Stan magazynowy na dzień

Problemy i pomysły związane z funkcjonowaniem modułu Sprzedaż

Moderator: mikey

Awatar użytkownika
TrunX
Rola: Konsultant CDN XL

Re: Stan magazynowy na dzień

Post autor: TrunX »

korzen pisze:Jeśli pracujecie z Controlingiem bardzo ważne jest to,
żeby przed tą operacją wykasować pozycje z tabeli cdn.twrstanybufor
Miałem problem ze stanami archiwalnymi i właśnie to pomogło (po konsultacji z Asystą)
W jakiej wersji, przed którą operacją i jakie problemy?

Pozdrawiam

TrunX

Awatar użytkownika
TrunX

hundzik pisze: Tak. Bo wiedza zwiazana z cdn kosztuje - chcesz cokolwiek - plac. Pomylisz sie? - plac. Ojej - ta funkcja przestala dzialac? - plac. Potrzebujesz pomocy telefonicznej? Plac. Firma wdrozeniowa nie umie sobie poradzic? Plac i nic z tego nie miej. A moze chcesz uzyskac cokolwiek - dostep do dokumentacji, moze odbyc szkolenie jakies dla administratorow? Jak znajdziej mozliwosc - plac.
IMHO rozmowa niebezpiecznie dryfuje w niemerytorycznym kierunku. Powiem tylko tak, wdrożenie każdego oprogramowania jest decyzją biznesową, która powinna być dokładnie przemyślana. Osobiście miałem odczynienia z nikłym procentem firm, gdzie podchodziło się do tego poważnie. Zarząd firmy rzadko jest przygotowany do przeprowadzenia merytorycznie poprawnego procesu decyzyjnego o informatyzacji firmy, jednak "tną koszty" i nie zatrudnią do takiego projektu specjalisty/specjalistów. W efekcie zapłacą później znacznie więcej, jak to się często zdarza po wdrożeniu XL. Jednak są firmy, które doskonale sobie radzą z XLem, ale było to okupione czasem i pieniędzmi przy wdrożeniu. Czasem obu stron.

Należy pamiętać też, że istnieje gwarancja, którą należy sobie przyswoić i ewentualnie wykorzystywać. I nie udawać zdziwienia po zakupie, że wygląda jak wygląda ;)

Nie do końca zrozumiałem czy w większości pkt. pijesz do Comarchu czy firm wdrożeniowych, ale chyba nie oczekujesz, że firma wdrożeniowa będzie robiła to wszystko za darmo czy odpowiadała za nie swoje błędy?

Polityka dystrybucji wiedzy przy oprogramowaniu XL jest stała i niezmienna i wywiad w tej materii także powinien być częścią prac przy podejmowaniu decyzji.

A płatne szkolenia, konsultacje? To chyba nie jest dziwne?

A co do dokumentacji - ile taka płytka kosztuje? Aktualnie przy zakupie jest dodawana za free, kiedyś papierowa wersja była za 150 zł (czy jakoś tak). To chyba nie jest problem.
hundzik pisze:Spoko. Moze na kazde pytanie na tym forum odpowiadajmy w ten sposob - "Zaplac firmie wdrozeniowej to ci powiedza". Szkoda ze comarch nastawil sie na ilosc sprzedazy a nie na jakos - i to zarowno pod katem samego systemu jak i weryfikacji swoich partnerow. Uwierz mi - wspaniali wdrozeniowcy nie sa az tacy wspaniali mimo bycia w "top 10". Ale z drugiej strony. Po co ja pierdziele swoje farmazony - lepiej zaplacic i zyc szczesliwie, no nie? Zeby to bylo takie piekne i idealne...
Cóż, moja wypowiedź była pewną formą żartobliwiej ironii, trochę już zapomniałem ile frustracji potrafił wywołać XL w czasach, gdy byłem adminem po stronie klienta ;)

