Parzyste strony na wydruku

Problemy i pomysły związane z funkcjonowaniem modułu Sprzedaż

Moderator: mikey

palek22
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 8.0

Parzyste strony na wydruku

Post autor: palek22 »

Witam

Czy ktoś wie jak w Crystalu "zrobić" takie cudo, żeby drukowały się tylko strony parzyste? Wiem można to ustawić w parametrach drukwania, ale są niestety takie osoby, którym to nie wystarcza. Wydruk ma drukować tylko strony parzyste, bez bawienia się w jakimkolwiek ustawianie wydruku :(

cygan

Re: Parzyste strony na wydruku

Post autor: cygan »

Próbowałbym z warunkiem na "Suppress" dla wszystkich sekcji wydruku jeśli strona jest nieparzysta.
A sprawdzenie nieparzystości to albo wpisujemy "na siłę" kilka pierwszych liczb nieparzystych albo dzielimy liczbę przez 2 i sprawdzamy czy ma resztę albo...
ktoś ma może jakiś inny pomysł :)

Pozdrawiam
cygan

timo
Wersja: 9.7

Post autor: timo »

Obawiam się że ukrywanie wszystkich sekcji poprzez suppress nie da pożądanego efektu (PageNumber mod 2). Nie wiem jak wygląda wydruk ale jeśli to możliwe najlepiej byłoby wyselekcjonować rekordy które mają się znaleźć na stronach parzystych i dal nich stworzyć wydruk.

palek22
Wersja: 8.0

Post autor: palek22 »

Timo ma rację, bo samo ukrycie nie eliminuje wydruku strony. Strona nadal "jest", tylko tyle, że pusta, i co ciekawe (chyba, że coś źle zrobiłem) kolejne strony (po tej stronie pustej) już się nie drukują.

ODPOWIEDZ