Upgrade

Tematy związane z rozwojem CDN XL, opinie, pochwały, narzekania i inne elementy nie związane z konkretnymi modułami systemu

Moderator: mikey

korzen
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 7.1

Re: Upgrade

Post autor: korzen »

Od wersji 7.0 zmienił się na przykład Bilans Rezerwacji Towaru.
Radzę Ci zaprosić Twoich kolegów z zamówień i pokazać im jak działa ten dokument w nowej wersji XL-a.
Nie licz na to, że posadzisz na parę godzin p. Krysie i ona stwierdzi, że program działą.
90% problemów wychodzi podczas pracy.
Nikt tu nie pisał o sprawdzeniu wydruków.

Awatar użytkownika
glaz
Wersja: 2023

Post autor: glaz »

Nikt tu nie pisał o sprawdzeniu wydruków.
Oraz o generalnej inwentaryzacji rozwiązań niestandardowych i dodanych do CDN XL:
0. Wydruki użytkownika ( select * from cdn.RptWydruki2 )
1. Wykresy
2. Szybkie raporty (select * from cdn.SqlRaporty)
3. Aplikacje zewnętrzne pisane na zamówienie (w tym izam)
4. Triggerach
5. Constraint dla tabel niezależnych od CDN XL, a wiązanych kluczem (ze szczególnym uwzględnieniem ew. renumeracji GID obiektu)

O czymś zapomniałem ? Pewnie tak.
! (CDN XL and ERP XL) = ?

Kyniu

Post autor: Kyniu »

glaz pisze: zapytam z ciekawości: jaką zasadę stosujesz w swoim biznesie jeśli nie powyższą?
Generalnie to nie muszę - jestem inżynierem nie handlowcem czy właścicielem firmy. Ale zdarza się że jestem proszony o konsultacje (bądź też czasem muszę coś "sprzedać" zarządowi firmy) i mówię wówczas jasno - jak bym zrobił tak i tak i kosztowałoby to tyle. Można tez taniej tak i siak ale ja się pod tym nie podpisze iręki do tego nie przyłożę - jak ktoś chce może tak zrobić ale bez mojego udziału.

Kyniu

Awatar użytkownika
glaz
Wersja: 2023

Post autor: glaz »

Kyniu pisze:
glaz pisze: zapytam z ciekawości: jaką zasadę stosujesz w swoim biznesie jeśli nie powyższą?
Można tez taniej tak i siak ale ja się pod tym nie podpisze iręki do tego nie przyłożę - jak ktoś chce może tak zrobić ale bez mojego udziału.

Kyniu
Aha. Rozumiem, że bez gadania potem wpuszczasz do swojej instalacji to tańsze rozwiązanie do którego ręki nie przyłożysz? Czy może podejmujesz rozmowy z zarządem wykazując słabe strony tańszego rozwiązania posługując się rzeczowymi argumentami? Domyślam się, że po którymś z rzędu takim podejściu zarząd firmy nie wspomni nic o sabotowaniu tańszych rozwiązań lub chociażby o konflikcie interesów ? ;-)

Obawiam się, że widzę w życiu troszkę więcej odcieni różowego niż tylko jeden ;-).
! (CDN XL and ERP XL) = ?

Kyniu

Post autor: Kyniu »

glaz pisze:Aha. Rozumiem, że bez gadania potem wpuszczasz do swojej instalacji to tańsze rozwiązanie do którego ręki nie przyłożysz? Czy może podejmujesz rozmowy z zarządem wykazując słabe strony tańszego rozwiązania posługując się rzeczowymi argumentami? Domyślam się, że po którymś z rzędu takim podejściu zarząd firmy nie wspomni nic o sabotowaniu tańszych rozwiązań lub chociażby o konflikcie interesów ? ;-)
Cieszę się takim zaufaniem zarządu że jeszcze się nie zdarzyło by zostało wybrane rozwiązanie któremu powiedziałem NIE. Natomiast w przypadku klientów zewnętrznych - cóż, świata nie zbawię - jak ktoś chce eksperymentów to proszę bardzo, niech sobie eksperymentuje ale ja mówię pass, pakuję zabawki i wracam do swojej piaskownicy.

Kyniu

ODPOWIEDZ