Można nie płacić i żyć szczęśliwie - Open Source ma się dobrze, systemy są już bardzo dojrzałe.
hundzik pisze:Podejscie comarchu i wszystkiego co z nim zwiazane do jakiejkolwiek wiedzy to jak kur...a mowiaca w nocy przez sen do meza by jej placil za sex. Szkoda tylko ze systemy zmienia sie bardzo zadko, i jak ktos wdepnie w g...o nazwane cdn xl to potem z niego dlugo wychodzi. Ale z drugiej strony - czlowiek uczy sie na wlasnych bledach. Tylko szkoda ze dostaje za to po dupie uzytkownik - bo ani comarch ani partnerzy nie przejmuja sie tym co sie dzieje z ich pieknym systemem. Fakt - mozna zmienic partnera. I co? Kolejny rok czasu zmarnowany na zapoznawanie sie nowego partnera z firma. Super. Cdn - zyc nie umierac. No ale faktycznie. Najlepiej wykupic konsultacje a potem isc sie upic.

Podejście Comarchu nie jest żadną tajemnicą :) Albo Tobie to odpowiada albo nie, co powinno skutkować odpowiednią decyzją biznesową ;) A jeśli to nie była twoja decyzja - take it easy, it's just a job.

Ale chyba nie to jest meritum tego forum, stąd postaram się nie drażnić forumowiczów podobnymi uwagami ;)

Pozdrawiam

TrunX

Kyniu
Rola: Administrator CDN XL

Post autor: Kyniu »

TrunX pisze: Powiem tylko tak, wdrożenie każdego oprogramowania jest decyzją biznesową, która powinna być dokładnie przemyślana.
Nie wyobrażam sobie by było inaczej. Ale też zarząd firmy ma na głowie ciut więcej niż wybór systemu i nie należy się dziwić że decyzja zarządu zazwyczaj sprowadza się do stwierdzenia "dojrzeliśmy do zmiany". Zarząd nie jest i może zresztą tak jest lepiej - specjalistą w dziedzinie oprogramowania - więc ciężko oczekiwać by to zarząd podejmował merytoryczne decyzje co do oprogramowania.
TrunX pisze: Zarząd firmy rzadko jest przygotowany do przeprowadzenia merytorycznie poprawnego procesu decyzyjnego o informatyzacji firmy
A jak Twoim zdaniem wygląda merytorycznie przygotowany zarząd? Idzie na kurs programowania?
TrunX pisze: jednak "tną koszty"
Od tego jest zarząd. A firma wdrożeniowa jest od tego by powiedzieć - za tyle zrobimy, za tyle nie zrobimy. A nie godzenia się na wynagrodzenie za które wdrożenia przeprowadzić się nie da i potem skubanie każdej złotówki.
TrunX pisze: ale chyba nie oczekujesz, że firma wdrożeniowa będzie robiła to wszystko za darmo czy odpowiadała za nie swoje błędy?
Tak, oczekuję. Skoro mi sprzedała i postawiła na szali swoje dobre imię to znaczy że gwarantowała iż produkt jest dobrym a powołując się na referencje jest przekonana o tym że to jest właśnie super hiper najlepsze rozwiązanie. Jeśli firma wdrożeniowa umywa ręce mówiąc "to nie moje błędy" to świadczy to o gówniarskim podejściu partnera. Bo tylko gówniarz może powiedzieć że nie bierze odpowiedzialności za produkt który sprzedaje.
TrunX pisze: Polityka dystrybucji wiedzy przy oprogramowaniu XL jest stała i niezmienna i wywiad w tej materii także powinien być częścią prac przy podejmowaniu decyzji.
I myślisz że przed sprzedażą ktoś Ci powie jak to dokładnie wygląda?
TrunX pisze: A płatne szkolenia, konsultacje? To chyba nie jest dziwne?
Jest dziwne jeśli program nie działa a ktoś woła kasę za doprowadzenie go do stanu funkcjonalnego.
TrunX pisze: Można nie płacić i żyć szczęśliwie - Open Source ma się dobrze, systemy są już bardzo dojrzałe.
Właśnie po to płaci się za produkt i wdrożenie by żyć szczęśliwie a nie płacić co rusz za to że ktoś przyjdzie i coś dłubnie. Dyrektorzy finansowi mówią o kosztach CAPEX/OPEX. Open source generuje OPEX a zakup oprogramowania CAPEX. Rzecz w tym że wybór systemu CDN XL generuje i CAPEX i OPEX - a to już jest nie fair.

