Źle obliczany VAT (CDN XL 7.0)

Problemy i pomysły związane z funkcjonowaniem modułu Sprzedaż

Moderator: mikey

Kyniu
Rola: Administrator CDN XL

Źle obliczany VAT (CDN XL 7.0)

Post autor: Kyniu »

Hej,

Zdarzyło się koleżankom złapać XL'a tak ze trzy czy cztery razy na tym że system źle liczy VAT na dokumentach WZ i/lub FS. Źle to znaczy np. policzył dla pierwszej dodanej pozycji towarowej i tak jakby ignorował dodawanie kolejnych towarów. Oczywiście poinformowany został o tym partner który w odpowiedzi przyznał że Comarch zna problem ale nie potrafi go zlokalizować i usunąć, a problem ciągnie się już od wersji 6. Czy u was też zaobserwowaliście może taki byk i wyłapaliście okoliczności w jakich powstaje?

Kyniu

Kyniu

Re: Źle obliczany VAT (CDN XL 7.0)

Czyżby nikt więcej nie odnotował takiego błędu ??

Kyniu

marceynowa
Wersja: 2022

Post autor: marceynowa »

Witam,
Właśnie przejrzałem faktury pod kontem wyliczeń VAT i wszystkie się zgadzją.

Awatar użytkownika
Meg
Rola: Konsultant CDN XL

Post autor: Meg »

Kyniu pisze:Hej,

Zdarzyło się koleżankom złapać XL'a tak ze trzy czy cztery razy na tym że system źle liczy VAT na dokumentach WZ i/lub FS. Źle to znaczy np. policzył dla pierwszej dodanej pozycji towarowej i tak jakby ignorował dodawanie kolejnych towarów. Oczywiście poinformowany został o tym partner który w odpowiedzi przyznał że Comarch zna problem ale nie potrafi go zlokalizować i usunąć, a problem ciągnie się już od wersji 6. Czy u was też zaobserwowaliście może taki byk i wyłapaliście okoliczności w jakich powstaje?

Kyniu

yy.. trochę mnie zmroziło.. a co dokładnie oznacza "i tak jakby ignorował dodawanie kolejnych towarów"? To znaczy że nie nalicza vatu w kolejnych pozycjach czy nie dodaje kolejnych pozycji?
______________________________________________________________________________________
Ekspert to ktoś, kto ma coraz większą wiedzę w coraz mniejszym zakresie, aż wreszcie wie absolutnie wszystko o niczym.

rkonczylo
Rola: Inny
Kontakt:

Post autor: rkonczylo »

hmmm.. przyznam sie ze pierwszy raz o czyms podobnym slysze... moze jakos konkretniej opisalbys ten problem. W firmach, ktorymi sie opiekuje jest wszystko ok.
nie zasypuj gruszek w popiele :)

http://www.atlasnet.pl

Kyniu

Meg pisze:yy.. trochę mnie zmroziło.. a co dokładnie oznacza "i tak jakby ignorował dodawanie kolejnych towarów"? To znaczy że nie nalicza vatu w kolejnych pozycjach czy nie dodaje kolejnych pozycji?
To znaczy nie naliczał VAT'u na kolejnych pozycjach. Pół biedy gdyby nie dodawał pozycji bo wtedy od razu byłoby widać babola.

Kyniu

Kyniu

rkonczylo pisze:hmmm.. przyznam sie ze pierwszy raz o czyms podobnym slysze... moze jakos konkretniej opisalbys ten problem.
A co jeszcze konkretniejszego mam napisać? Co najwyżej mogę dodać że od przesiadki na 7.1 HR2 koleżanki nie zgłosiły podobnego problemu (nie zgłosiły co nie znaczy że nie wystąpił i został przegapiony ani też nie znaczy że mam pewność iż nigdy więcej się nie pojawi).

Kyniu

marceynowa
Wersja: 2022

Post autor: marceynowa »

Jak to kiedyś powiedział przedstawiciel Partnera:
"Zawsze należy sprawdzać! Nie można mieć 100% zaufania do komputera"
Czyli wniosek taki, że koleżanki z księgowości powinny przeglądać ( i przeliczać na kalkulatorze) każdą fakturę. :o

ODPOWIEDZ