PW po CECHA
Moderator: mikey
PW po CECHA
Możecie mi powiedzieć jak by wyglądało zapytanie które pokazuje nam PW dla danej CECHY ? I jeszcze miał bym pytanie na jakiej zasadzie robi się listę rozwijaną np w której mamy wypisane CECHY. Wybieram sobię CECHĘ z listy a on mi wypisuje PW do których ta CECHA jest dopisana
Re: PW po CECHA
Witam
Nie bardzo wiem co chcesz zrobić. Cecha dokumentu PW zapisywana jest w polu TrN_CechaOpis w tabeli TraNag.
Jeżeli chcesz wyszukać dokumenty po danej wartości pola cecha musisz w zapytaniu napisać "where TrN_CechaOpis like 'szukany_opis' ".
Dodatkowo na liście dokumentów PW masz listę rozwijaną Cecha, według której możesz filtrować listę dokumentów.
Jeśli coś źle zrozumiałem, napisz więcej szczegółów.
Pozdrawiam
Nie bardzo wiem co chcesz zrobić. Cecha dokumentu PW zapisywana jest w polu TrN_CechaOpis w tabeli TraNag.
Jeżeli chcesz wyszukać dokumenty po danej wartości pola cecha musisz w zapytaniu napisać "where TrN_CechaOpis like 'szukany_opis' ".
Dodatkowo na liście dokumentów PW masz listę rozwijaną Cecha, według której możesz filtrować listę dokumentów.
Jeśli coś źle zrozumiałem, napisz więcej szczegółów.
Pozdrawiam
- STAY_PJE
- Rola: Konsultant CDN XL
- Kontakt:
Jeśli szukasz gotowego rozwiązania powinieneś skorzystać z usług swojej firmy obsługującej.
W zamyśle forum służy do wzajemnego wsparcia przy rozwiązywaniu konkretnych problemów.
Zadaj konkretne pytanie i być może uzyskasz odpowiedź.
W zamyśle forum służy do wzajemnego wsparcia przy rozwiązywaniu konkretnych problemów.
Zadaj konkretne pytanie i być może uzyskasz odpowiedź.
Chodziło mi o to np że gdy wchodzimy w dane PW to widzimy towar prwada ? Wchodzimy w ten towar i on ma przypisaną CECHE tam jakiś numerek czy coś takiego i po tym numerze chce sprawdzić do jakich PW jest dopisany
CDN.Cechy << tutaj znajdują się cechy
CDN.Cechy << tutaj znajdują się cechy
-
Monster
- Rola: Konsultant CDN XL
- Wersja: 2016
Na moje oko: TraSelem -> Dostawy. Cecha brana jest z konkretnej dostawy.
podłączyłem SQL PROFILERA on mi pokazał że jakieś CECHY są pobierane z CDN.CECHA , ale to chyba tylko listy cech a tak naprawdę cechy te są chyba właśnie dopisywane do dostaw
Więc wnioskując to tym zapytaniem powinniśmy wypisać cechy dopisane do dokumentu o tych GID'ach .
A więc żeby stworzyć te listę trzeba utworzyć parametr dynamiczny z selectem do CDN.CECHA i potem zapytanie to powyżej przerobić tak aby wypisywał mi nr,serie oraz rok danego PW to już myślę że nie powinno być trudne tak mi się przynajmniej wydaje, chyba że w dostawach są jeszcze inne cechy ale to sprawdzę jak będę miał dostęp do CDN
Edit : parametr dynamiczny wygląda tak myślę że ok
Napisałem coś takiego
Ale otrzymuje taki błąd : Conversion failed when converting the varchar value '10m' to data type int. Gdzie jest problem ?
Ale zauważyłem również że gdy wsadzę na sztywno w CDN.Dostawy = np. 'jakas cecha ' to wyskakuje mi błąd :
Połączenie nie może być użyte do wykonania tej operacji, ponieważ jest zamknięte lub nieprawidłowe w tym kontekście.
Próbowałem robić w drugą stronę czyli po PW dość do CECH
ale otrzymuje również Połączenie nie może być użyte do wykonania tej operacji, ponieważ jest zamknięte lub nieprawidłowe w tym kontekście.