Kyniu

Awatar użytkownika
TrunX

Kyniu pisze:
TrunX pisze: Powiem tylko tak, wdrożenie każdego oprogramowania jest decyzją biznesową, która powinna być dokładnie przemyślana.
Nie wyobrażam sobie by było inaczej. Ale też zarząd firmy ma na głowie ciut więcej niż wybór systemu i nie należy się dziwić że decyzja zarządu zazwyczaj sprowadza się do stwierdzenia "dojrzeliśmy do zmiany". Zarząd nie jest i może zresztą tak jest lepiej - specjalistą w dziedzinie oprogramowania - więc ciężko oczekiwać by to zarząd podejmował merytoryczne decyzje co do oprogramowania.
TrunX pisze: Zarząd firmy rzadko jest przygotowany do przeprowadzenia merytorycznie poprawnego procesu decyzyjnego o informatyzacji firmy
A jak Twoim zdaniem wygląda merytorycznie przygotowany zarząd? Idzie na kurs programowania?
TrunX pisze: jednak "tną koszty"
Od tego jest zarząd. A firma wdrożeniowa jest od tego by powiedzieć - za tyle zrobimy, za tyle nie zrobimy. A nie godzenia się na wynagrodzenie za które wdrożenia przeprowadzić się nie da i potem skubanie każdej złotówki.
Tniesz moją wypowiedź w nieładny sposób. Ale wybaczam ;) . Jak napisałem, tnie koszty na outsourcingu osób, które mogłyby proces podjęcia tej decyzji dobrze przeprowadzić.
Kyniu pisze:
TrunX pisze: ale chyba nie oczekujesz, że firma wdrożeniowa będzie robiła to wszystko za darmo czy odpowiadała za nie swoje błędy?
Tak, oczekuję. Skoro mi sprzedała i postawiła na szali swoje dobre imię to znaczy że gwarantowała iż produkt jest dobrym a powołując się na referencje jest przekonana o tym że to jest właśnie super hiper najlepsze rozwiązanie. Jeśli firma wdrożeniowa umywa ręce mówiąc "to nie moje błędy" to świadczy to o gówniarskim podejściu partnera. Bo tylko gówniarz może powiedzieć że nie bierze odpowiedzialności za produkt który sprzedaje.
Jeśli uważasz, że istnieje zasadność prawna dochodzenia swoich roszczeń - wiesz co robić. Jeśli uważasz, że którakolwiek ze stron nie spełnia warunków umowy - wiesz co robić. W ramach znanych mi umów kwestie odpowiedzialności są ujęte w umówi taki i wdrożeniowej jak i obsługi bieżącej.
Kyniu pisze:
TrunX pisze: Polityka dystrybucji wiedzy przy oprogramowaniu XL jest stała i niezmienna i wywiad w tej materii także powinien być częścią prac przy podejmowaniu decyzji.
I myślisz że przed sprzedażą ktoś Ci powie jak to dokładnie wygląda?
Nie. Dlatego nie oczekuję tylko wystosowuję pismo na które oczekuję pisemnej odpowiedzi. Problemem może być sama świadomość jakie pytania zadać. Od tego już powinien być specjalista.
Kyniu pisze:
TrunX pisze: A płatne szkolenia, konsultacje? To chyba nie jest dziwne?
Jest dziwne jeśli program nie działa a ktoś woła kasę za doprowadzenie go do stanu funkcjonalnego.
Niezgodnie z umową?
Kyniu pisze:
TrunX pisze: Można nie płacić i żyć szczęśliwie - Open Source ma się dobrze, systemy są już bardzo dojrzałe.
Właśnie po to płaci się za produkt i wdrożenie by żyć szczęśliwie a nie płacić co rusz za to że ktoś przyjdzie i coś dłubnie. Dyrektorzy finansowi mówią o kosztach CAPEX/OPEX. Open source generuje OPEX a zakup oprogramowania CAPEX. Rzecz w tym że wybór systemu CDN XL generuje i CAPEX i OPEX - a to już jest nie fair.
KAŻDY system generuje koszty utrzymania. Nie wiem w ogóle skąd ten pomysł.

