Blokada sprzedaży poniżej ceny zakupu
Moderator: mikey
- STAY_PJE
- Rola: Konsultant CDN XL
- Kontakt:
Blokada sprzedaży poniżej ceny zakupu
Czy kojarzy ktoś w XL-u jakąś standardową metodę blokady wystawienia faktury sprzedaży przy sprzedaży poniżej ceny zakupu?
-
Monster
- Wersja: 2016
Re: Blokada sprzedaży poniżej ceny zakupu
Wiem, że to nie to samo, ale może marża minimalna na towarze + definicja dokumentu sprzedaży Nie pozwalaj sprzedawać poniżej marży minimalnej?
- STAY_PJE
- Kontakt:
To coś innego. Ma być od rzeczywistej ceny zakupu. Gdy wystawiam fakturę i próbuję sprzedać towar poniżej ceny zakupu to wyświetla się wykrzyknik. Chcę żeby program nie pozwolił mi dodać takiej pozycji.
Hej,
Z tego co wiem czegoś takiego nie ma - taki mechanizm musiałby ingerować np. w generowanie faktur z dokumentów magazynowych, czy zamówień, a konkretnie blokować dodawanie takiej pozycji. W zasadzie uniemożliwiałoby to korektę ceny na poziomie FS i wymuszało jej poprawę na np. zamówieniu. (Zakładając, że słusznie przyczepiłem się do "Chcę żeby program nie pozwolił mi dodać takiej pozycji"). Zapewne da się to oprogramować z poziomu Hydry, ewentualnie można to po prostu blokować i wymuszać ręczne usuwanie takich pozycji, co wydaje się być najlepszym rozwiązaniem, bo daje użytkownikowi możliwość poprawy tej ceny.
Pozdrawiam,
Mateusz
Z tego co wiem czegoś takiego nie ma - taki mechanizm musiałby ingerować np. w generowanie faktur z dokumentów magazynowych, czy zamówień, a konkretnie blokować dodawanie takiej pozycji. W zasadzie uniemożliwiałoby to korektę ceny na poziomie FS i wymuszało jej poprawę na np. zamówieniu. (Zakładając, że słusznie przyczepiłem się do "Chcę żeby program nie pozwolił mi dodać takiej pozycji"). Zapewne da się to oprogramować z poziomu Hydry, ewentualnie można to po prostu blokować i wymuszać ręczne usuwanie takich pozycji, co wydaje się być najlepszym rozwiązaniem, bo daje użytkownikowi możliwość poprawy tej ceny.
Pozdrawiam,
Mateusz
- STAY_PJE
- Kontakt:
Tak też sądziłem. Dzięki.
-
homebetatester
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 2014
Mama napisany taki dodatek przez firmę wdrożeniową. Sprawdza rzeczywiste ceny zakupu z PZ i do tego dodaje określony % - poniżej tej wartości blokuje utworzenie OS, ZS, WZ, PA, (S)FS, FS. Jest gotowiec może podać kontakt? 
-
rafalt
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 2015
Witam,
Jeżeli jest to sporadyczny przypadek i się czasem tylko zdarza to można napisać TRIGER na bazie TraNag lub TraElem w zależności na który dokument.
https://msdn.microsoft.com/pl-pl/librar ... .110).aspx
I jeżeli coś nie jest jak ma być to wykonujemy
RAISERROR
a następnie
ROLLBACK TRAN
UWAGA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jeżeli jest to sporadyczny przypadek i się czasem tylko zdarza to można napisać TRIGER na bazie TraNag lub TraElem w zależności na który dokument.
https://msdn.microsoft.com/pl-pl/librar ... .110).aspx
I jeżeli coś nie jest jak ma być to wykonujemy
RAISERROR
a następnie
ROLLBACK TRAN
UWAGA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kiedy piszesz transakcje
a) zawsze pisz z jakimś unikalnym prefixem,
b) stwórz skrypt do włączania i wyłączania trigerów
c) Zawsze wyłączaj trigery przy Aktualizacjach (często przy apteczkach)
czy coś takiego się już pojawiło w naszym ERP XL ? czy nadal trigger?
całkowicie zielony
-
Coin
Na definicji dokumentów marża wg "-1 ceny nabycia" - działa per dostawa