Zmieniające się magazyny domyślne

Zapytania SQL, widoki, Crystal, definicje filtrów, szybkich raportów, wydruków, API, Hydra, .NET

Moderator: mikey

xilo
Rola: Administrator CDN XL

Zmieniające się magazyny domyślne

Post autor: xilo »

Witam.

Mamy w firmie nietypowy dla mnie problem, może mieliście styczność z czymś takim...
Ostatnimi czasy używaliśmy wersji CDN XL 10.2 i przy tej wersji chociaż znaliśmy aktualne problemy... Wszystko na SQL Server 2005.
Nie mieliśmy jednak umowy z żadnym partnerem Comarch, Zarząd podjął więc decyzję o podpisaniu umowy z pewną firmą z Warszawy. Wszystko zainstalowali na Windows Server 2012, SQL Server 2012 i ERP XL w wersji 2013.1. No i niestety - pomijając inne problemy - jeden daje bardzo w kość - przy zapisaniu karty kontrahenta - nie ważne, czy zostały wprowadzone jakieś zmiany czy też nie - magazyn domyślny zmienia się na pierwszy z listy magazynów wg kolejności alfabetycznej (tak, alfabetycznej, nie wg gid) - oni nie mają pojęcia o co chodzi, nie ma żadnych triggerów ani dodatków.
Standardowo główni winni - my, że im coś zmieniamy - no to powyłączali nam dostęp do bazy, wszystkie dodatki i dalej nie wiadomo o co chodzi.

Dodam, że dopiero teraz przeszliśmy ze starego iZamu na Pulpit Kontrahenta.

Nie dają mi te magazyny spać, żadnej reguły na to nie mogę znaleć... Raz się zmieni, raz nie.

Spotkaliście się kiedyś z podobnym problemem?

Awatar użytkownika
glaz
Wersja: 2023

Re: Zmieniające się magazyny domyślne

Post autor: glaz »

xilo pisze:Witam.
Mamy w firmie nietypowy dla mnie problem, może mieliście styczność z czymś takim...
Tak. Z tego co pamiętam Wersja 3.2 - błąd CDN XL poprawiony w którymś HR. Regresja błędu ? Mało prawdopodobne, ale możliwe. Bardziej obstawiałbym na konfigurację.
xilo pisze: oni nie mają pojęcia o co chodzi, nie ma żadnych triggerów ani dodatków.
Profiler z pełnym śledzeniem śladu prawdę Ci powie. A jak nic nie powie to znaczy, że logika kodu CDN XL nawala -> Comarch.
Dziwny partner.

Na pustej i czystej bazie (w granicach rozsądku - potrzebujesz danych testowych) ten sam problem występuje ?
! (CDN XL and ERP XL) = ?

elmiq

Post autor: elmiq »

A jaki jest problem z tym, żeby wyłapać transakcję która robi taką zmianę ? Dlaczego tego nie zrobią ? Przecież samo się nie zmienia, tylko jest robiony jakiś update na tabeli, a tym samym można zweryfikować skąd się on bierze.
Jeżeli problem by się przeciągał, a mielibyście dostęp do bazy, to w razie czego mieszkam w stolicy i mógłbym na to zerknąć (coś tam umiem :) ).

EDIT: Głaz mnie uprzedził z odpowiedzią :) Ja nawet pamięcią nie sięgam do tak odległych wersji jak on, więc może mieć rację z tą konfiguracją z tym, że dziwne by było tworzenie czegoś takiego ze strony Comarch-u (chociaż studenci robią wiele dziwnych rzeczy).

Pozdrawiam,
Mateusz
Mateusz Świerkosz

http://elmiq.blogspot.com/

Awatar użytkownika
glaz
Wersja: 2023

Post autor: glaz »

elmiq pisze: EDIT: Głaz mnie uprzedził z odpowiedzią :) Ja nawet pamięcią nie sięgam do tak odległych wersji jak on,
Starcy tak mają ;-)
elmiq pisze: więc może mieć rację z tą konfiguracją z tym, że dziwne by było tworzenie czegoś takiego ze strony Comarch-u (chociaż studenci robią wiele dziwnych rzeczy).
Fakt. Czasami trzeba ich naprowadzać na dokumentację tabel :-) A czasami trafi się rodzynek w asyście i jest bardzo ok (moje ostatni kontakty z BI). Warto u nich spróbować bezpośrednio.

BTW odnośnie konfiguracji i zaszłości historycznych. Wersja 10.2 jest Waszą pierwszą czy wcześniej robiliście konwersje do 10.2 ? Wiele rzeczy z poprzednich wersji jest intepretowane na nowo i niezupełnie poprawnie, tym bardziej, że nie uwidacznia się w interface modułu administracyjnego :-/ Zwłaszcza w dziedzinie uprawnień (zakazy, stanowiska, operatorzy), gdzie królują maski bitowe i dziedziczenie po stanowiskach. Generalnie śledzenie tego co dzieje się w bazie w trakcie problematycznej operacji powinno Was naprowadzić na ślad winnego: np na pierwszy rzut oka niewinny select do cdn.Frm* zwracjacy gid magazynu :-) .
! (CDN XL and ERP XL) = ?

Yuber
Wersja: 2016

Post autor: Yuber »

Hot Fix 2 do wersji 2013.1 poprawia dwa błędy związane z PK i magazynami. Dorzuć je oraz wszystkie nowe bo z tego co piszesz wynika że masz gołą wersję 2013.1.

xilo

Post autor: xilo »

Witam, hotfixa w wersji 2 mamy - sprawdzałem profilerem. Pojawia się akcja:

declare @p1 int
set @p1=2057
exec sp_prepexec @p1 output,N'@P1 smallint,@P2 int,@P3 int,@P4 int,@P5 smallint',N'UPDATE CDN.KntAplikacje SET KAp_MagTyp = @P1, KAp_MagFirma = @P2, KAp_MagNumer = @P3 WHERE KAp_KntNumer = @P4 AND KAp_KntTyp = @P5 ',0,0,0,25893,32
select @p1

Mogę jeszcze jakoś sprawdzić co ją wywołuje?

elmiq

Post autor: elmiq »

Prawdopodobnie problem leży po stronie ustawień dla Pulpitu kontrahenta. Wejdź na kontrahenta, zmień cokolwiek i go zapisz (NIE wchodząc na zakładkę inne). Sprawdź czy zrobił się błędny update. Potem zrób to samo, tylko po drodze otwórz zakładkę Inne. W jednej wersji XL był problem, gdzie aktualizowało flagę związaną z serwisem na towarze na 0, o ile nie weszło się na zakładkę serwis, więc może jest tutaj jakaś analogia.

Pozdrawiam,
Mateusz
Mateusz Świerkosz

http://elmiq.blogspot.com/

ODPOWIEDZ