Gospodarka magazynowa - czary :(
Moderator: mikey
Gospodarka magazynowa - czary :(
Witam.
Mam pytanie dotyczące dziwnych losów towarów w magazynach w trakcie ich przesunięć z magazynu do magazynu.
Czy zdażyło się już Komuś , że towar z MM częściowo nie trafiał na stan magazynu docelowego ?
Mowa oczywiście o stanie "w papierach" bo fizycznie towar dotarł na miejsce przeznaczenia.
Czasem też CDN XL nie zzrzuci towaru ze stanu magazynowego pomimo sprzedaży.
Wydaje mi się, że tego rodzaju sytuacje nie powinny mieć miejsca ale Polska to przecież dziwny kraj.
Czym takie sytuacje mogą być spowodowane i czy producent tego softu ma świadomość faktu, że za takie "psikusy"
pracownicy ponoszą często odpowiedzialność materialną.
Pozdrawiam
Przemo
Mam pytanie dotyczące dziwnych losów towarów w magazynach w trakcie ich przesunięć z magazynu do magazynu.
Czy zdażyło się już Komuś , że towar z MM częściowo nie trafiał na stan magazynu docelowego ?
Mowa oczywiście o stanie "w papierach" bo fizycznie towar dotarł na miejsce przeznaczenia.
Czasem też CDN XL nie zzrzuci towaru ze stanu magazynowego pomimo sprzedaży.
Wydaje mi się, że tego rodzaju sytuacje nie powinny mieć miejsca ale Polska to przecież dziwny kraj.
Czym takie sytuacje mogą być spowodowane i czy producent tego softu ma świadomość faktu, że za takie "psikusy"
pracownicy ponoszą często odpowiedzialność materialną.
Pozdrawiam
Przemo
Re: Gospodarka magazynowa - czary :(
Witam,
do wersji 8.0 gdzie wprowadzono MM+ i MM- działało to tak:
- istniał jeden dokument wewnętrzy MM, który zdejmował zasób z magazynu źródłowego i wprowadzał go do magazynu docelowego. Oczywiście pod warunkiem, że te towary w magazynie źródłowym był już całym swoim jestestwem czyli jego stan magazynowy pokrywał stan handlowy. W przeciwnym razie MMka modyfikowała tylko stany handlowe (a magazynowe to jak sie udalo i na ile sie udalo)
Jezeli np zasób 10 szt, ktory chcesz przesunąć MMką był nie całkiem przyjęty (wystawiłeś dokument PZ ale zostawiłeś w buforze albo w przypadku, gdy w konfiguracji ustawiłęś ręczne generowanie dokumentów magazynowych a nie wygenerowales ich ręcznie) to stan handlowy tego towaru jest 10 szt ale stan magazynowy = 0.
W takiej sytuacji owszem wystawisz MMkę, a potem nawet uda Ci się sprzedać ten towar z nowego magazynu ale do tej MMki ani do FS nie wygenerują się dokumenty WM i masz rozjazd w stanach handlowyh i magazynowych (i mozesz np zapomniec wykorzystaniu XLa do inwentaryzacji, mozesz zapomniec o uzgodnieniu ewidencji magazynowej z kontami ksiegowymi itp problemy). Zawierdzenie PZ po tym jak już zrobiłeś MM niczego nie zmienia.
Są rózne sposoby aby jakos z tym sie dało zyc - na początek potrzebujesz zrobić sobie filtry "MMki-nie wydane z magazynu źródłowego" oraz "MMki-nie przyjęte do magazynu docelowego". No i teraz każdą taką MMkę ptraktujesz prawym przyciskiem myszki i... "wydaj z magazynu".. "przyjmij do magazynu"... Jesli XL tak sobie pracował od początku roku (a moze dluzej) to masz duuuuuuuuuuużo klikania.
