Zamykanie dokumentów procesem
Moderator: mikey
-
Yuber
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 2016
Zamykanie dokumentów procesem
Witam
Mam przyjęcia zakupowe PZ do części których generowany jest dokument magazynowy do bufora a do części od razu powinien być wygenerowany zatwierdzony. W programie ustawiłem tak żeby wszystkie dokumenty PZ->PM tworzone były do bufora i ustawiłem proces który pod określonymi warunkami zamyka te PM które trzeba. Mam w zasadzie dwa problemy z procesowaniem.
1) Proces działa jako usługa na serwerze i odpalany jest co 60 sekund w wyniku czego mam rozbieżność pomiędzy stanami handlowym (zamknięcie PZ) i magazynowym (zamknięcie PM) dzięki czemu jest możliwość sprzedania towaru na FS ale nie zostanie wygenerowany do niej dokument magazynowy. Trzeba potem ręcznie poprawiać takie wydanie WM
2) Proces niestety wiesza się. Polega to na tym że operator zapięty do XLWork wchodzi do dokumentu (czerwony) i tam sobie zostaje już na amen. Jest to zjawisko dość częste bo np przy zamknięciu 10 dokumentów potrafi zwiesić się 2 razy.
Mam pytanie w związku z tym: W jaki sposób spreparować proces żeby ten automatycznie zamykał PM natychmiast po zatwierdzeniu PZ bez użytku XLWorka odpalanego co jakiś czas?
Mam przyjęcia zakupowe PZ do części których generowany jest dokument magazynowy do bufora a do części od razu powinien być wygenerowany zatwierdzony. W programie ustawiłem tak żeby wszystkie dokumenty PZ->PM tworzone były do bufora i ustawiłem proces który pod określonymi warunkami zamyka te PM które trzeba. Mam w zasadzie dwa problemy z procesowaniem.
1) Proces działa jako usługa na serwerze i odpalany jest co 60 sekund w wyniku czego mam rozbieżność pomiędzy stanami handlowym (zamknięcie PZ) i magazynowym (zamknięcie PM) dzięki czemu jest możliwość sprzedania towaru na FS ale nie zostanie wygenerowany do niej dokument magazynowy. Trzeba potem ręcznie poprawiać takie wydanie WM
2) Proces niestety wiesza się. Polega to na tym że operator zapięty do XLWork wchodzi do dokumentu (czerwony) i tam sobie zostaje już na amen. Jest to zjawisko dość częste bo np przy zamknięciu 10 dokumentów potrafi zwiesić się 2 razy.
Mam pytanie w związku z tym: W jaki sposób spreparować proces żeby ten automatycznie zamykał PM natychmiast po zatwierdzeniu PZ bez użytku XLWorka odpalanego co jakiś czas?
Re: Zamykanie dokumentów procesem
Sądzę, że jedynym rozwiązaniem jest triger (na MagNag) i aplikacja API. Triger sprawdza warunki, jeżeli PZ je spełnia uruchamia aplikację z gidem PM'ki jako parametrem, która to zatwierdza dokument PM.
Pozdrawiam
Paweł Pyzara
http://www.prospeo.com.pl
-
Yuber
Cóż chyba rzeczywiście tiger tylko zostaje. Liczyłem, że uda się to inaczej rozwiązać. Przyznam też, że ciut więcej od procesowania oczekiwałem.
-
TajemniczyDonPedro
- Rola: Konsultant CDN XL
XLWork nie musi chodzi co 60s. można ustawić go na inną częstotliwość na 2s.
Z tymi krótkimi czasami w procesach są czasem problemy z nachodzeniem zadań, zadanie procesu może trwać dłużej niż 2s.
Pozdrawiam
Paweł Pyzara
http://www.prospeo.com.pl
-
Yuber
Dokładnie. Prócz tego ustawienie w ten sposób automatu (5sek) z jakiegoś powodu zwiększa częstotliwość wieszania się XLWorka, nie mam pojęcia dlaczego.PawełP pisze:Z tymi krótkimi czasami w procesach są czasem problemy z nachodzeniem zadań, zadanie procesu może trwać dłużej niż 2s.
