Jednostki miar

Zapytania SQL, widoki, Crystal, definicje filtrów, szybkich raportów, wydruków, API, Hydra, .NET

Moderator: mikey

Tyriado
Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: 2023

Jednostki miar

Post autor: Tyriado »

Dzień dobry,
Gdzie XL przechowuje jednostki miar, które są w Zakładce "Jednostki, kody, VAT"? Jest na to jakiś słownik?
Znalazłem to tylko w kolumnie Naz_Nazwa z tabeli CDN.Nazwy dla Naz_GIDTYP=144. Zgadza mi się liczba ilościowo tego, co się wyświetla.
Chodzi to, że chcę zrobić z tym porządek to naprawić w towarach, które są "źle".

Moge z bazy jakoś to sobie poprzez UPDATE zrobić? W CDN.TwrKarty mam pole Twr_Jm z takimi samymi wartościami. Nie widzę, aby to było powiązane klucz obcy = główny z tabelą CDN.Nazwy. Wygląda mi to na po prostu string, który wybierany jest z listy, lecz zapisywany, ale zapisywana jest nazwa a nie ID. Czyli mogę to swobodnie zmienić sobie poprzez update (przykładowo w oparciu o Twr_GIDNumer). Dobrze myślę?

Czy wtedy można jakoś "wyłączyć" wspomniane "nieużywane" już jednostki? Mogę nadać jakieś inne Naz_GIDTYP? Jak to zrobić poprawnie, aby nic się nie rozjechało? Czy tylko delete?

Awatar użytkownika
praiser
Rola: Handlowiec CDN XL

Re: Jednostki miar

Post autor: praiser »

Z tego co widzę to właściwie to wszystko się zgadza co napisałeś, ale czy to dobry pomysł - to nie wiem. Jednakże nie potrzeba robić takiej gimnastyki z SQL, bo system porównuje ciągi znaków i blokuje usunięcie jednostki miary dopóki jej nazwa występuje w jakimkolwiek towarze. Wystarczy więc:

W konfiguracji zmienić nazwę jednostki miary w słowniku (np. "szt" -> "szt_stara")
Wtedy można ją usunąć ze słownika (bo już nie ma konfliktu nazw)

Jednakże to nie rozwiąże problemu "źle" nazwanych jednostek w towarach - te pozostaną ze starą nazwą i nadal będą widoczne/używane. Tutaj trzeba by wkroczyć z updejtami nazw na kartach towarowych

Pamiętaj też, że zmiana jednostki podstawowej w towarach (nawet przez UPDATE na bazie) zaburzy całą historię dokumentów (raportów)- stany magazynowe, faktury, zamówienia będą w starej jednostce, a karta towaru w nowej.
--------------------------------
Pozdrawiam
WW

Tyriado
Rola: Użytkownik CDN XL

Post autor: Tyriado »

Dzięki. Ja nie zauważyłem, że ten słownik jest w konfiguracji. Szukałem w Administratorze (stąd pomysł z delete na bazie, jak sprawdzę, że count(*) dla danej jednostki = 0).

Co masz na myśli mówią o zaburzeniu historii dokumentów. Nie potrzebuję w starych dokumentach itd. nowej jednostki. Nie chodzi o to, po prostu chce uporządkować to, gdyż teraz mam przykładowo "szt" oraz "szt.". Chcę pozostawić jedną. I rozumiem, że wtedy będzie tak na nowych dokumentach, a stare będą "po staremu". I ok, nie ma problemu, aż takiej zmiany nie potrzeba. Jeśli o to chodzi, chyba, że baza "całkiem" się rozjedzie, ale wątpię.

Awatar użytkownika
praiser
Rola: Handlowiec CDN XL

Post autor: praiser »

Myślałem o bardziej inwazyjnej zmianie, czyli np. zamiana "szt." na "m2", bo teraz sprzedajecie w m2, a historycznie było w sztukach.

Przykładowo: gdy 1 szt. = 0,5 m2, to wtedy raporty się rozjadą - stany magazynowe, bilanse, analizy sprzedaży pokażą błędne wartości (będą mieszać sztuki z metrami).

W takiej sytuacji powinno się założyć nową kartę towaru z jednostką m2.

W Twoim przypadku ("szt" -> "szt.") to tylko ujednolicenie zapisu tej samej jednostki, więc jest bezpieczne. Stare dokumenty będą miały "szt", nowe "szt." - ale to kosmetyka.
--------------------------------
Pozdrawiam
WW

ODPOWIEDZ