Definiowanie procesów
Moderator: mikey
Definiowanie procesów
Witam,
chciałbym zapytać, czy ktoś z Państwa dysponuje pomocą/dokumentacją do definiowania procesów w CDN XL? Pomoc dostępna z poziomu programu nie opisuje wszystkiego i ciężko mi zgadywać jak korzystać z tej funkcjonalności w pełni. Zatrzymałem się na "Definicji statusu wynikowego czynności" i nie wiem jaką postać ma mieć warunek dla danej czynności.
Wymiana maili z partnerem nie dała mi żadnych podpowiedzi więcej niż owa pomoc z poziomu programu.
dzięki
chciałbym zapytać, czy ktoś z Państwa dysponuje pomocą/dokumentacją do definiowania procesów w CDN XL? Pomoc dostępna z poziomu programu nie opisuje wszystkiego i ciężko mi zgadywać jak korzystać z tej funkcjonalności w pełni. Zatrzymałem się na "Definicji statusu wynikowego czynności" i nie wiem jaką postać ma mieć warunek dla danej czynności.
Wymiana maili z partnerem nie dała mi żadnych podpowiedzi więcej niż owa pomoc z poziomu programu.
dzięki
-
TajemniczyDonPedro
- Rola: Konsultant CDN XL
Re: Definiowanie procesów
Jedyną dokumentacja do procesów jest instrukcja modułu administrator.
Jako wynik dajesz kolejne zadanie lub KONIEC.
Warunek to zapytanie sql.
Jako wynik dajesz kolejne zadanie lub KONIEC.
Warunek to zapytanie sql.
Mi właśnie chodzi o to, co to zapytanie ma zwracać. 1 kolumnę, 2 kolumny? 0 albo 1 albo -1?
Co ma zwrócić zapytanie, żeby mechanizm obsługi procesów uznał, że warunek zaszedł, a co żeby uznał, że nie zaszedł?
dzięki
Co ma zwrócić zapytanie, żeby mechanizm obsługi procesów uznał, że warunek zaszedł, a co żeby uznał, że nie zaszedł?
dzięki
-
TajemniczyDonPedro
1-true 0-false
dzięki za podpowiedź
tak też myślałem i wierzę Ci, że tak jest, ale widocznie popełniam inny błąd;
w załączniku jest wyeksportowany plik definicji procesu, który wg mnie zawsze powinien pójść do kroku ZS_POTW_RECZNE, ponieważ w warunku do przejścia do tego kroku jest banalne "select 1"
mimo to proces zawsze kieruje się do ZS_POTW_AUT, które to zadanie jest ustawione jako "W innym przypadku"
więc gdzie może tkwić jeszcze błąd?
dzięki za pomoc
tak też myślałem i wierzę Ci, że tak jest, ale widocznie popełniam inny błąd;
w załączniku jest wyeksportowany plik definicji procesu, który wg mnie zawsze powinien pójść do kroku ZS_POTW_RECZNE, ponieważ w warunku do przejścia do tego kroku jest banalne "select 1"
mimo to proces zawsze kieruje się do ZS_POTW_AUT, które to zadanie jest ustawione jako "W innym przypadku"
więc gdzie może tkwić jeszcze błąd?
dzięki za pomoc
- Załączniki
-
- proces.zip
- (1013 Bajtów) Pobrany 268 razy
-
TajemniczyDonPedro
w warunku wpisz Select @Wynik=1 i zadziała
zadziałało!
dziękuję
dziękuję
Jednak nie udało mi się jeszcze skonfigurować procesu tak jak potrzebuję. Potrzeba za pomocą XL Work Automat do każdego WM do ZK podczas zatwierdzania dokumentu WM wygenerować i potwierdzić RW. Jestem w takim momencie, że po zatwierdzeniu WM do ZK proces startuje i stoi w miejscu w zadaniu z czynnością "Generowanie dokumentu handlowego". Work automat działa a jednak nie generuje nic. Czy potrzeba gdzieś zadać jakieś parametry, czy inaczej zdefiniować taki proces?
Definicja procesu w załączniku.
dzięki
Definicja procesu w załączniku.
dzięki
- Załączniki
-
- proces.zip
- (993 Bajtów) Pobrany 247 razy
-
TajemniczyDonPedro
W parametrach akcji kluczowej "Generowanie dokumentu handlowego" brakuje Ci wpisu RW (XL musi wiedzieć jaki dokument chcesz z tego WM wygenerować)