Stan magazynowy na dzień

Problemy i pomysły związane z funkcjonowaniem modułu Sprzedaż

Moderator: mikey

norek

Re: Stan magazynowy na dzień

Post autor: norek »

Witam,
przekopiowałem poniższy kod do Managmant Studio i niestety nie działa. usunałem ostatni nawias ktory wydaje byc sie nadmiarowym ale select mi nic nie zwraca. Co zle robie ? mam wersje 6.

norek
Robert666 pisze:Dla potomnych

Kod: Zaznacz cały

SELECT     CDN.TwrKarty.Twr_Kod, CDN.TwrKarty.Twr_Nazwa,       CDN.TwrStany.TWS_IlMag, CDN.TwrStany.TWS_IlSpr, CDN.TwrStany.TWS_KsiegowaNetto, CDN.Magazyny.MAG_Kod
FROM         CDN.TwrStany INNER JOIN
                      CDN.TwrKarty ON CDN.TwrKarty.Twr_GIDTyp = CDN.TwrStany.TWS_TwrTyp AND CDN.TwrKarty.Twr_GIDNumer = CDN.TwrStany.TWS_TwrNumer INNER JOIN
                      CDN.Magazyny ON CDN.TwrStany.TWS_MagTyp = CDN.Magazyny.MAG_GIDTyp AND CDN.TwrStany.TWS_MagNumer = CDN.Magazyny.MAG_GIDNumer
WHERE     (CDN.TwrStany.TWS_Data =
                          (SELECT     MAX(TwV_Data)
                            FROM          CDN.TwrStanyV
                            WHERE      TwV_TwrNumer = TwS_TwrNumer AND TwV_MagNumer = Tws_MagNumer AND TwV_Data <= 567907200)) )
stan towarów na wszystkich magazynach na 31-12-2007 gdzie 567907200 to Sylwester 2007 w timestamp ...

Przemek
Rola: Konsultant CDN XL
Kontakt:

Post autor: Przemek »

Robert666 pisze:
piotru pisze:...
To neistety kosztuje jak każda praca programistyczna

Taaak ???? A nie powinieneś tego zrobić w ramach asysty ???
A poza tym.... większość błędów w bazie i w zapisach pochodzi od "genialnych przemyśleń" kilku krakowskich studentów w kolejnych wersjach XL-a...
Który fragment warunków korzystania z oprogramowania lub warunków gwarancji mówi na ten temat?
--
Pozdrawiam
Przemysław Lepiarz
CEO, Partner - Futuriti
https://futuriti.pl
https://blog.futuriti.pl

Chcesz wdrażać, serwisować i rozwijać Comarch ERP? Nasze rekrutacje: https://futuriti.pl/kariera

Robert666
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 9.0 HR1

Post autor: Robert666 »

Przemek pisze:
Robert666 pisze:
piotru pisze:...
To neistety kosztuje jak każda praca programistyczna

Taaak ???? A nie powinieneś tego zrobić w ramach asysty ???
A poza tym.... większość błędów w bazie i w zapisach pochodzi od "genialnych przemyśleń" kilku krakowskich studentów w kolejnych wersjach XL-a...
Który fragment warunków korzystania z oprogramowania lub warunków gwarancji mówi na ten temat?

I tu Cię mam!!! Właśnie udowodniłeś, że Wasza asysta w świetle Waszych umów ogranicza się w zasadzie do wgrania nowej wersji programu i pośredniczenia przy zgłaszaniu błędów między klientem a wsparciem w Com..ch. I dlatego nie korzystam z asysty...

W umowie asysty i gwarancji na program (przynajmniej tych które ja posiadam) nie ma takiego punktu, co wcale nie znaczy, że autor programu nie ponosi za to odpowiedzialności... Sugeruje kontakt z UOKiK... (Odrobiłem lekcje z tego tematu i dlatego trzymam wszystkie wersje Xl-a jakie u mnie pracowały i backupy bazy z których były tworzone deklaracje na poszczególne miesiące i lata)... i powiem Ci jedno... Cytuję za pracownikiem UOKiK..."...jeśli kary nałożone na firmę za nieprawidłowe rozliczenia ze US, GUS, ZUS były skutkiem nieprawidłowego działania programu do sporządzania tychże deklaracji/sprawozdań i zostanie to udowodnione, firma może domagać się od autora programu odszkodowania, niezależnie od zastrzeżeń co do kwoty i ograniczenia odpowiedzialności za program w umowie gwarancyjnej, przed sądem...

