witam
czy ktoś spotkał się może z takim mianowicie przypadkiem. księgowa wystawia fakturę sprzedaży poprzez kopiowanie (ctrl+insert). wszystko jest ok do momentu kiedy zmienia ilość - tym samym zmienia jej się cena (na cenę z jakiejś poprzedniej transakcji - nie z ostatniej). czy można coś na to poradzić czy też każdorazowo należy te ceny kontrolować?
z pozdrowieniami
porter
wystawianie FS poprzez ctrl+insert
Moderator: mikey
-
Coin
- Rola: Konsultant CDN XL
Re: wystawianie FS poprzez ctrl+insert
Witam
Sama cena jednostkowa nie ma się prawa zmieniać przy zwiększaniu, zmniejszaniu ilości.
Zapewne cena zmienia się Tobie w momencie zmiany kontrahenta na innego gdy na FS znajdują się już elementy.
Jeśli tak jest to przy zmianie kontrahenta należy odhaczyć pole "upusty" i wtedy cena się nie zmieni.
Sama cena jednostkowa nie ma się prawa zmieniać przy zwiększaniu, zmniejszaniu ilości.
Zapewne cena zmienia się Tobie w momencie zmiany kontrahenta na innego gdy na FS znajdują się już elementy.
Jeśli tak jest to przy zmianie kontrahenta należy odhaczyć pole "upusty" i wtedy cena się nie zmieni.
witam
sprawdzałem już kilkakrotnie i jednak cena się zmienia, dokładnie na cenę z wcześniejszej transakcji (z wcześniejszej niż ta z faktury, która jest kopiowana).
nadmienię, że przedmiotem sprzedaży jest usługa, więc żadne metody fifo czy lifo nie mają tu znaczenia. a kontrahent nie był zmieniany na dokumencie.
pozdrawiam
sprawdzałem już kilkakrotnie i jednak cena się zmienia, dokładnie na cenę z wcześniejszej transakcji (z wcześniejszej niż ta z faktury, która jest kopiowana).
nadmienię, że przedmiotem sprzedaży jest usługa, więc żadne metody fifo czy lifo nie mają tu znaczenia. a kontrahent nie był zmieniany na dokumencie.
pozdrawiam
-
Coin
- Rola: Konsultant CDN XL
A może jeszcze tak..
Te faktury, gdzie Ci się zmieniają ceny przy CTRL-INSERT nie są przypadkiem w walucie?
Te faktury, gdzie Ci się zmieniają ceny przy CTRL-INSERT nie są przypadkiem w walucie?
Temat już opisywałem w innym poście - miałem ten sam problem i partner polecił mi przesiadkę na 8.0 w której podobno problem już nie występuje. Od poniedziałku pracujemy na 8.0 więc zobaczymy...