Pulpit kontrahenta - liczba zalogowanych użytkowników

Zapytania SQL, widoki, Crystal, definicje filtrów, szybkich raportów, wydruków, API, Hydra, .NET

Moderator: mikey

xilo
Rola: Administrator CDN XL

Pulpit kontrahenta - liczba zalogowanych użytkowników

Post autor: xilo »

Witam.

Monitorujecie w jakiś sposób ilość zalogowanych użytkowników do PK?
Z tego co rozumiem, w tabeli iZamKntLog jest przechowywana jedynie informacja kiedy dla danego kontrahenta nastąpiło pierwsze logowanie i ostatnie wylogowanie.

Chcę sprawdzić obciążenie serwera - na tą chwilę używam do tego Monitora Wydajności wbudowanego do windows - wybieram WebSerwer i current connections - pytanie tylko czy daje mi to obraz który chcę osiągnąć.
Podobną funkcjonalność uruchomiłem sobie przez SNMP na serwerze (cacti) - aby zapisywać statystki.

Przy 100 połączeniach wyświetlonych w monitorze, PK zaczyna umierać, przy praktycznie żadnym obciążeniu procesora i pamięci.
Niepokojące wydaje mi się, że w jednej chwili w monitorze potrafi przybyć 50 połączeń, mogą to być błędy, może jakieś zewnętrzne aplikacje przeszukujące strony?

iZamLogErrors pokazuje sporo błędów, a szczególnie tych:

Kod: Zaznacz cały

There is already an open DataReader associated with this Command which must be closed first.
Invalid attempt to call Read when reader is closed.
Object reference not set to an instance of an object.
Arithmetic overflow error converting varchar to data type numeric.
Z dnia dzisiejszego mam np 83 wiersze w tabeli błędów logowania - i brak porównania czy to dużo czy mało :)

Yuber
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 2016

Re: Pulpit kontrahenta - liczba zalogowanych użytkowników

Post autor: Yuber »

Nagłe przybycie kilkudziesięciu połączeń może oznaczać że ustrzelił Cię jakiś automat. Dobrze jest jeśli np. na bramie monitorujesz ruch. wtedy będziesz wiedział skąd taki nagły przyrost. Nawet jeśli kontrahentów na pulpicie masz tysiąc to będziesz w stanie określić skąd oni się biorą.
Liczba 83-ech wierszy to niewiele. U mnie jest ich około 400 za 4 m-ce. Nie wiem ile poprzednio bo z tego co pamiętam to tabela iZamLogError jest zerowana przy każdym podnoszeniu wersji pulpitu.

ODPOWIEDZ