Reasumując... Jeśli taka sytuacja będzie miała miejsce w mojej firmie... Zaraz po ustalenia powodu błędu, i jeśli to będzie wina XL-a, jeden z moich prawników jedzie do Krakowa z pozwem.... Mało tego... Koszty związane z naprawą błędów danych spowodowanych przez program też objęte są gwarancją/ asystą...

A jeśli podejście partnerów i samego Com...chu nie ulegnie zmianie to zrobimy zrzutę po 100 zł wśród użytkowników tego forum, wynajmiemy prawnika i zwrócimy się do UOKiK o pomoc , i pogonimy procesami Com..ch i jego partnerów w pozwie zbiorowym...

Przemyśl to!!!
XL 9.6 HF1 - nic tylko się pociąć...

Awatar użytkownika
S0Cool
Wersja: 2018

Post autor: S0Cool »

No i się nam pyskówka na forum zrobiła trochę. Robert666, rozumiem Twoje frustracje, sam jestem adminem XL-a, ale to trochę tak jakbyś krzyczał na wszystkich mechaników, że Ci się samochód popsuł. Oni z tego żyją, że Ci naprawią, tak samo jak lekarze zarabiają na chorobach a wdrożeniowcy na błędach.
Co nie zmienia faktu, że psujliwe samochody wystawiają jak najgorszą recenzję producentowi, podobnie jak błędne programy.
Jednak firmy software'owe zabezpieczają się zapisami w umowach licencyjnych, które stawiają je w daleko lepszej sytuacji niż firmy samochodowe. Podważenie zapisów umowy może być procesem bardzo długim i kosztownym. Życzę powodzenia i dużo kasy na prawników.
A to zrzutki się nie dołożę, bo nie zwykłem się kopać z koniem. Może, gdybym pracował w dużej spółce giełdowej o kapitale porównywalnym z C...
Niniejszy podpis był testowany na zwierzętach.
Nie rozumiały go.

Przemek
Kontakt:

Robert666 pisze: I tu Cię mam!!! Właśnie udowodniłeś, że Wasza asysta w świetle Waszych umów ogranicza się w zasadzie do wgrania nowej wersji programu i pośredniczenia przy zgłaszaniu błędów między klientem a wsparciem w Com..ch. I dlatego nie korzystam z asysty...
...
Pozwolisz że obetnę troszkę twoją wypowiedź (i tak jest wyżej)

Postaram się spokojnie wyjaśnić mój (osobisty punkt widzenia)

1. Umowa jest po to żeby obie strony ją przestrzegały, ta jest (wg mnie) stosunkowo krótka i zwięzła, niczego nie ma małym druczkiem napisanego, więc każdy wie na co się decyduje - a już na pewno jest zachowana (nasza firma tak postępuje) należyta staranność o to, żeby klient wiedział co ma za co.
2. To co powie UOKiK to jedna rzecz, to co sąd to druga, a to czy UOKiK będzie bronił Twojej firmy to trzecia - wg mojej wiedzy UOKiK działa praktycznie wyłącznie w obronie konsumentów, firmy powinny mieć własną obsługę prawną. Jeżeli zapytasz o to samo prawnika który nie będzie liczył na kasę z rozprawy to Ci powie że:
a) Niedozwolone są zapisy w umowie wyłączające odpowiedzialność za to o czym piszesz (Zus itd)
b) To główny księgowy podpisuje odpowiedni dokument wybierając dany system do użycia w obszarze księgowym i on jest za to odpowiedzialny
c) Dozwolone są zapisy ustalające zryczałtowaną odpowiedzialność, precyzujące warunki itd
Krótko mówiąc umowa jest ważna

3. To że w programach są błędy jest rzeczą oczywistą i jeżeli ktoś uważa że jest inaczej to jest co najmniej naiwny - tylko nierozwijane programy mają minimalną ilość błędów - chcesz tak - korzystaj z FPP. Moim zdaniem bardziej korzystne dla rozwijającej się firmy jest korzystać z nowoczesnego, rozwijającego się oprogramowania w którym czasami wystąpi jakiś błąd niż stać w miejscu i klepać wszystko na kalkulatorze.