Częstotliwość pracy XL WORKA nie ma nic wspólnego z nakładanie m się zadań, zadania są kolejkowane i następne się nie wykona póki ostatnie nie zakończy, w mojej instalacji mam zdefiniowanych kilkanaście procesów i interwał ustawiony na 15 sPawełP pisze:Z tymi krótkimi czasami w procesach są czasem problemy z nachodzeniem zadań, zadanie procesu może trwać dłużej niż 2s.
testowałem przy 1s i też poprawnie działał. XL WORK czeka aż wszystkie zadania zostaną zakończone.
-
Yuber
Cóż wyglądało by na to, że sam XLWork startując co jakiś czas sprawdza sobie warunek i rzeczywiście kolejkuje tematy do wykonania. To co piszesz ma rzeczywiście sens. Jednak jak ustawię go co 5 sek to częściej mi się wywiesza tzn. "podnosi" PM i tam już zostaje. Taki PM świeci mi się na czerwono i trzeba ręcznie przy tym dłubać a pozostałe PM już nie są przez niego zbierane do zamknięcia. Dlatego myślałem, że zmniejszenie czasu po prostu powoduje "nakładanie" się procesów. Przyglądnąłem się zamykaniu PM i nie widzę żeby zajmowało mu to więcej niż 5 sek. wnioskuję, że zmniejszenie czasu nie powinno mieć wpływu na wieszanie się. Xtomi racja po Twojej stronie a przyczyna leży w innym miejscu. O dziwo chodzi od wczoraj od godziny 8.00 po restarcie i się nie wywiesił zamknął już 24 dokumenty.xtomi pisze:Częstotliwość pracy XL WORKA nie ma nic wspólnego z nakładanie m się zadań...
Jednak dalej wydaje mi się ze takie zamykanie dok. magazynowego nawet 5 sek. po zamknięciu PZ nie jest dobrym rozwiązaniem
Problem z XL WORKIEM jest taki że, jeśli kilka zadań się nie uda, np coś ręcznie mieszamy przy dokumentach, albo usuniemy dokument który jest powiązany z zadaniem takie zadanie wisi, przez co kolejne zadania nie są wykonywane jak się tego nazbiera to faktycznie jest stop XL WORK zapętla się na tych zadaniach.
Czy rozbieżność miedzy magazynowym a handlowym przez 5 sekund jest aż tak dużym problemem?
Jeśli chodzi o XL WORKA to dobrze go uruchomić jako osobny operator.
Czy rozbieżność miedzy magazynowym a handlowym przez 5 sekund jest aż tak dużym problemem?
Jeśli chodzi o XL WORKA to dobrze go uruchomić jako osobny operator.
-
Yuber
Jest jako osobny operator.xtomi pisze:Jeśli chodzi o XL WORKA to dobrze go uruchomić jako osobny operator.
Zasadniczo nie jest to gruby problem po w ciągu tego czasu niewiele osób jest w stanie pobrać towar np na fakturę. Aczkolwiek jeśli coś takiego się zdarza to raczej przypadkowo.xtomi pisze:Czy rozbieżność miedzy magazynowym a handlowym przez 5 sekund jest aż tak dużym problemem?
Samego mieszania w dokumentach raczej nie ma a XLWork zamyka dokumenty tylko dlatego, że nagminnie nikt tego nie robił. Jedyne co mi przychodzi do głowy to:xtomi pisze:Problem z XL WORKIEM jest taki że, jeśli kilka zadań się nie uda, np coś ręcznie mieszamy przy dokumentach [...]
ktoś może próbować zamknąć dokument przed automatem z tym że musiałby mieć do tego uprawnienia a takowych nie ma, jednak jest on pierwszą osobą która "blokuje" PM i wówczas XLWork nic nie zdziała.
ktoś wchodzi do dokumentu w momencie kiedy XLWork już tam jest co nie powinno mieć znaczenia ponieważ to XLWork "blokuje" PM i nie ma problemu z jej zamknięciem
W większości przypadków procesowanie działa mi dość dobrze tylko przy zamykaniu dokumentów coś nie jest tak
Tak się zastanawiam czy np zamiast procesu który tak naprawdę lepszy jest do innych rzeczy nie lepiej było by wymuszać pod pewnymi warunkami odpowiednie parametry na zakładce PZ->Nagłówek