Crystal + obrazki pobierane z katalogu
Moderator: mikey
-
Yuber
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 2016
Crystal + obrazki pobierane z katalogu
Witam
Potrzebuję zrobić wydruk Crystal dla pewnych towarów z dość dużym zdjęciem. Nie chcę upychać tego do bazy danych, bo zdjęć jest trochę i niestety muszą być w dość dużym formacie przez co baza mi spuchnie mocno.
Przechowuję sobie w katalogu na serwerze zdjęcia w konwencji nazewniczej <Twr_Kod>.jpg
Czy da się założyć taki obiekt w wydruku Crystal który był by typu "obraz" a który pobierałby automatycznie obrazek z wybranego katalogu?
Potrzebuję zrobić wydruk Crystal dla pewnych towarów z dość dużym zdjęciem. Nie chcę upychać tego do bazy danych, bo zdjęć jest trochę i niestety muszą być w dość dużym formacie przez co baza mi spuchnie mocno.
Przechowuję sobie w katalogu na serwerze zdjęcia w konwencji nazewniczej <Twr_Kod>.jpg
Czy da się założyć taki obiekt w wydruku Crystal który był by typu "obraz" a który pobierałby automatycznie obrazek z wybranego katalogu?
Re: Crystal + obrazki pobierane z katalogu
na jakim Crystalu pracujesz?
- glaz
- Wersja: 2023
To może jednak XML ? http://cdn.3lance.pl/trac/wiki/Wydruki/XML/Przyklad2
Osobiście bardzo mi się spodobało, tylko odnośniki już odrobinę nieaktualne (zwłaszcza do css konstruujących wygląd raportu).
Wrzucić do zapytania konstruowanie lokalizacji pliku, osadzić w wywołaniu zasobu img i powinno zadziałać. Sam chętnie spróbowałbym tego rozwiązania - jak znalazł do konstruowania kart katalogowych towarów ze zdjęciami i opisami.
Osobiście bardzo mi się spodobało, tylko odnośniki już odrobinę nieaktualne (zwłaszcza do css konstruujących wygląd raportu).
Wrzucić do zapytania konstruowanie lokalizacji pliku, osadzić w wywołaniu zasobu img i powinno zadziałać. Sam chętnie spróbowałbym tego rozwiązania - jak znalazł do konstruowania kart katalogowych towarów ze zdjęciami i opisami.
! (CDN XL and ERP XL) = ?
nie wiem czy dobrze rozumiem, ale mamy tabele towary (id_twr) oraz katalog z odpowiednimi zdjęciami towarów. Mozna w CR-9 określić jakie zdjęcie ma byc wyswietlone do danego towaru. tyle tylko, że wydruk po dodaniu nowego towaru musiał by być tez aktualizowany rozumiem, że tego nie chcemy??? można to naprzykład zrobić pod raportem w CR.
Ale kombinujecie...
Robisz tak: Wstaw -> Obiekt OLE -> Paintbrush Picture -> Wstawiasz. Na wstawione pole klikasz prawym, formatuj grafikę,zakładka obraz. Tam klikasz lokalizacja grafiki i wpisujesz ścieżkę, np:
Zakładam, że z samym sklejeniem stringa wskazującego na obrazek w katalogu z pola Twr_Kod sobie poradzisz.
Robisz tak: Wstaw -> Obiekt OLE -> Paintbrush Picture -> Wstawiasz. Na wstawione pole klikasz prawym, formatuj grafikę,zakładka obraz. Tam klikasz lokalizacja grafiki i wpisujesz ścieżkę, np:
Kod: Zaznacz cały
"\\serwer\pub\1.jpg"
lub
"F:\obrazek.jpg"
- glaz
- Wersja: 2023
Zainteresowany pracuje na CR 9, dopiero od XI -> 2008 jest dostępna ta opcja. W CR 10 też nie zauważyłem.
BTW jak radzicie sobie z setlocation dla CR XI / 2008 ?
BTW jak radzicie sobie z setlocation dla CR XI / 2008 ?
! (CDN XL and ERP XL) = ?
Jeżeli nie będzie tego sprzedawać, to jaki problem zrobić wydruk w trial-owej wersji i potem z niego korzystać ?
-
Yuber
- Wersja: 2016
Dzięki za rady. Nie zdążyłem ich przetestować, bo niestety pomysł upadł. Jak zwykle rozwiązanie potrzebne było na tydzień przed tym nim ktokolwiek wpadł na taki pomysł. W natłoku innych spraw się po prostu nie wyrobiłem a panowie dla których miał być wydruk robią sobie to teraz w ... Corelu
i twierdzą że taki im wygodniej wobec czego chwała im za to, bo jeden problem mam rozwiązany. W każdym razie dzięki za rady, wstawianie przez Obiekt OLE nie jest możliwe w wersji którą mam więc pozostaje mi złożyć ponowny wniosek do zarządu o kasę na narzędzia