4. Nawiązując do punktu 3, zakładając że nowa wersja naprawia stare błędy, ale dodając nowe funkcje dodaje również nowe błędy, nie posiadając asysty miałbyś dożywotniego XL-a - nie wiem ile musiał by kosztować przy zakupie żeby to się opłacało - tak nie robi żaden producent ani partner bo by zbankrutował i też by nie było naprawy błędów :)

5. Gwoli ścisłości asysta nie zapewnia nawet wgrania nowej wersji, gwarantuje bezpłatne otrzymanie nowej wersji na nośniku, to o czym piszesz to umowa utrzymania.

6. To jaką odpowiedzialność partner przyjmuje na siebie z tytułu sprzedaży a później asysty m.in świadczy o "jakości" partnera - nie wyobrażam sobie w naszej firmie sytuacji w które istnieje poważny błąd komplikujący prace klienta, żebyśmy wysłali maila do Comarchu, po 2ch tygodniach odpisali klientowi i siedzieli z założonymi rękami, prędzej załatamy i usuniemy go w ramach dobrej współpracy. Ale nie wyobrażam też sobie klienta który kupił produkt 5 lat temu, do dzisiaj siedzi na wersji z tamtego okresu i oczekuje bezpłatnych konsultacji, modyfikacji i innych.

Jeżeli chcesz kontynuować dalej ten temat - bo ważne jest żeby obie strony wiedziały na czym stoją - to proponuje wydzielenie wątku przez administratora.
P.S. Są wakacje, proponuje wyluzować - jak sam twierdzisz błędu nie ma - więc o co nerwy?
--
Pozdrawiam
Przemysław Lepiarz
CEO, Partner - Futuriti

Chcesz wdrażać, serwisować i rozwijać Comarch ERP? Nasze rekrutacje: https://futuriti.pl/kariera

Robert666
Wersja: 9.0 HR1

Post autor: Robert666 »

S0Cool pisze:No i się nam pyskówka na forum zrobiła trochę.
Mój Sokole, Chmurnooki.... ;) ja nawet głosu nie podniosłem..... a do pyskówki jeszcze daleko!!!!!
Nie mam pretensji do mechaników, że naprawiają samochody. Ale jak chcę jeździć 250 km/h to nie kupuję poloneza za 1000 zł, lecz coś co podobno ma jakość i rozumiem, że musi kosztować... Ale jak się okazuje, że coś co miało być super/hiper i kosztowało sporo kasy i nie jeździ i raczej nie będzie to czuję się oszukany i albo walę z dealerem do sądu albo wywożę go na Białoruś i "tłumaczę", że źle zrobił...

Obracałem się swego czasu trochę w środowisku comarchopodobnym ;) i nawet papiery na Xl-a mam... Certyfikaty autoryzacyjne czy jakoś tak... i jedno Wam powiem... jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę...
W wielu wątkach, w wielu wypowiedziach i na wielu spotkaniach w Com..ch (a w zasadzie jego przedstawiciele) posługują się zwrotem "Polityka firmy", np."...taka jest polityka firmy..", lub coś jest niezgodne z "polityką firmy"...

Postaram się Wam trochę przybliżyć "Politykę firmy" copyright by Com...ch from Krakow - mam nadzieję, że Przemek do tego się ustosunkuje i dołoży kilka
tematów...

Niezgodne z "polityka firmy" jest uruchomienie szkoleń dla użyszkodników końcowych w zakresie i tematyce jak dla partnerów...
- jak będą wiedzieć za dużo nie zapłacą za Asystę bo i poco?

