Źle obliczany VAT (CDN XL 7.0)
Moderator: mikey
-
Kyniu
- Rola: Administrator CDN XL
Źle obliczany VAT (CDN XL 7.0)
Hej,
Zdarzyło się koleżankom złapać XL'a tak ze trzy czy cztery razy na tym że system źle liczy VAT na dokumentach WZ i/lub FS. Źle to znaczy np. policzył dla pierwszej dodanej pozycji towarowej i tak jakby ignorował dodawanie kolejnych towarów. Oczywiście poinformowany został o tym partner który w odpowiedzi przyznał że Comarch zna problem ale nie potrafi go zlokalizować i usunąć, a problem ciągnie się już od wersji 6. Czy u was też zaobserwowaliście może taki byk i wyłapaliście okoliczności w jakich powstaje?
Kyniu
Zdarzyło się koleżankom złapać XL'a tak ze trzy czy cztery razy na tym że system źle liczy VAT na dokumentach WZ i/lub FS. Źle to znaczy np. policzył dla pierwszej dodanej pozycji towarowej i tak jakby ignorował dodawanie kolejnych towarów. Oczywiście poinformowany został o tym partner który w odpowiedzi przyznał że Comarch zna problem ale nie potrafi go zlokalizować i usunąć, a problem ciągnie się już od wersji 6. Czy u was też zaobserwowaliście może taki byk i wyłapaliście okoliczności w jakich powstaje?
Kyniu
-
Kyniu
Re: Źle obliczany VAT (CDN XL 7.0)
Czyżby nikt więcej nie odnotował takiego błędu ??
Kyniu
Kyniu
-
marceynowa
- Wersja: 2022
Witam,
Właśnie przejrzałem faktury pod kontem wyliczeń VAT i wszystkie się zgadzją.
Właśnie przejrzałem faktury pod kontem wyliczeń VAT i wszystkie się zgadzją.
- Meg
- Rola: Konsultant CDN XL
Kyniu pisze:Hej,
Kyniu
yy.. trochę mnie zmroziło.. a co dokładnie oznacza "i tak jakby ignorował dodawanie kolejnych towarów"? To znaczy że nie nalicza vatu w kolejnych pozycjach czy nie dodaje kolejnych pozycji?
______________________________________________________________________________________
Ekspert to ktoś, kto ma coraz większą wiedzę w coraz mniejszym zakresie, aż wreszcie wie absolutnie wszystko o niczym.
Ekspert to ktoś, kto ma coraz większą wiedzę w coraz mniejszym zakresie, aż wreszcie wie absolutnie wszystko o niczym.
hmmm.. przyznam sie ze pierwszy raz o czyms podobnym slysze... moze jakos konkretniej opisalbys ten problem. W firmach, ktorymi sie opiekuje jest wszystko ok.
-
Kyniu
To znaczy nie naliczał VAT'u na kolejnych pozycjach. Pół biedy gdyby nie dodawał pozycji bo wtedy od razu byłoby widać babola.Meg pisze:yy.. trochę mnie zmroziło.. a co dokładnie oznacza "i tak jakby ignorował dodawanie kolejnych towarów"? To znaczy że nie nalicza vatu w kolejnych pozycjach czy nie dodaje kolejnych pozycji?
Kyniu
-
Kyniu
A co jeszcze konkretniejszego mam napisać? Co najwyżej mogę dodać że od przesiadki na 7.1 HR2 koleżanki nie zgłosiły podobnego problemu (nie zgłosiły co nie znaczy że nie wystąpił i został przegapiony ani też nie znaczy że mam pewność iż nigdy więcej się nie pojawi).rkonczylo pisze:hmmm.. przyznam sie ze pierwszy raz o czyms podobnym slysze... moze jakos konkretniej opisalbys ten problem.
Kyniu
-
marceynowa
- Wersja: 2022
Jak to kiedyś powiedział przedstawiciel Partnera:
"Zawsze należy sprawdzać! Nie można mieć 100% zaufania do komputera"
Czyli wniosek taki, że koleżanki z księgowości powinny przeglądać ( i przeliczać na kalkulatorze) każdą fakturę.
"Zawsze należy sprawdzać! Nie można mieć 100% zaufania do komputera"
Czyli wniosek taki, że koleżanki z księgowości powinny przeglądać ( i przeliczać na kalkulatorze) każdą fakturę.