Jakie switche dla erp xl, bi?

Zapytania SQL, widoki, Crystal, definicje filtrów, szybkich raportów, wydruków, API, Hydra, .NET

Moderator: mikey

funmp
Rola: Inny
Wersja: 2023

Jakie switche dla erp xl, bi?

Post autor: funmp »

Muszę wymienić w firmie switche. Są przestarzałe i niezarządzalne.
HP ProCurve J9561A 24G i Netgear FS108PEU to moje dwa najlepsze switche. Reszty nawet nie będę wymieniał bo to raczej sprzęt domowy.

Potrzebuje razem 7 switchy.

1 do serwerowni - gdzie mam dwa serwery - jeden do BI, drugi XL, Optima + Serwer NAS.
3 do punktów dystrybucji. 2 x 24 i 1 x 16
3 dla końcówek - 2 x 16 i 1 x 24.

Mam na oku tp-linka, ale różne opinie się pojawią w internecie. Na forum trzepak.pl polecali mi serie SG3.
Niektórzy użytkownicy mają ich po 20 szt. i pracują dla ISP.

TP-LINK TL-SG3424
TP-LINK SWITCH L2 16-PORT 10/100/1000MB/S 2XSFP (TL-SG3216)
TP-LINK TL-SG3424
TP-LINK SWITCH L2 16-PORT

Dobrze jak sprzęt będzie miał przyjazny interfejs konfiguracyjny.
STP/SRTP (Spanning Tree Protocol )
VLAN pewnie też się przyda
może w przyszłości podłącze w punktach dystrybucji monitoring

Yuber
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 2016

Re: Jakie switche dla erp xl, bi?

Post autor: Yuber »

ZyXell, D-Link, Ubiquiti - biznesowe - to na codzień
Jeśli masz router/firewall to sprawdź czy nie ma możliwości współpracy między switchami a routerem/firewallem. Np D-Link ma możliwość dodatkowego monitorowania VLAN a Zyxell wbudowany kontroler do obsługi WiFi. To są bajery raczej ale czasem można bardzo przyjemny efekt osiągnąć. Switche wtedy muszą być zarządzalne.
TP-Link - tylko jeden 24-portowy (modelu nie pamiętam). Przy większym obciążeniu działo mu się coś głupiego tak jakby dławił się, nie diagnozowałem podmieniłem na Ubiquiti EdgeSwitch ES-24 Lite i problem zniknął a TP-Link poszedł do kolegi który bardzo go chwalił.
Jeśli będzie to monitoring gdzie każda kamera IP i będzie ich dużo to możliwe, że obciąży dość znacznie te switche - myślę że posadziłbym to na osobnej instalacji (wykorzystać stare switche).
Jeśli monitoring gdzie mamy kamery analog a tylko stacja jest IP to jest to do ogarnięcia na tym co jest. Wszystko zależy od ilości kamer i ilości oglądających.

Osobiście uważam, że w switche, routery, firewalle warto zainwestować. Badziewny sprzęt potrafi sporo namieszać a człowiek traci niepotrzebnie czas na diagnozy.
Tyle że jak do tej pory chodziło na domowych i nie było problemu to też nie ma sensu ubierać się w jakieś gigantyczne koszty.

funmp

Yuber pisze:ZyXell, D-Link, Ubiquiti - biznesowe - to na codzień
Jeśli masz router/firewall to sprawdź czy nie ma możliwości współpracy między switchami a routerem/firewallem. Np D-Link ma możliwość dodatkowego monitorowania VLAN a Zyxell wbudowany kontroler do obsługi WiFi. To są bajery raczej ale czasem można bardzo przyjemny efekt osiągnąć. Switche wtedy muszą być zarządzalne.
TP-Link - tylko jeden 24-portowy (modelu nie pamiętam). Przy większym obciążeniu działo mu się coś głupiego tak jakby dławił się, nie diagnozowałem podmieniłem na Ubiquiti EdgeSwitch ES-24 Lite i problem zniknął a TP-Link poszedł do kolegi który bardzo go chwalił.
Jeśli będzie to monitoring gdzie każda kamera IP i będzie ich dużo to możliwe, że obciąży dość znacznie te switche - myślę że posadziłbym to na osobnej instalacji (wykorzystać stare switche).
Jeśli monitoring gdzie mamy kamery analog a tylko stacja jest IP to jest to do ogarnięcia na tym co jest. Wszystko zależy od ilości kamer i ilości oglądających.