Niezgodne z "polityką firmy" jest opracowanie dokumentacji dla użyszkodników końcowych - j.w. Przykład: Nie da sie prawidłowo sparametryzować Xl-a w oparciu o dokumentację Administrator.

Niezgodne z "polityką firmy" jest udostępnianie użyszkodników końcowym informacji błędach wykrytych w XL-u i zgłoszonych Asyscie Com.ch. Dostęp do tego maja tylko partnerzy. Jak endUser-y chcą wiedzieć co w "trawie piszczy" niech bulą za Asystę i pytają partnera....Może odpowie...

Zgodne jest z "polityka firmy" zatrudnianie 2 studentów zamiast jednego programisty... To teoria Profesora... Zorientowani wiedzą o kogo chodzi..

Do Przemka...

Pkt 4. Warunki Gwarancji...Strona http://www.cdn.com.pl/klienci/default.aspx?site=121
"...
Jeśeli nastepstwem zgłoszonych błedów jest powstanie takich zapisów zródłowych lub wyników w bazie danych, które
powoduja zafałszowanie wielkosci zobowiazan i należnosci, Comarch dołoży należytej starannosci, by bezzwłocznie usunac
błedy..."

...księgowy podpisuje się pod deklaracjami.... Ale przecież po to do cholery kupuje sie systemy informatyczne, żeby informacje generowane w firmie można było przeanalizować, podliczyć i ułatwić pracę wszystkim.
Wg. mnie dobry system informatyczny to system pewny!!! Pewny tzn. taki do którego mam zaufanie... i wiem, że dane które "wyświetla, drukuje" są prawdziwe...i w różnych wersjach to samo zestawienie, za ten sam okres będzie miało taka samą sumę i obroty i pozycje...
Niestety XL musi nad tym popracować...

A FPP w związku z tym, że w całości wpisuje się w "politykę firmy" - też można sobie w ......piiii. Wsparcie nijakie albo płatne za spooorą kasę, drogi jak
skrzynka 12-letniej whyski, funkcjonalność żadna... przepraszam......dokładnie taka sama jak pewien darmowy program o nazwie jak pewien plotkarski szmatławiec...

Nie mam nic przeciwko płaceniu tzw. asysty w celu rozwoju Xl-a... Ale z całym szacunkiem. Teoria głosi, że ".. Nowe wersje programów robi się po to by usunąć stare błędy i by dołożyć trochę nowych..".. W XL-u jest tak, że w nowej wersji stare błędy dalej są i dołożono kilka nowych.. a to już nie fair!!!
A wiele błędów które zostały wygenerowane przez system nigdy nie zostały naprawione...

A Przemkowi i innym konsultantom przypominam, że "... klient jest jak owca, strzyc go można często, ale obedrzeć ze skóry tylko raz..." Jeśli się da!!!

Idźcie ofiara spełniona !!!
XL 9.6 HF1 - nic tylko się pociąć...

Przemek
Kontakt:

Robert666 pisze:
S0Cool pisze:No i się nam pyskówka na forum zrobiła trochę.
Mój Sokole, Chmurnooki.... ;) ja nawet głosu nie podniosłem..... a do pyskówki jeszcze daleko!!!!!
Nie mam pretensji do mechaników, że naprawiają samochody. Ale jak chcę jeździć 250 km/h to nie kupuję poloneza za 1000 zł, lecz coś co podobno ma jakość i rozumiem, że musi kosztować... Ale jak się okazuje, że coś co miało być super/hiper i kosztowało sporo kasy i nie jeździ i raczej nie będzie to czuję się oszukany i albo walę z dealerem do sądu albo wywożę go na Białoruś i "tłumaczę", że źle zrobił...

Obracałem się swego czasu trochę w środowisku comarchopodobnym ;) i nawet papiery na Xl-a mam... Certyfikaty autoryzacyjne czy jakoś tak... i jedno Wam powiem... jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę...
W wielu wątkach, w wielu wypowiedziach i na wielu spotkaniach w Com..ch (a w zasadzie jego przedstawiciele) posługują się zwrotem "Polityka firmy", np."...taka jest polityka firmy..", lub coś jest niezgodne z "polityką firmy"...

