PW po CECHA

Zapytania SQL, widoki, Crystal, definicje filtrów, szybkich raportów, wydruków, API, Hydra, .NET

Moderator: mikey

TomekZKS
Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: 10

PW po CECHA

Post autor: TomekZKS »

Możecie mi powiedzieć jak by wyglądało zapytanie które pokazuje nam PW dla danej CECHY ? I jeszcze miał bym pytanie na jakiej zasadzie robi się listę rozwijaną np w której mamy wypisane CECHY. Wybieram sobię CECHĘ z listy a on mi wypisuje PW do których ta CECHA jest dopisana

kitglin
Rola: Konsultant CDN XL

Re: PW po CECHA

Post autor: kitglin »

Witam
Nie bardzo wiem co chcesz zrobić. Cecha dokumentu PW zapisywana jest w polu TrN_CechaOpis w tabeli TraNag.
Jeżeli chcesz wyszukać dokumenty po danej wartości pola cecha musisz w zapytaniu napisać "where TrN_CechaOpis like 'szukany_opis' ".
Dodatkowo na liście dokumentów PW masz listę rozwijaną Cecha, według której możesz filtrować listę dokumentów.
Jeśli coś źle zrozumiałem, napisz więcej szczegółów.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
STAY_PJE
Kontakt:

Post autor: STAY_PJE »

Jeśli szukasz gotowego rozwiązania powinieneś skorzystać z usług swojej firmy obsługującej.
W zamyśle forum służy do wzajemnego wsparcia przy rozwiązywaniu konkretnych problemów.
Zadaj konkretne pytanie i być może uzyskasz odpowiedź.

TomekZKS

Chodziło mi o to np że gdy wchodzimy w dane PW to widzimy towar prwada ? Wchodzimy w ten towar i on ma przypisaną CECHE tam jakiś numerek czy coś takiego i po tym numerze chce sprawdzić do jakich PW jest dopisany

CDN.Cechy << tutaj znajdują się cechy

Monster
Wersja: 2016

Post autor: Monster »

Na moje oko: TraSelem -> Dostawy. Cecha brana jest z konkretnej dostawy.

TomekZKS

podłączyłem SQL PROFILERA on mi pokazał że jakieś CECHY są pobierane z CDN.CECHA , ale to chyba tylko listy cech a tak naprawdę cechy te są chyba właśnie dopisywane do dostaw

Kod: Zaznacz cały

SELECT
	dst_cecha
FROM
	CDN.TraElem
	join cdn.dostawy on TrE_TwrNumer =Dst_TwrNumer and dst_subtrnlp = tre_gidlp and dst_trnnumer = tre_gidnumer
WHERE
	TrE_GIDTyp=1617 AND TrE_GIDFirma=761855 AND TrE_GIDNumer=59151 AND TrE_GIDLp=1
Więc wnioskując to tym zapytaniem powinniśmy wypisać cechy dopisane do dokumentu o tych GID'ach .

A więc żeby stworzyć te listę trzeba utworzyć parametr dynamiczny z selectem do CDN.CECHA i potem zapytanie to powyżej przerobić tak aby wypisywał mi nr,serie oraz rok danego PW to już myślę że nie powinno być trudne tak mi się przynajmniej wydaje, chyba że w dostawach są jeszcze inne cechy ale to sprawdzę jak będę miał dostęp do CDN

Edit : parametr dynamiczny wygląda tak myślę że ok

@PAR ?@R(SELECT ID = 1, CDN.Dostawy.Dst_Cecha FROM CDN.Dostawy WHERE CDN.Dostawy.DST_Cecha NOT LIKE '')|cecha|&cecha:REG=10m @? PAR@

Napisałem coś takiego

@PAR ?@R(SELECT ID = 1, CDN.Dostawy.Dst_Cecha FROM CDN.Dostawy WHERE CDN.Dostawy.DST_Cecha NOT LIKE '')|cecha|&cecha:REG=10m @? PAR@

SELECT   CAST(CDN.TraNag.TrN_TrNNumer AS VARCHAR) + '/' + CDN.TraNag.TrN_TrNSeria + '/' + CAST(CDN.TraNag.TrN_TrNRok AS VARCHAR) AS [Zlecenie]

FROM CDN.TraNag  

INNER JOIN CDN.Dostawy ON  CDN.TraNag.TrN_GIDTyp=CDN.Dostawy.Dst_TrnTyp AND CDN.TraNag.TrN_GIDNumer=CDN.Dostawy.Dst_TrnNumer

WHERE CDN.Dostawy.Dst_Cecha = ??cecha  AND CDN.TraNag.TrN_GIDTyp = 1617

Ale otrzymuje taki błąd : Conversion failed when converting the varchar value '10m' to data type int. Gdzie jest problem ?
Ale zauważyłem również że gdy wsadzę na sztywno w CDN.Dostawy = np. 'jakas cecha ' to wyskakuje mi błąd :

Połączenie nie może być użyte do wykonania tej operacji, ponieważ jest zamknięte lub nieprawidłowe w tym kontekście.

Próbowałem robić w drugą stronę czyli po PW dość do CECH

@PAR ?@N7|numer1|&numer1:REG=0 @? @RH(999999) PAR@
@PAR ?@S20|seria|&seria:REG= @? PAR@
@PAR ?@N7|rok|&rok:REG=20121123095628 @? @RH(999999) PAR@
SELECT   CDN.Dostawy.Dst_Cecha 

FROM CDN.Dostawy

INNER JOIN CDN.TraNag ON  CDN.TraNag.TrN_GIDTyp=CDN.Dostawy.Dst_TrnTyp AND CDN.TraNag.TrN_GIDNumer=CDN.Dostawy.Dst_TrnNumer

WHERE CDN.TraNag.TrN_TrNNumer  = ??numer1   AND CDN.TraNag.TrN_TrNSeria  = ??seria  AND CDN.TraNag.TrN_TrNRok  = ??rok  AND CDN.TraNag.TrN_GIDTyp = 1617
ale otrzymuje również Połączenie nie może być użyte do wykonania tej operacji, ponieważ jest zamknięte lub nieprawidłowe w tym kontekście.

UDAŁO SIĘ :

@PAR ?@R(SELECT ID = 1, CDN.Dostawy.Dst_Cecha FROM CDN.Dostawy WHERE CDN.Dostawy.DST_Cecha NOT LIKE '')|cecha|&cecha: @? PAR@
SELECT  

CDN.TraNag.TrN_TrNRok,
CDN.TraNag.TrN_TrNSeria, 
CDN.TraNag.TrN_TrNNumer 

FROM  CDN.Dostawy INNER JOIN CDN.TraSElem ON CDN.Dostawy.Dst_GIDNumer = CDN.TraSElem.TrS_DstNumer
 INNER JOIN CDN.TraNag ON CDN.TraNag.TrN_GIDTyp=CDN.TraSElem.TrS_GIDTyp AND CDN.TraNag.TrN_GIDNumer=CDN.TraSElem.TrS_GIDNumer

WHERE CDN.Dostawy.Dst_Cecha = 'cechasztywna' AND CDN.TraNag.TrN_GIDTyp = 1617
tylko problem w tym że cecha jest podawana na sztywno , a chciał bym podawać ją z listy czyli w miejscu cechasztywna podaj ??cecha tylko wywala mi błąd Conversion failed when converting the varchar value '10m' to data type int

ODPOWIEDZ