Chciałbym uzyskac funkcjonalność która po wpisaniu dokumentu (np. WZ) i jego specjalnym oznaczeniu (np. sposobem wysyłki)
wygenereuje powiadomienie u wskazanych osób (np. okienka CRM-a) lub wysle mailem informacje o tym fakcie.
Czy uwazacie że procesy Xl-a beda tu odpowidnie (tzn. czy jest sens wgryzać się w tą tematykę ) czy też szukać jakiegoś innego
rozwiązania?
Jeśli SQL <> Express to wystarczy trigger na tabeli tranag sprawdzający określone pole(a) na dokumencie WZ który w momencie zatwierdzania WZ odpali procedurę która wyśle maila (dbmail) do operatora(ów).
mborow pisze:Czy uwazacie że procesy Xl-a beda tu odpowidnie (tzn. czy jest sens wgryzać się w tą tematykę ) czy też szukać jakiegoś innego
rozwiązania?
Będą odpowiednie pod warunkiem że:
a) chce Ci się pilnować XLWorka (taki pseudo deamon XL-a) którego raz dziennie trzeba kopnąć w zadek.
b) masz zakupione procesy (jeśli nie to kupno odradzam bo licencja na ten wodotrysk kosztuje a taką samą funkcjonalność można osiągnąć tak jak to kol. wacek opisał)
Ja mam napisany mechanizm do wysyłki maili, więc jeśli byłbyś zainteresowany to daj znać. Niemniej jednak za darmo masz to o czym napisał Wacek, więc się zastanów
Podobną funkcjonalność robiłem na trigerze i powiadomieniu na terminarz dla wskazanego operatora. W momencie zamknięcia dokumentu spełniającego kryteria operatorowi wyskakuje powiadomienie terminarzowe. W samym trigerze może być oczywiście dodatkowo wysyłany mail.