Akronim klienta przy imporcie zapisów bankowych

Zapytania SQL, widoki, Crystal, definicje filtrów, szybkich raportów, wydruków, API, Hydra, .NET

Moderator: mikey

Awatar użytkownika
praiser
Rola: Handlowiec CDN XL
Wersja: 2023

Akronim klienta przy imporcie zapisów bankowych

Post autor: praiser »

Witam,

Przy imporcie wyciągów bankowych przez webservice widnieje pole akronim (klienta).
Co determinuje w XL identyfikację klienta dla operacji przychodu / rozchodu ?

Próbuje na stałe przypisać akronim dla pewnego rodzaju przychodu. np. rozliczenie transakcji kartami płatniczymi.
--------------------------------
Pozdrawiam
WW

Monster
Rola: Konsultant CDN XL
Wersja: 2016

Re: Akronim klienta przy imporcie zapisów bankowych

Post autor: Monster »

Nie wiem jak w przypadku webservice, ale przy wczytywaniu wyciągów o kontrahencie decyduje procedura: CDN.NumerRachunku_Poszukaj, tylko że ona faktycznie działa po numerze rachunku przychodzącego.

Czy da się ustawić rozpoznawanie po kodzie operacji bankowej na wczytywanym wyciągu? Sam się chętnie dowiem.

Awatar użytkownika
praiser

Wywołałem tą procedurę w SQL studio i zwraca akronim i id klienta.
Sprawdziłem to wstawiając jako argument wartość z pola *nr rachunku na zakładce *wyciąg z zapisu bankowego raportu bankowego
Przy imporcie natomiast nie uzupełnia mi się akronim w zapisie.
Pozdrawiam
WW

Monster
Rola: Konsultant CDN XL
Wersja: 2016

Post autor: Monster »

Są w tym rejestrze obsługiwane rachunki wirtualne?

Teoretycznie można by sprawdzić jeszcze profilerem czy i z jakimi parametrami jest to wywoływane przy pobieraniu wyciągu przez webservice, bo może jak na złość do procedury przekazywane jest jakieś inne pole z XMLa niż to z właściwym rachunkiem.

Awatar użytkownika
praiser

ok. już wiem o co chodzi.

Ta procedura CDN.NumerRachunku_Poszukaj jest faktycznie wywoływana i przekazywany jest ciąg znaków numeru rachunku jaki przychodzi z banku.
W procedurze na początek usuwany jest znak "-" i spacje ale na przykład dla uznań wewnętrznych może być inny znak np: "/"

Na początek dodałem do procedury jeszcze jeden replace. nie idealne rozwiązanie bo trzeba pamiętać żeby to dodawać po aktualizacji ale zawsze coś.

set @norma2 = REPLACE(REPLACE(@NumerBanku,'-',''), ' ', '');
set @norma2 = REPLACE(@norma2,'/','');

Jeśli chodzi o typ operacji , to też jest na to sposób ale już trigerrem warunkowanym na update pola KAZ_CDC (Zapis importowany z wykorzystaniem usługi sieciowej 1 lub 0) w tabeli CDN.Zapisy.

Można wtedy sprawdzić na przyklad KAZ_BankKodOperacji albo KAZ_TrescCDC albo KAZ_KontrahentCDC albo jeszcze coś innego i odpowiednio uaktualnić kontrahenta.

Nie wiem jednak czy boolean 1 w polu Kaz_CDC pojawia się też przy imporcie z pliku.
Pozdrawiam
WW

ODPOWIEDZ