Osobiście uważam, że w switche, routery, firewalle warto zainwestować. Badziewny sprzęt potrafi sporo namieszać a człowiek traci niepotrzebnie czas na diagnozy.
Tyle że jak do tej pory chodziło na domowych i nie było problemu to też nie ma sensu ubierać się w jakieś gigantyczne koszty.

Mam część sieci zrobionej na światłowodzie w formie ringu.
WIFI mam rozbudowane. 13 szt. Motorola Access Port AP0622: 802.11N DEP 2-RAD + 2 x 9 dbi anteny. Steruje tym wszystkim 2 x RFS4000 (koszt jednego 4000 zł).
Pomijając TP-LINK-a jakie switche z przyjaznym interfejsem byś polecił?

Jaras
Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: 9.6

Post autor: Jaras »

Zastanów się nad osprzętem jednej firmy.
Sam obecnie pracuje na HP, ZyXell oraz DrayTec.

Zobacz rozwiązania DrayTec z jednego firewalla zarządzasz wszystkim.
Sama firma udostępnia bardzo bogatą dokumentacje z przykładami.

Yuber

funmp pisze:Pomijając TP-LINK-a jakie switche z przyjaznym interfejsem byś polecił?
ZyXell i D-Link mi jakoś szybko się ogarnia.
Ubiquiti - mam jeden nieco inny typ interfejsu przez co trochę gorszy dla mnie w ogarnięciu.
Tu kol. Jaras wspomniał jeszcze o DrayTec i tyle mogę potwierdzić - styczność miałem tylko u znajomego w jego firmie. Interfejs przyjemny z dobrą dokumentacją. Z zeznań znajomego sprzęt niezawodny.
Jaras pisze:Zastanów się nad osprzętem jednej firmy.
+ 1 Like :mrgreen:

funmp

Sam obecnie pracuje na HP, ZyXell oraz DrayTec.

Zobacz rozwiązania DrayTec z jednego firewalla zarządzasz wszystkim.
Sama firma udostępnia bardzo bogatą dokumentacje z przykładami.
Router mam DrayTek-a, model 2960. Na razie sprawuje się niezawodnie.
A jakie konkretnie modele masz tych HP-ków? Dużo masz podłączonych końcówek na tym? Jakiś monitoring, wifi, coś jeszcze?
Yuber pisze:
funmp pisze:Pomijając TP-LINK-a jakie switche z przyjaznym interfejsem byś polecił?
ZyXell i D-Link mi jakoś szybko się ogarnia.
Ubiquiti - mam jeden nieco inny typ interfejsu przez co trochę gorszy dla mnie w ogarnięciu.
Tu kol. Jaras wspomniał jeszcze o DrayTec i tyle mogę potwierdzić - styczność miałem tylko u znajomego w jego firmie. Interfejs przyjemny z dobrą dokumentacją. Z zeznań znajomego sprzęt niezawodny.
+ 1 Like :mrgreen:

A ty kolego co na tym masz postawione i ile końcówek?

Yuber

Zarządzalne - 3x D-Link 24 porty, 1x ZyXell to 24 porty. To największa konfiguracja - około 75 końcówek, Pozostałe instalacje to 1-2 switche bez zarządzania 8-16-24 porty gdzie końcówek jest 5-30

Jaras
Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: 9.6

Post autor: Jaras »

Cała sieć 1 GB
HP mam jeden do serwerów z HYPER-V model 5120.
Reszta to 3comy (24 porty) które będą wymieniane oraz jeden PoE Cisco pod wi-fi na magazynie z AP Motorolli.
Wszystkie SW zarządzalne.

W całej sieci jest 10 firm, a ok 70 końcówek.

ODPOWIEDZ