Ponizej masz kwerende, która pokaże ci GidNumery wszystkich MMek jakie masz do obklikania - na jej podstwie mozesz zrobic sobie filtry:
SELECT TOP (100) PERCENT TrS_GIDNumer AS GidNumer, SUM(niewydano) AS niewydano, SUM(nieprzyjeto) AS nieprzyjeto
FROM (SELECT 'pm' AS typ, TrS_GIDNumer, SUM(niewydano) AS niewydano, SUM(nieprzyjeto) AS nieprzyjeto
FROM (SELECT TraSElem_1.TrS_GIDNumer, 0 AS niewydano, ABS(TraSElem_1.TrS_Ilosc) - ISNULL(MagSElem_1.MaS_Ilosc, 0)
AS nieprzyjeto
FROM CDN.TraSElem AS TraSElem_1 LEFT OUTER JOIN
CDN.MagSElem AS MagSElem_1 ON TraSElem_1.TrS_GIDTyp = MagSElem_1.MaS_ZrdTyp AND
TraSElem_1.TrS_GIDNumer = MagSElem_1.MaS_ZrdNumer AND TraSElem_1.TrS_GIDLp = MagSElem_1.MaS_ZrdLp AND
TraSElem_1.TrS_SubGIDLp = MagSElem_1.MaS_SubZrdLp
WHERE (TraSElem_1.TrS_GIDTyp = 1600) AND (TraSElem_1.TrS_Ilosc < 0)) AS PM
GROUP BY TrS_GIDNumer
HAVING (SUM(nieprzyjeto) <> 0)
UNION ALL
SELECT 'wm' AS typ, TrS_GIDNumer, SUM(niewydano) AS niewydano, SUM(nieprzyjeto) AS nieprzyjeto
FROM (SELECT TraSElem_1.TrS_GIDNumer, ABS(TraSElem_1.TrS_Ilosc) - ISNULL(MagSElem_1.MaS_Ilosc, 0) AS niewydano,
0 AS nieprzyjeto
TraSElem_1.TrS_GIDNumer = MagSElem_1.MaS_ZrdNumer AND TraSElem_1.TrS_GIDLp = MagSElem_1.MaS_ZrdLp AND
WHERE (TraSElem_1.TrS_GIDTyp = 1600) AND (TraSElem_1.TrS_Ilosc > 0)) AS WM
GROUP BY TrS_GIDNumer
HAVING (SUM(niewydano) <> 0)) AS MM
GROUP BY TrS_GIDNumer
ORDER BY GidNumer
Powodzenia:-)
do wersji 8.0 gdzie wprowadzono MM+ i MM- działało to tak:
- istniał jeden dokument wewnętrzy MM, który zdejmował zasób z magazynu źródłowego i wprowadzał go do magazynu docelowego. Oczywiście pod warunkiem, że te towary w magazynie źródłowym był już całym swoim jestestwem czyli jego stan magazynowy pokrywał stan handlowy. W przeciwnym razie MMka modyfikowała tylko stany handlowe (a magazynowe to jak sie udalo i na ile sie udalo)
Jezeli np zasób 10 szt, ktory chcesz przesunąć MMką był nie całkiem przyjęty (wystawiłeś dokument PZ ale zostawiłeś w buforze albo w przypadku, gdy w konfiguracji ustawiłęś ręczne generowanie dokumentów magazynowych a nie wygenerowales ich ręcznie) to stan handlowy tego towaru jest 10 szt ale stan magazynowy = 0.
W takiej sytuacji owszem wystawisz MMkę, a potem nawet uda Ci się sprzedać ten towar z nowego magazynu ale do tej MMki ani do FS nie wygenerują się dokumenty WM i masz rozjazd w stanach handlowyh i magazynowych (i mozesz np zapomniec wykorzystaniu XLa do inwentaryzacji, mozesz zapomniec o uzgodnieniu ewidencji magazynowej z kontami ksiegowymi itp problemy). Zawierdzenie PZ po tym jak już zrobiłeś MM niczego nie zmienia.
Są rózne sposoby aby jakos z tym sie dało zyc - na początek potrzebujesz zrobić sobie filtry "MMki-nie wydane z magazynu źródłowego" oraz "MMki-nie przyjęte do magazynu docelowego". No i teraz każdą taką MMkę ptraktujesz prawym przyciskiem myszki i... "wydaj z magazynu".. "przyjmij do magazynu"... Jesli XL tak sobie pracował od początku roku (a moze dluzej) to masz duuuuuuuuuuużo klikania.
