój mam również propozycję do rozważenia przez wszystkich:
Proponuję aby każdą z głównych grup dot. modułów rozszerzyć o analogiczne podgrupy dla łatwiejszego komunikowania się
GR GŁÓWNA (dot. danego modułu)
- OGÓLNE
PODGRUPY:
- BUGI/uniedogodnienia
- WYDRUKI/RAPORTY
- WYKRESY/PROCEDURY
- SPECYFICZNE rzeczy dot. modułu (np. schematy księgowe w KSIĘGOWOŚCI)
- ROZWIĄZANIA (wypracowane opisane rozw. dot. pojawiających się problemów)
Jak będzie więcej wątków to nowe osoby będą trochę zagubione trafiając do nas pierwszy raz.
tylko o wywarcie wpływu na producencie aby bardziej wsłuchiwał się w głosy aktualnych użytkowników
systemu, bo to oni znają go najlepiej od strony użytkowej i testowej na żywym organiźmie, którego nie jest
w stanie zasymulować najlepszy tester/grupa.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby stworzenie (zreszta sama się tworzy) grupy uzytkowników, którym zależy na
poprawie CDN i są chętni dzielić się swoimi problemami i bolączkami z osobami odpowiedzialnymi za rozwój i poprawę
CDN.
Warto by założyć rzeczywiście jakąś stronę z informacjami o samym systemie jak i rzeczami związanymi z nim ogólnie i szeroko.
Jako, że w innym wątku napisałem, że jest zakupiona domena http://cdn.info.pl to jest ona jak najbardziej dostępna
do postawienia takowej strony społecznościowej.
Forum jest SUPER i jak najbardziej OK ale ma swoje wady i zalety. Nawet na obecny stan widać, że przy dużym napływie "nowych"
osób i tworzeniu nowych wątków wiele ciekawych tematów/dyskusji/wniosków/rozwiązań umknie i pozostanie jako historia na forum.
Może ktoś używająć wyszukiwania się na to w przyszłości natknie może nie.
Co do funkcjonowania samego forum z uwagi na jego szybki rozwój mam również propozycję do rozważenia przez wszystkich:
Proponuję aby każdą z głównych grup dot. modułów rozszerzyć o analogiczne podgrupy dla łatwiejszego komunikowania się
GR GŁÓWNA (dot. danego modułu)
- OGÓLNE
PODGRUPY:
- BUGI/uniedogodnienia
- WYDRUKI/RAPORTY
- WYKRESY/PROCEDURY
- SPECYFICZNE rzeczy dot. modułu (np. schematy księgowe w KSIĘGOWOŚCI)
- ROZWIĄZANIA (wypracowane opisane rozw. dot. pojawiających się problemów)
Jak będzie więcej wątków to nowe osoby będą trochę zagubione trafiając do nas pierwszy raz.
PoZdrawiam
Wojciech FRED Błauciak
Administrator AgroAs.pl
GG# 2913
GSM: 608 037 025
administrator@agroas.pl
Wojciech FRED Błauciak
Administrator AgroAs.pl
GG# 2913
administrator@agroas.pl
-
Kyniu
Fajnie by było gdyby ta "siła" była rozwijana (czytałem dokumentacje od wersji 3 i od tamtego czasu chyba nic sie nie zmieniło w wykresach czyli jest to martwa część systemu - dziwne jak na "siłę" systemu) i przynajmniej w tym zakresie jaki jest działała poprawnie - tymczasem okazuje sie że wywala się na wartości domyślnej parametru dynamicznego o czym miało okazję przekonać się co najmniej dwóch kolegów którzy postanowili przetestować mój wykres (tabelę). No i nie mogę nie wspomnieć o takich poważnych brakach jak brak sortowania przez kliknięcie na nagłówku kolumny czy nie zapamiętywanie szerokości kolumn jak w przypadku innych okien w systemie.S0Cool pisze:Popieram próby wywierania wpływu na Comarch w zakresie sugestii funkcjonalnych, ale akurat mechanizm wykresów jest bardzo elastyczny i to nie jest bolączka tego systemu, lecz jego siła.
