Zmiana lokalizacji na WM

Problemy i pomysły związane z funkcjonowaniem modułu Sprzedaż

Moderator: mikey

JarekZ
Rola: Administrator CDN XL
Kontakt:

Zmiana lokalizacji na WM

Post autor: JarekZ »

Mam taką sytuację:
- przyjmuje towar na PZ ten sam towar na dwóch różnych PZ, z różnymi datami ważności - towar oznaczony jest tak, żeby zakładał partie wg daty i identyfikatora partii
- Następnie tworzę PM z określoną lokalizacją zdefiniowaną w strukturze magazynu
- Na zasobach fajnie widać towar na dwóch lokalizacjach magazynowych
- teraz robię WM na ten sam towar i chcę wybrać określoną lokalizacje
Niestety pojawia się tylko jedna i nie można jej zmienić na inną ani usunąć i wprowadzić "z ręki" nowej.
Macie może na to rozwiązanie ??
balascior
Wersja: 2014

Re: Zmiana lokalizacji na WM

Post autor: balascior »

JarekZ pisze:Mam taką sytuację:
- przyjmuje towar na PZ ten sam towar na dwóch różnych PZ, z różnymi datami ważności
a jak zmienisz datę ważności na pozycji na tę, która jest na drugiej lokacji? zmienia się położenie?
pozdrawiam,
Balaścior
JarekZ
Kontakt:

daty ważności ustala sie na PZ więc nie da się jej zmienić
W SQLProfiler znalazłem zapytanie które wyświetla tą listę lokalizacji przy WM i tam jest wpisany numer partii :( więc nie może się nic innego wyświetlić. Nie wiem tylko czy to jest kwestia jakiegoś ustawienia/konfiguracji czy błąd w systemie.
balascior

żebyśmy się dobrze zrozumieli:
- masz dwie dostawy w zasobach, jeden kod z dwoma różnymi datami ważności, tak ? (określasz dodatkowo cechę?)
- chcesz wydać WM jedną z nich, kierując się położeniem na którym jest położone, tak?

z własnego doświadczenia wiem, że jeśli są daty ważności (ja stosuje również cechy), to najpierw na pozycji WM, na zakładce ogólne określasz kod towaru i dostawia się jakaś data data ważności (plus ewentualnie cecha) i wtedy na zakładce położenia masz dostępne tylko te położenia, które spełniają założenia z zakładki ogólne. Dopiero zmiana daty ważności (ewentualnie cechy) pozwoli zobaczyć Ci inne położenia z tym towarem.

z tego co mi wiadomo nie da się zacząć od położenia.
pozdrawiam,
Balaścior
JarekZ
Kontakt:

Daty ważności są takie same, nie określam dodatkowej cechy. Towar na kartotece ma ustawione oznaczaj partię towaru datą ważności i identyfikatorem dostawy.
Ten sam towar z tą samą datą ważności mam w zasobach jako dwie partie na dwóch lokalizacjach.
Na WM podpowiada mi jedną z nich i nie mogę jej zmienić.
balascior

na początku:
JarekZ pisze:przyjmuje towar na PZ ten sam towar na dwóch różnych PZ, z różnymi datami ważności
teraz:
JarekZ pisze:Daty ważności są takie same
mała zmyłka ;)

z własnego doświadczenia wiem, że dotarłeś do miejsca w którym chyba nie pomogę.
jeśli każdą partię oznaczasz identyfikatorem dostawy to w rezultacie masz dwie odrębne partie z tą samą datą ważności, ale z różnych dostaw. XL oznacza partie pod różnym id. Idąc dalej, system do pozycji jest wstanie dopisać tylko jedno id partii (Ty masz dwa). Taka sama data ważności utrudnia sprawę, ponieważ bo jeśli data ważności jest taka sama to XL wybierze partię po swojemu, chyba najmniejsze ID partii lub dostawy i nie ma możliwości od strony interfejsu tego zmienić.

Wstaw na pierwszą pozycje maksymalną ilość z lokacji, która Ci się podpowiada jako pierwsza. Na drugiej pozycji ponownie wybierz ten sam towar, powinno Ci pokazać zasób z drugiej lokacji.
pozdrawiam,
Balaścior
JarekZ
Kontakt:

z tymi datami to próby różne już były i dlatego tak wyszło, że raz pisałem o różnych raz o takich samych. :)
Generalnie wg mnie to jest błąd w Xl-u. Przez Dużą hydrę i API mogę na WM wskazać dowolną dostawę i lokalizację i działa.
A tu raczej ciężko użytkownikowi zapamiętać jakie to ma daty przydatności przy ponad 7tys miejsc paletowych :(. Więc logicznie jest wskazać lokalizację a nie szukać po datach.
Napisaliśmy zgłoszenie do Comarchu zobaczymy co wymyślą.
Jak nic nie wymyślą to będzie trzeba zrobić hydrę i jakoś to obejść - nie pierwszy raz :(
Comarch np nie potrafi od pół roku rozwiązać problemu przy zaznaczaniu Paczek. Chodzi o odczyt GIDNumerów zaznaczonych Paczek - działa na FS,ZS,ZZ,PZ itd ale na Paczkach to już abstrakcyjne wartości odczytuje.
ODPOWIEDZ