Wysyłka faktur e-mail

Zapytania SQL, widoki, Crystal, definicje filtrów, szybkich raportów, wydruków, API, Hydra, .NET

Moderator: mikey

Tyriado
Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: 2023

Re: Wysyłka faktur e-mail

Post autor: Tyriado »

Ok, zrobiłem sobie exec, który robi pojedynczego PDF i nawet potrafi go wysłać mailem . Więc jest progres.
Jak pobrać teraz dynamicznie te dane "FiltrSQL = "(TrN_GIDTyp=XXXX AND TrN_GIDNumer=YYYY)";

Jakiś przykład jak mogę z otwartego dokumentu czy definicji wydruku to pobrać?
Pomysł z tabelką jest ok, nawet bardzo. Z "wykrzyknika" dodawałbym procedurą wspomniany FiltrSQL do tabeli pod kolejnym ID, bo wydruki i ich format będą jednakowe i potem jakiś exe w tle w harmonogramie jechał po tablice po kolei i usuwał już "wysłane" rekordy". To jest nawet bardzo dobry pomysł, wystarczy przerobić exec.
Nie wiem jednak jak pobierać te parametry "dynamicznie" z tego okienka. Tu potrzebowałbym jakiegoś przykładu

Swiety_M
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 8.0
Kontakt:

Post autor: Swiety_M »

Filtr SQL utworzysz sklejając stringa np:

Kod: Zaznacz cały

select  '('+'Trn_GidTyp='+convert(varchar,trn_Gidtyp)+' and Trn_Gidnumer='+convert(varchar,TrN_GIDNumer)+')'
dla każego dokumentu

A rodzaj wydruku, czyli Zrodlo,Wydruk,Format ja mam w osobnej tabelce, gdzie mam relacje klient-wybrany wydruk. Bo różni klienci mają swoje ulubione wydruki.
Szukać tego trzeba na definicje wydruku:
Załączniki
Zrzut ekranu 2024-08-28 o 10.46.14.png
Zrzut ekranu 2024-08-28 o 10.46.14.png (63.78 KiB) Przejrzano 107 razy
Marek Michałowski
www.tecado.pl
ERP/WMS/SFA
POZNAŃ - WRZEŚNIA

Tyriado

Nie wiem czy to dobry pomysł, ale chciałem "przenbieść" te dane do tabeli za pomocą syzbkiego raportu i tam obsługiwać wysyłkę.

Zrobiłem tak, zę zrobłem na próbę procedurę

CREATE PROCEDURE dbo.Test_SendMail
@GidNumer INT
AS
INSERT INTO [CDN].[Test_SendMail_Table] TRN_GIDNumer
VALUES @GidNumer
GO
I potem chciałem zrobić szybki raport na wzór:

EXEC  dbo.AAA_SendMail @GidNumer = {trn_gidnumer}
,

Nie chce mi to jednak działać (nic nie dodaje), ale już uruchomienie ręczne z Managementa z podaną wartością dodaje bez problemu kolejne rekordy, więc coś jest nie tak z tym szybkim raportem. Przykładowo jak zamienię to na:

select 'aaaa {trn_gidnumer}'
w szybkim raporcie to działa i wyświetla dobry parametr.

W ogóle jest to wykonalne, o czym pomyślałem?

Awatar użytkownika
praiser
Rola: Handlowiec CDN XL

Post autor: praiser »

w kwestii formalnej.. wywołujesz procedurę o innej nazwie , AAA_SendMail zamiast Test_Sendmail
--------------------------------
Pozdrawiam
WW

Tyriado

Fakt, poprawione. Nawet nadałem uprawnienia dla execute dla procedury i całość działa.

Pojawił się jednak problem z API. API jak na razie wywołuję poprzez odpalenie pliku .exe i niestety podczas próby wydruku mam błąd:
Moduł Licencja stanowiskowa jest niedostępny. Działanie programu zostanie zablokowane.
od XLAPI.net, a licencje na pewno są dostępne. Wydruk pojawia się dopiero po zatwierdzeniu i działa, plik jest poprawne zapisywany do PDF. Tylko ten problem się pojawia, że muszę to "zatwierdzić", aby iść dalej. Co może go powodować?

ODPOWIEDZ