Dzień dobry
Jestem programistą. Dosyć dobrze orientuje się już w bazie danych Optimy i potrafię sobie wiele rzeczy z niej wyciągnąć. Teraz chciałbym pójść krok dalej o ile to możliwe. Zastanawiam się jak wygląda kwestia dostępu do API Optimy. Czy używać takiego api mogą tylko partnerzy comarcha?
Firma, w której pracuje kupiła trochę softu od jednego z partnerów comarcha. Jednym z tych programów jest Produkcja, z której jesteśmy zadowoleni. Jednak pozostałe programy nie są już takie idealne. Przykładem jest integracja z naszym ecommercem. Cały czas mamy jakieś problemy. A to źle naliczony rabat, a to źle naliczony vat itp. Pytanie czy jestem w stanie jakos wprowadzać RO do optimy np przez API?
Integracja z Comarch Optima
Moderator: mikey
Re: Integracja z Comarch Optima
Optima nie posiada Api jak takiego, ale RO jak najbardziej mozna dodac przez obiekty com
Hmmm. Dużo postów tutaj widziałem o dokumentach com. Czy da się gdzieś znaleźć jakąkolwiek dokumentację tych obiektów?
Jedyne co istnieje, to kilka przykładów tutaj na forum jak tego używać, więc musisz poszukać, skopiować i od tego zacząć rzeźbić to co potrzebujesz.
Ok a co na to Comarch itp. Dostęp do tego jest wolny czy oni później się krzywo patrzą jak coś zauważa że było robione (nawet dobrze)?
A jak mają cokolwiek zobaczyć w ogóle? Uzyskujesz dostęp przez udostępnione obiekty COMowe do "własnej" bazy danych. Możesz sobie robić co chcesz, najwyżej coś sobie zepsujesz i to Twój problem. Comarch na jakiekolwiek pytania na te tematy umywa ręce i odsyła do partnerów.