UDAŁO SIĘ :
tylko problem w tym że cecha jest podawana na sztywno , a chciał bym podawać ją z listy czyli w miejscu cechasztywna podaj ??cecha tylko wywala mi błąd Conversion failed when converting the varchar value '10m' to data type int
Kod: Zaznacz cały
SELECT
dst_cecha
FROM
CDN.TraElem
join cdn.dostawy on TrE_TwrNumer =Dst_TwrNumer and dst_subtrnlp = tre_gidlp and dst_trnnumer = tre_gidnumer
WHERE
TrE_GIDTyp=1617 AND TrE_GIDFirma=761855 AND TrE_GIDNumer=59151 AND TrE_GIDLp=1A więc żeby stworzyć te listę trzeba utworzyć parametr dynamiczny z selectem do CDN.CECHA i potem zapytanie to powyżej przerobić tak aby wypisywał mi nr,serie oraz rok danego PW to już myślę że nie powinno być trudne tak mi się przynajmniej wydaje, chyba że w dostawach są jeszcze inne cechy ale to sprawdzę jak będę miał dostęp do CDN
Edit : parametr dynamiczny wygląda tak myślę że ok
@PAR ?@R(SELECT ID = 1, CDN.Dostawy.Dst_Cecha FROM CDN.Dostawy WHERE CDN.Dostawy.DST_Cecha NOT LIKE '')|cecha|&cecha:REG=10m @? PAR@Napisałem coś takiego
@PAR ?@R(SELECT ID = 1, CDN.Dostawy.Dst_Cecha FROM CDN.Dostawy WHERE CDN.Dostawy.DST_Cecha NOT LIKE '')|cecha|&cecha:REG=10m @? PAR@
SELECT CAST(CDN.TraNag.TrN_TrNNumer AS VARCHAR) + '/' + CDN.TraNag.TrN_TrNSeria + '/' + CAST(CDN.TraNag.TrN_TrNRok AS VARCHAR) AS [Zlecenie]
FROM CDN.TraNag
INNER JOIN CDN.Dostawy ON CDN.TraNag.TrN_GIDTyp=CDN.Dostawy.Dst_TrnTyp AND CDN.TraNag.TrN_GIDNumer=CDN.Dostawy.Dst_TrnNumer
WHERE CDN.Dostawy.Dst_Cecha = ??cecha AND CDN.TraNag.TrN_GIDTyp = 1617Ale otrzymuje taki błąd : Conversion failed when converting the varchar value '10m' to data type int. Gdzie jest problem ?
Ale zauważyłem również że gdy wsadzę na sztywno w CDN.Dostawy = np. 'jakas cecha ' to wyskakuje mi błąd :
Połączenie nie może być użyte do wykonania tej operacji, ponieważ jest zamknięte lub nieprawidłowe w tym kontekście.
Próbowałem robić w drugą stronę czyli po PW dość do CECH
@PAR ?@N7|numer1|&numer1:REG=0 @? @RH(999999) PAR@
@PAR ?@S20|seria|&seria:REG= @? PAR@
@PAR ?@N7|rok|&rok:REG=20121123095628 @? @RH(999999) PAR@
SELECT CDN.Dostawy.Dst_Cecha
FROM CDN.Dostawy
INNER JOIN CDN.TraNag ON CDN.TraNag.TrN_GIDTyp=CDN.Dostawy.Dst_TrnTyp AND CDN.TraNag.TrN_GIDNumer=CDN.Dostawy.Dst_TrnNumer
WHERE CDN.TraNag.TrN_TrNNumer = ??numer1 AND CDN.TraNag.TrN_TrNSeria = ??seria AND CDN.TraNag.TrN_TrNRok = ??rok AND CDN.TraNag.TrN_GIDTyp = 1617
UDAŁO SIĘ :
@PAR ?@R(SELECT ID = 1, CDN.Dostawy.Dst_Cecha FROM CDN.Dostawy WHERE CDN.Dostawy.DST_Cecha NOT LIKE '')|cecha|&cecha: @? PAR@
SELECT
CDN.TraNag.TrN_TrNRok,
CDN.TraNag.TrN_TrNSeria,
CDN.TraNag.TrN_TrNNumer
FROM CDN.Dostawy INNER JOIN CDN.TraSElem ON CDN.Dostawy.Dst_GIDNumer = CDN.TraSElem.TrS_DstNumer
INNER JOIN CDN.TraNag ON CDN.TraNag.TrN_GIDTyp=CDN.TraSElem.TrS_GIDTyp AND CDN.TraNag.TrN_GIDNumer=CDN.TraSElem.TrS_GIDNumer
WHERE CDN.Dostawy.Dst_Cecha = 'cechasztywna' AND CDN.TraNag.TrN_GIDTyp = 1617