Raz że nie znam rynku na tyle dobrze by wysnuwać takie porównania, dwa że argument "a u was biją czarnych" (jak to odpowiedział jeden z członków komitetu PZPR amerykańskiemu gościowi na zarzuty w sprawie marca '68) jakoś do mnie nie przemawia. Skoro już jest to niech będzie to dopracowane narzędzie, tym bardziej że to juz siódma wersja XL'a.Kyniu, spytaj jakiegokolwiek partnera Comarchu, za co kocha XL-a to Ci powie że za wykresy. Oczywiście nie jest to mechanizm idealny, ale pokaż mi inny system z tak uniwersalnym mechanizmem dostępnym dla użytkownika - nie integratora.
Tak, ja się nie zgadzam. Miałem do czynienia z klasyka od roku 1999 i odkąd pamiętam klienci byli zbywani, ignorowani a czasem nawet wyśmiewani czy obrażani. Do dziś pamiętam poziom odpowiedzi pana Szymona S. na forum poświęconemu FPP. Szkoda wspominac bo na sama myśl skacze mi ciśnienie.Zespół CDNXL i Opt!my jest tam jednak z nieco innej bajki bo powstał w firmie o zupełnie innym podejściu do pracowników i do klientów. Mimo całej korporacyjnej sztywności jest całkiem elastyczny. Nie zgadzacie się?
Akurat w tym względzie programiści sami sobie niejako założyli stryczek wybierając takie (Clarion) a nie inne narzędzie i uparcie się go trzymając. Zresztą za czasow gdy pracowałem z klasyka też pisaną w Clarionie głównym argumentem za tym że "to się nie da" były właśnie ograniczenia Clariona.- coraz to nowych innowacji sprzętowych (chociażby procesory dwurdzeniowe)
Bo przez najbliższe 5 do 7 lat firma będzie na niego skazana. I nie chce by praca z XL'em w tym czasie wyglądała tak jak teraz.Odpowiedzcie sobie na pytanie - dlaczego chcecie walczyć o "nasz" CDNXL? O jego funkcjonalność i dobry support?
Kyniu
- wojtini
- Wersja: 2016
Jeszcze tylko małe przypomnienie, bo nie każdy pewnie wie, że kilka fajnych rzeczy leży pod adresemS0Cool pisze: Mnie na przykład bardziej przeszkadza brak mechanizmów wspomagających zapanowanie nad zakazami. Nie ma żadnej tabeli z nazwami procedur (jest zaszyta w kodzie jakiegoś DLL-a), co poważnie utrudnia jakąkolwiek automatyzację tej funkcjonalności. Nie ma żadnych kreatorów pozwalających np hurtem zakazać dostępu do wszystkich okien jakiejś funkcji lub kreujących zakazy na podstawie określenia stanowiska pracownika.
http://wojtini.org/cdnxl/
między innymi może coś co Ci się S0Cool i innym przyda przy tworzeniu zakazów
http://wojtini.org/cdnxl/lista_zakazow.zip
PoZdrawiam
Wojciech FRED Błauciak
Administrator AgroAs.pl
GG# 2913
administrator@agroas.pl
Wojciech FRED Błauciak
Administrator AgroAs.pl
GG# 2913
administrator@agroas.pl
- S0Cool
- Wersja: 2018
No dobra. Może faktycznie wykresy są dalej od ideału niż mi się zdaje. Sortowanie mogliby zrobić. Co do zapamiętania szerokości kolumn - tego nie ma prawdopodobnie dlatego, że okno wykresu jest jedno, a za każdym razem może mieć inne kolumny (masz przecież w systemie niejeden wykres). Szerokości kolumn są zapamiętywane w rejestrze w kluczu HKCU\Software\CDN\CDNXL\<nazwa modułu>\<nazwa okna>.Kyniu pisze:Fajnie by było gdyby ta "siła" była rozwijana (czytałem dokumentacje od wersji 3 i od tamtego czasu chyba nic sie nie zmieniło w wykresach czyli jest to martwa część systemu - dziwne jak na "siłę" systemu) i przynajmniej w tym zakresie jaki jest działała poprawnie - tymczasem okazuje sie że wywala się na wartości domyślnej parametru dynamicznego o czym miało okazję przekonać się co najmniej dwóch kolegów którzy postanowili przetestować mój wykres (tabelę). No i nie mogę nie wspomnieć o takich poważnych brakach jak brak sortowania przez kliknięcie na nagłówku kolumny czy nie zapamiętywanie szerokości kolumn jak w przypadku innych okien w systemie.S0Cool pisze:Popieram próby wywierania wpływu na Comarch w zakresie sugestii funkcjonalnych, ale akurat mechanizm wykresów jest bardzo elastyczny i to nie jest bolączka tego systemu, lecz jego siła.
