Skrypt do automatycznej aktualizacji kursu waluty
Moderator: mikey
Re: Potrzebuję skrypt do automatycznej aktualizacji kursu wa
Tak, chodzi o to pole. Przepraszam, że nie odpowiedziałem wcześniej ale gdzieś mi to uciekło, a czasu brak 
skrypt uruchomiony "z ręki" działa, ale wrzucony do harmonogramu już nie działa. używam tego samego pliku cscript.exe w obydwu wypadkach i harmonogram leży. jakieś specjalne ustawienia zadnia ?
pozdrawiam,
Balaścior
Balaścior
- viesiek1
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 2023
- Kontakt:
U mnie ustawienie harmonogramu wygląda tak:
i oczywiście działa 
Wiesław Świergała
tel: +48 33 829 54 50
e-mail: wieslaw.swiergala@hydro.com.pl
http://www.hydro.com.pl
Jak cudnie, działa 
nie wiem jak dziękować za cierpliwość i nie ocenioną pomoc
nie wiem jak dziękować za cierpliwość i nie ocenioną pomoc
pozdrawiam,
Balaścior
Balaścior
- viesiek1
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 2023
- Kontakt:
Jak ktoś będzie pytał a Ty będziesz znał odpowiedź to ją napisz na forum 
Wiesław Świergała
Próbowałem uruchomić skrypt wg opisanego sposobu, ale niestety otrzymuje komunikat: Login Failed for user...
Jak rozwiązać ten problem?
Jak rozwiązać ten problem?
cześć,
Nie padła Wam automatyczna aktualizacja z końcem 2012? od 31.12.2012 automatyczna aktualizacja przestała działać. Ktoś się z tym spotkał ?
balascior
Nie padła Wam automatyczna aktualizacja z końcem 2012? od 31.12.2012 automatyczna aktualizacja przestała działać. Ktoś się z tym spotkał ?
balascior
pozdrawiam,
Balaścior
Balaścior
U mnie wszystko działa, (xl 10.2)
u mnie w harmonogramie zadań "operacja zakończona pomyślnie(0x0)", ale brak aktualnych kursów. jak bywało poprzednio, nie wiem czemu
skyrpt poniżej uruchamiany przez cscript.exe i jako parametr D:\automatyczna_aktualizacja.js
Kod: Zaznacz cały
try
{
var kursy = new ActiveXObject ("CDN.XLXLAktualizacje.KursyWalut");
kursy.ConnectionString = "Data Source=SERWER-K1;Initial Catalog=CDNXL_test;Integrated Security=True"
kursy.CourseNumber = 1 // numer kursu
var dt = new Date();
var year = dt.getFullYear(); //rok
var month = dt.getMonth()+1; // miesiac
var day = dt.getDate(); // dzien
var courseType = 0 // sredni = 0, zakupu = 1, sprzedazy = 2
kursy.ExchangeRatesByDay(courseType, year + "-" + month + "-" + day + " 13:00:00")
}
catch (e)
{
WScript.Echo("ERROR!!! Reason: " + e.description)
}pozdrawiam,
Balaścior
Balaścior
Re: Skrypt do automatycznej aktualizacji kursu waluty
Konfigurowałem automatyczna aktualizację kursów poprzez AktualizatorKursow.exe na kilku różnych systemach oraz kilku różnych wersjach XL'a
na wszystkich działa to bez zarzutu.
Aplikacja AktualizatorKursow.exe musi znajdować się w katalogu gdzie mamy zainstalowanego XL'a to po pierwsze,
możemy ją oczywiście wywoływać z wiersza poleceń, a także utworzyć zadanie w harmonogramie lub stworzyć sobie job'a w sql.
Ważną informacją jest to jak aplikacja pracuje a mianowicie pobiera ona tylko aktualny kurs z danego dnia w którym zostaje uruchomiona
a jeżeli uruchomimy ją przed godziną 12 wtedy gdy nie ma jeszcze kursów opublikowanych, aplikacja nie pobierze nic jak również nie komunikuje o tym.
Więc najlepiej sprawdzać ją czy poprawnie pracuje po godzinie 12 oczywiście wcześniej nie pobierając ręcznie kursów z tego dnia w aplikacji XL.
na wszystkich działa to bez zarzutu.
Aplikacja AktualizatorKursow.exe musi znajdować się w katalogu gdzie mamy zainstalowanego XL'a to po pierwsze,
możemy ją oczywiście wywoływać z wiersza poleceń, a także utworzyć zadanie w harmonogramie lub stworzyć sobie job'a w sql.
Ważną informacją jest to jak aplikacja pracuje a mianowicie pobiera ona tylko aktualny kurs z danego dnia w którym zostaje uruchomiona
a jeżeli uruchomimy ją przed godziną 12 wtedy gdy nie ma jeszcze kursów opublikowanych, aplikacja nie pobierze nic jak również nie komunikuje o tym.
Więc najlepiej sprawdzać ją czy poprawnie pracuje po godzinie 12 oczywiście wcześniej nie pobierając ręcznie kursów z tego dnia w aplikacji XL.