Ale odnośnie wdrożenia i dłubania. Odbiór wdrożenia to także nie jest prosta sprawa i tu też specjalista może bardzo dużo zrobić, aby w ramach wdrożonych funkcjonalności mieć przez jakiś czas spokój. Ale biznes żyje, i system musi się zmieniać wraz z nim. Zawsze będzie potrzeba aby ktoś coś zmienił/ustawił/stworzył.

Reasumując i z mojej strony to wszystko w tematach poza systemowych. Sposób dystrybucji oprogramowania i wiedzy jest taki a nie inny. Nic gadaniem tu się nie zmieni. Kwestie błędów i odpowiedzialności reguluje gwarancja i odpowiednie umowy z firmą wdrożeniową. Na stronach Comarchu dostępne są referencje wg branż z nazwami firm - zawsze można zadzwonić i porozmawiać.

Pozdrawiam

TrunX

PS 6 lat byłem adminem, od 3 wdrażam Controlling. Po moich doświadczeniach po stronie klienta jestem bardzo wrażliwy na potrzeby, ale jeszcze bardziej na uświadamianie klienta jakie na prawdę są jego potrzeby.

Kyniu

TrunX pisze: Jak napisałem, tnie koszty na outsourcingu osób, które mogłyby proces podjęcia tej decyzji dobrze przeprowadzić.
I uważasz że osoba z zewnątrz, nie orientująca się w specyfice klienta, obca dla załogi, etc. jest w stanie zrobić to dobrze? Bo ja wątpię.
TrunX pisze: Jeśli uważasz, że istnieje zasadność prawna dochodzenia swoich roszczeń - wiesz co robić. Jeśli uważasz, że którakolwiek ze stron nie spełnia warunków umowy - wiesz co robić.
Jasne tylko że to jest ostateczność - chyba lepiej się dogadywać w sposób partnerski niż iść na wojnę.
TrunX pisze: KAŻDY system generuje koszty utrzymania. Nie wiem w ogóle skąd ten pomysł.
Ale istotna jest proporcja kosztów CAPEX/OPEX.

Kyniu

Awatar użytkownika
TrunX

Kyniu pisze:
TrunX pisze: Jak napisałem, tnie koszty na outsourcingu osób, które mogłyby proces podjęcia tej decyzji dobrze przeprowadzić.
I uważasz że osoba z zewnątrz, nie orientująca się w specyfice klienta, obca dla załogi, etc. jest w stanie zrobić to dobrze? Bo ja wątpię.
Ja nie. Nikt nie powiedział, że ta osoba ma wejść i zagrać Chucka Norisa ;) Nie wnikając zbyt głęboko, Ty jako usługodawca konstruujesz umowę, która zapewni Tobie powiązanie jakości pracy specjalisty z jego wynagrodzeniem. To tej osobie ma zależeć, aby wniknąć w Waszą firmę, a jej spojrzenie z boku, kogoś z zewnątrz daję tylko dodatkowy bonus.
Kyniu pisze:
TrunX pisze: Jeśli uważasz, że istnieje zasadność prawna dochodzenia swoich roszczeń - wiesz co robić. Jeśli uważasz, że którakolwiek ze stron nie spełnia warunków umowy - wiesz co robić.
Jasne tylko że to jest ostateczność - chyba lepiej się dogadywać w sposób partnerski niż iść na wojnę.
Przepraszam, ale odbierałem Twoje posty, jakbyś na niej był... Jeśli się dogadujesz ze swoimi wdrożeniowcami, to o co chodzi?
Kyniu pisze:
TrunX pisze: KAŻDY system generuje koszty utrzymania. Nie wiem w ogóle skąd ten pomysł.
Ale istotna jest proporcja kosztów CAPEX/OPEX.
Jest to sprawa bardzo indywidualna i nie myślę tu o zróżnicowani ze względu na konkretny system ale ze względu na konkretnych użytkowników.