Raz że nie znam rynku na tyle dobrze by wysnuwać takie porównania, dwa że argument "a u was biją czarnych" (jak to odpowiedział jeden z członków komitetu PZPR amerykańskiemu gościowi na zarzuty w sprawie marca '68) jakoś do mnie nie przemawia. Skoro już jest to niech będzie to dopracowane narzędzie, tym bardziej że to juz siódma wersja XL'a.Kyniu, spytaj jakiegokolwiek partnera Comarchu, za co kocha XL-a to Ci powie że za wykresy. Oczywiście nie jest to mechanizm idealny, ale pokaż mi inny system z tak uniwersalnym mechanizmem dostępnym dla użytkownika - nie integratora.
Nie mam takich doświadczeń, może dlatego że krócej (nieco ponad dwa lata) jestem adminem CDN-u. Szymon S., o ile wiem, wyprowadził się z Comarchu dość dawno.Kyniu pisze:Tak, ja się nie zgadzam. Miałem do czynienia z klasyka od roku 1999 i odkąd pamiętam klienci byli zbywani, ignorowani a czasem nawet wyśmiewani czy obrażani. Do dziś pamiętam poziom odpowiedzi pana Szymona S. na forum poświęconemu FPP. Szkoda wspominac bo na sama myśl skacze mi ciśnienie.S0Cool pisze:Zespół CDNXL i Opt!my jest tam jednak z nieco innej bajki bo powstał w firmie o zupełnie innym podejściu do pracowników i do klientów. Mimo całej korporacyjnej sztywności jest całkiem elastyczny. Nie zgadzacie się?
Oni zaczęli pisać w Clarionie wtedy, gdy bił na głowę MS Visual Studio. Trudno w to uwierzyć dzisiaj prawda? Połowa lat dziewięćdziesiątych, Win95 od niedawna na rynku, króluje DOS i Win 3.1. W Visual Studio 1.5 pisze się programy 16-bitowe dla Win 3.1, w Visual Studio 2.0 - 32 bitowe dla Win 95. W Clarionie przestawia się jedną flagę i ma się exeka albo dla systemu 16 albo 32 bitowego. Większość okien wystarczy wyklikać, kod generuje się sam. Można się podłączyć do wszystkich możliwych baz danych. Visual Studio potrzebowało dobrych kilku lat, żeby dojść do tego poziomu. Nawet w Delphi nie pisało się tak szybko. Wybór Clariona to na pewno był dobry wybór w tamtych czasach. A że teraz przestarzały? Dopiero kilka lat temu okazało się, że jedyne narzędzia nadążające za nowinkami technologicznymi to narzędzia M$. Dlatego Comarch pisze B2 w .NET.Kyniu pisze:Akurat w tym względzie programiści sami sobie niejako założyli stryczek wybierając takie (Clarion) a nie inne narzędzie i uparcie się go trzymając. Zresztą za czasow gdy pracowałem z klasyka też pisaną w Clarionie głównym argumentem za tym że "to się nie da" były właśnie ograniczenia Clariona.S0Cool pisze:- coraz to nowych innowacji sprzętowych (chociażby procesory dwurdzeniowe)
Mam pewne porównanie z innymi systemami. XL i Comarch nie są takie złe w tych porównaniach. Ale oczywiście z Twojej strony może to wyglądać inaczej. Aby to zmienić - jak mniemam - powstało to forum. Pytaj, drąż, polemizuj, pomagaj, wyjaśniaj.Kyniu pisze:Bo przez najbliższe 5 do 7 lat firma będzie na niego skazana. I nie chce by praca z XL'em w tym czasie wyglądała tak jak teraz.S0Cool pisze:Odpowiedzcie sobie na pytanie - dlaczego chcecie walczyć o "nasz" CDNXL? O jego funkcjonalność i dobry support?
Kyniu
I zapraszaj znajomych z kręgu XL-a na forum. Tu z pewnością macie rację - im nas będzie więcej, tym będziemy silniejsi.
Dzięki za ciekawą dyskusję
Niniejszy podpis był testowany na zwierzętach.
Nie rozumiały go.
Nie rozumiały go.