Postaram się Wam trochę przybliżyć "Politykę firmy" copyright by Com...ch from Krakow - mam nadzieję, że Przemek do tego się ustosunkuje i dołoży kilka
tematów...
Nie jestem z Comarchu więc jak mogę się do tego ustosunkować?
Robert666 pisze: Do Przemka...

Pkt 4. Warunki Gwarancji...Strona http://www.cdn.com.pl/klienci/default.aspx?site=121
"...
Jeśeli nastepstwem zgłoszonych błedów jest powstanie takich zapisów zródłowych lub wyników w bazie danych, które
powoduja zafałszowanie wielkosci zobowiazan i należnosci, Comarch dołoży należytej starannosci, by bezzwłocznie usunac
błedy..."
Czy możesz podać przykład w którym powyższy punkt jest niespełniony? Bo wg mojej wiedzy przykłada się bardzo dużo uwagi do tego żeby ten obszar oraz księgowość, szczególnie deklaracje itp chodziły jak w zegarku.
Robert666 pisze: ...księgowy podpisuje się pod deklaracjami.... Ale przecież po to do cholery kupuje sie systemy informatyczne, żeby informacje generowane w firmie można było przeanalizować, podliczyć i ułatwić pracę wszystkim.
Wg. mnie dobry system informatyczny to system pewny!!! Pewny tzn. taki do którego mam zaufanie... i wiem, że dane które "wyświetla, drukuje" są prawdziwe...i w różnych wersjach to samo zestawienie, za ten sam okres będzie miało taka samą sumę i obroty i pozycje...
Niestety XL musi nad tym popracować...
Masz zgłoszone jakieś konkretne błędy (nie mówię, że ich niema, ale nie sądzę żebyś też jako jeden z nielicznych tak na nie cierpiał)?
Robert666 pisze: A Przemkowi i innym konsultantom przypominam, że "... klient jest jak owca, strzyc go można często, ale obedrzeć ze skóry tylko raz..." Jeśli się da!!!
Mylisz chyba Partnerów i naciągaczy na bazarze.
--
Pozdrawiam
Przemysław Lepiarz
CEO, Partner - Futuriti

bosik4
Wersja: 7.1

Post autor: bosik4 »

Szkoda, że post poszedł w tym kierunku.
Powtórzę pytanie poprzednika, czy w SQL Studio to zapytanie powinno zwrócić stany na 31.12.2007r ?
Robert666 pisze:Dla potomnych

Kod: Zaznacz cały

SELECT     CDN.TwrKarty.Twr_Kod, CDN.TwrKarty.Twr_Nazwa,       CDN.TwrStany.TWS_IlMag, CDN.TwrStany.TWS_IlSpr, CDN.TwrStany.TWS_KsiegowaNetto, CDN.Magazyny.MAG_Kod
FROM         CDN.TwrStany INNER JOIN
                      CDN.TwrKarty ON CDN.TwrKarty.Twr_GIDTyp = CDN.TwrStany.TWS_TwrTyp AND CDN.TwrKarty.Twr_GIDNumer = CDN.TwrStany.TWS_TwrNumer INNER JOIN
                      CDN.Magazyny ON CDN.TwrStany.TWS_MagTyp = CDN.Magazyny.MAG_GIDTyp AND CDN.TwrStany.TWS_MagNumer = CDN.Magazyny.MAG_GIDNumer
WHERE     (CDN.TwrStany.TWS_Data =
                          (SELECT     MAX(TwV_Data)
                            FROM          CDN.TwrStanyV
                            WHERE      TwV_TwrNumer = TwS_TwrNumer AND TwV_MagNumer = Tws_MagNumer AND TwV_Data <= 567907200)) )
stan towarów na wszystkich magazynach na 31-12-2007 gdzie 567907200 to Sylwester 2007 w timestamp ...
[/quote]

ODPOWIEDZ