Na dziś starczy ;)

Pozdrawiam

TrunX

Kyniu

TrunX pisze:
Kyniu pisze:
Przepraszam, ale odbierałem Twoje posty, jakbyś na niej był... Jeśli się dogadujesz ze swoimi wdrożeniowcami, to o co chodzi?
Bo stan jest ....... nijaki. Wojny nie ma a ja i tak nie otrzymuję tego co powinienem. Proszę o zmianę wydruku - dostaję odpowiedź że wydruk oparty jest o procedurę a Comarch odpowiedział że tej procedury nie wolno ruszać bo jest wykorzystywana przez inne mechanizmy XL'a więc nie mogę mi dostarczyć takiego wydruku jak sobie życzę. No to siadam w weekend, mimo że SQL i CR to dla mnie magia i po dwóch godzinach mam wydruk - skopiowałem procedurę, nazwałem po swojemu, przerobiłem, podmieniłem w CR i jest, działa, dało się. Wysyłam mail że potrzebuję podpiąć pod wykrzyknik mechanizm zmieniający typ konta. Co dostaję w odpowiedzi? Comarch odpisał partnerowi że wykrzyknik nie jest już suportowanym rozwiązaniem. Poprosiłem o pomoc na forum i za godzinę miałem rozwiązanie. I tak to mniej więcej wygląda. Partner odpisuje że Comarch mu odpisał i uważa temat za zamknięty. Bo ma dupokrytke od Comarchu. Pomijam już fakt że na takie odpowiedzi czekam tydzień, ludzie się złoszczą, przychodzi odpowiedź "nie da się" po czym ja robię, pokazuję dało się i ....... nic, zero reakcji, wzruszenie ramionami "ot widać Comarch się pomylił, nie nasza wina". A ja się doktoryzuję z tematów które nie są w moim obszarze zainteresowań, wykształcenia, etc.

Kyniu

AdamSp
Wersja: 9.6

Post autor: AdamSp »

mam wydruk - skopiowałem procedurę, nazwałem po swojemu, przerobiłem, podmieniłem w CR i jest, działa
Zrobiłem to samo, poprawiłem procedurę "StanMagazynuNaDzien1" i mam problem przy
próbie podmiany w CR otrzymuje komunikat "Query Engine Error...Nieprawidłowy stan kursora"
W miarę możliwości proszę o pomoc

A

Kyniu

AdamSp pisze:Zrobiłem to samo, poprawiłem procedurę "StanMagazynuNaDzien1" i mam problem przy
próbie podmiany w CR otrzymuje komunikat "Query Engine Error...Nieprawidłowy stan kursora"
Chętnie bym pomógł ale nie mam pojęcia co to za komunikat i z czym się wiąże.

Kyniu

Awatar użytkownika
TrunX

Witam,

Cóż, Comarch napisał prawdę, jednakże, jak sam tego doświadczyłeś, nie ma to żadnego znaczenia dla twojego przypadku. Wykrzyknik jest produktem zamkniętym, co nie znaczy, ze nie działa całkiem nieźle ;) Ale jeżeli ktokolwiek wysuwa takie argumenty, to każ im to zrobić pod Wykresami - one są jak najbardziej supportowane i doskonale się nadają do odpalania procedur. Ja osobiście lubię Wykrzyknik, pozwala podzielić dorabianą funkcjonalność na wykonującą akcję a analizy robię w Wykresach.

Odnośnie Twojej firmy wdrożeniowej... nie brzmi zbyt profesjonalnie, albo dopiero startują z XL albo jednak jesteście w jakimś konflikcie. ŻADNA firma wdrożeniowa z jakimś normalnym stażem nie wysłała by takiego zapytania do Comarchu. Każdy wdrożeniowiec, którego znam, wie, że wykrzyknik nie jest już rozwijany i każdy go wykorzystuje ;)

Pozdrawiam

TrunX

ODPOWIEDZ