Ponizej masz kwerende, która pokaże ci GidNumery wszystkich MMek jakie masz do obklikania - na jej podstwie mozesz zrobic sobie filtry:
SELECT TOP (100) PERCENT TrS_GIDNumer AS GidNumer, SUM(niewydano) AS niewydano, SUM(nieprzyjeto) AS nieprzyjeto
FROM (SELECT 'pm' AS typ, TrS_GIDNumer, SUM(niewydano) AS niewydano, SUM(nieprzyjeto) AS nieprzyjeto
FROM (SELECT TraSElem_1.TrS_GIDNumer, 0 AS niewydano, ABS(TraSElem_1.TrS_Ilosc) - ISNULL(MagSElem_1.MaS_Ilosc, 0)
AS nieprzyjeto
WHERE (TraSElem_1.TrS_GIDTyp = 1600) AND (TraSElem_1.TrS_Ilosc < 0)) AS PM
GROUP BY TrS_GIDNumer
HAVING (SUM(nieprzyjeto) <> 0)
UNION ALL
SELECT 'wm' AS typ, TrS_GIDNumer, SUM(niewydano) AS niewydano, SUM(nieprzyjeto) AS nieprzyjeto
FROM (SELECT TraSElem_1.TrS_GIDNumer, ABS(TraSElem_1.TrS_Ilosc) - ISNULL(MagSElem_1.MaS_Ilosc, 0) AS niewydano,
0 AS nieprzyjeto
WHERE (TraSElem_1.TrS_GIDTyp = 1600) AND (TraSElem_1.TrS_Ilosc > 0)) AS WM
GROUP BY TrS_GIDNumer
HAVING (SUM(niewydano) <> 0)) AS MM
GROUP BY TrS_GIDNumer
ORDER BY GidNumer
Powodzenia:-)
-
Robert666
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 9.0 HR1
Zdarzyło się..... Do dokumentu MM po zatwierdzeniu generowane są dokumenty WM i PM... Zdarzało się, że czasem z różnych powodów nie generowało dokumentu PM.... Albo stany magazynowe sie "rozjechały", albo userowi brakło uprawnień do magazynu lub serii...
Ja w celu namierzenia korzystam z filtra:
i "ręcznie" dokładam brakujące PM..
Ja w celu namierzenia korzystam z filtra:
Kod: Zaznacz cały
exists (select *
FROM cdn.TraSElem
INNER JOIN cdn.TraElem ON Trs_GidNumer=Tre_GidNumer AND Trs_GidLp=Tre_GidLp
LEFT OUTER JOIN cdn.MagSElem ON Trs_GidTyp=MaS_ZrdTyp AND
Trs_GidNumer=MaS_ZrdNumer AND Trs_GidLP=MaS_ZrdLP AND
Trs_SubGidLp=MaS_SubZrdLp
where TrS_GIDTyp=TRN_GIDTYP AND TrS_GIDNumer=TRN_GIDNUMER
AND Tre_TypTwr in (1,2)
AND Trs_Ilosc<>0
and (Mas_GidTyp is null OR Mas_Ilosc-Abs(Trs_Ilosc)<>0))
AND Trn_Stan>3XL 9.6 HF1 - nic tylko się pociąć...
Jak na podstawie GIDnumeru znależć numer MM-ki ?
Proszę o wytłumaczenie "łopatologiczne i praktyczne".
Główny księgowy-inwentaryzacja w toku.
Proszę o wytłumaczenie "łopatologiczne i praktyczne".
Główny księgowy-inwentaryzacja w toku.
Jak wykorzystać twoją procedurę robercie 6666, gdzie ją wkleic ?
łopatologicznie.
łopatologicznie.
Przepraszam, nie zauważyłem to filtr.
kwerenda roberta666 pokaze rowniez te MMki, które byly w magazynie zrealizowane (czyli wydano tyle co na MM) ale odbylo sie to "na raty" czyli do jednej MMki wystawiono kilka dokumentów WM. Trzeba jednak sumowac ilosc w MagsElem
Witam
Panowie, dzięki za kwerendy ale ja jestem zwykłym użytkownikiem a nie Adminem.
Przyda się to może mojemu Adminowi o ile tu zagląda ale ja tego z moimi uprawnieniami w CDN tego
nie będę miał raczej okazji wykorzystać.
Zapytałem o to bo właśnie przydarzyła mi się taka sytuacja.
MM-kę mam , towar fizycznie mam ale sprzedać go nijak nie mogę bo na magazynie dostępnych sztuk 0.
W razie kontroli mam "nadstan" czyli może być ciekawie.
Podobną sytuację miałem raz przy sprzedaży - faktura poszła , kasa przyjęta , towar wydany ale ze stanu
magazynowego nie zeszło.
Jak ilości towaru są nieduże to jeszcze można nad tym zapanować ale wyrazy współczucia dla hurtowników.
"Zaginięcie" TIR`a z CDN XL to przysłowiowy moment a odpowiedź Admina to najczęściej - "niemożliwe".
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że za takie "psikusy" często można odpowiedzieć materialnie
a to już zabawne wcale nie jest.
Dla mnie w tym temacie istotne jest to, że nie tylko mi się takie cuda przytrafiły i że przy dobrych chęciach, wiedzy i umiejętnościach można chociaż spróbować prześledzić co się przydarzyło w systemie.
Tylko takie rzeczy nie powinny mieć raczej miejsca.
Dzięki za informację
Pozdrawiam
Przemo
P.S.
Dalej nie można zmienić opisu na Forum z "Inny" na "Użytkownik CDN XL" a można np. na Handlowiec CDN XL.
Zakładam, że chodzi tutaj o osoby zajmujące się sprzedażą tego programu a nie ogólnie zajmujące się handlem.
System PM też nie działa na Forum.
Panowie, dzięki za kwerendy ale ja jestem zwykłym użytkownikiem a nie Adminem.
Przyda się to może mojemu Adminowi o ile tu zagląda ale ja tego z moimi uprawnieniami w CDN tego
nie będę miał raczej okazji wykorzystać.
Zapytałem o to bo właśnie przydarzyła mi się taka sytuacja.
MM-kę mam , towar fizycznie mam ale sprzedać go nijak nie mogę bo na magazynie dostępnych sztuk 0.
W razie kontroli mam "nadstan" czyli może być ciekawie.
Podobną sytuację miałem raz przy sprzedaży - faktura poszła , kasa przyjęta , towar wydany ale ze stanu
magazynowego nie zeszło.
Jak ilości towaru są nieduże to jeszcze można nad tym zapanować ale wyrazy współczucia dla hurtowników.
"Zaginięcie" TIR`a z CDN XL to przysłowiowy moment a odpowiedź Admina to najczęściej - "niemożliwe".
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że za takie "psikusy" często można odpowiedzieć materialnie
a to już zabawne wcale nie jest.
Dla mnie w tym temacie istotne jest to, że nie tylko mi się takie cuda przytrafiły i że przy dobrych chęciach, wiedzy i umiejętnościach można chociaż spróbować prześledzić co się przydarzyło w systemie.
Tylko takie rzeczy nie powinny mieć raczej miejsca.
Dzięki za informację
Pozdrawiam
Przemo
P.S.
Dalej nie można zmienić opisu na Forum z "Inny" na "Użytkownik CDN XL" a można np. na Handlowiec CDN XL.
Zakładam, że chodzi tutaj o osoby zajmujące się sprzedażą tego programu a nie ogólnie zajmujące się handlem.
System PM też nie działa na Forum.
-
timo
- Wersja: 9.7
Powinieneś porozmawiać o tym z administratorem CDN-a, ja rozwiązuje takie problemy swoim użytkownikom bo to jest mój obowiązek jako administratora. Myślę że masz wystarczające uprawnienia żeby móc utworzyć własny filtr i zrobić jak napisał Robert666 ale to będzie skuteczne tylko w niektórych przypadkach, naprawienie innych błędów (niezgodność stanów z dokumentami) oraz ewentualne usunięcie przyczyn będzie wymagało pracy administratora. Ja np . miałem taką sytuacje iż osoba wystawiająca PZ-ty dokonała edycji kartoteki towaru i zmieniła jego symbol i nazwę. Po pół roku na inwentaryzacji okazała się że magazynierowi brakuje towaru za 30 tyś za to ma całą masę innego którego już nie powinien mieć.
-
Kyniu
IMHO administrator ma zadbać o to by warunki do pracy systemu były właściwe, by robić backupy, aktualizować system operacyjny i tak dalej. Ale administrator NIE MA PRAWA grzebać w danych magazynowych, księgowych czy handlowych nawet jeśli robiłby to w dobrej wierzy czy był przekonany o słuszności takich zachowań. Po to kupuje się system informatyczny by to on pilnował ludzi i by pomagał im nie popełniać błędów, a nie po to żeby ludzie kontrolowali czy system działa poprawnie i ręcznie go "popychali". A XL nad wyraz często wymaga specjalnej troski. Zbyt często jak na program który tyle kosztuje.timo pisze:Powinieneś porozmawiać o tym z administratorem CDN-a, ja rozwiązuje takie problemy swoim użytkownikom bo to jest mój obowiązek jako administratora.
Kyniu