Witam,
czy jedynym rozwiązaniem na to, aby faktura została wysłana jako załącznik w pdf-ie z automatu po zatwierdzeniu faktury, jest wykorzystanie procesów, czy może są jakieś inne możliwości realizacji tego?
Pozdrawiam,
Miłosz
wydruk faktury wysyłany mailem
Moderator: mikey
-
m.bozenski
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 10
-
Yuber
- Wersja: 2016
Re: wydruk faktury wysyłany mailem
no można np hydrą dużą
-
sebek
- Rola: Konsultant CDN XL
- Kontakt:
Witam,
Można też za pomocą procesów.
Pozdrawiam.
Sebastian.
Można też za pomocą procesów.
Pozdrawiam.
Sebastian.
-
m.bozenski
- Wersja: 10
czy przez api i zewnętrzną aplikację da radę? mam taki pomysł, żeby napisać program konsolowy, który będzie pobierał gidnumery faktur, następnie wywoływał wydruk przez api dla danego gidnumeru faktury i wydruku, zapisywał go na dysku, pobierał adresy mailowe z karty kontrahenta i wysyłał maila z zapisanym wcześniej załącznikiem. raz dziennie, w najmniejszym obciążeniu bazy. źle myślę czy dobrze myślę?
- viesiek1
- Wersja: 2023
- Kontakt:
Mam zrobioną w podobny sposób wysyłkę faktur elektronicznych, więc ogólnie sposób jest dobry. Tylko, że ja wysyłam po jednej fakturze na raz. Aczkolwiek wysyłka wszystkich faktur z dnia też powinna działać.
Wiesław Świergała
tel: +48 33 829 54 50
e-mail: wieslaw.swiergala@hydro.com.pl
http://www.hydro.com.pl
tel: +48 33 829 54 50
e-mail: wieslaw.swiergala@hydro.com.pl
http://www.hydro.com.pl
Ja mam usługę, która wysyła takie maile. Tworzę zadanie, definiuje zapytanie SQL z kolumną ID która decyduje o tym ile maili jest wysyłanych, następnie tworzę schemat maila, ustalam harmonogram i działa. Oczywiście załączany wydruk identyfikuje się na podstawie jego id z drzewa wydruków i przekazuje odpowiednie parametry. Dorobiłem też aktualizator, tak aby po wysyłce zakończonej sukcesem, zmieniany był np. atrybut na dokumencie. Rozwiązanie jest o tyle fajne, że tworzę dowolną ilość zadań i nie muszę robić wszystkiego od nowa, więc jak będziesz pisać program to zastanów się czy tylko na jednej wysyłce poprzestaniesz (coś takiego może też wysyłać maile bez załączników, przez co masz swego rodzaju "Reporting Services"
)
Pozdrawiam,
Mateusz
Pozdrawiam,
Mateusz
Cześć,
Ja podobnie robię to przez usługę. W momencie wyrażenia zgody na efaktury odpowiednio oznaczany jest kontrahent (na karcie atrybut lub efaktura) można dodatkowo określić datę obowiązywania zgody.
Następnie usługa w skonfigurowanym harmonogramie raz lub kilka razy dziennie generuje wydruki w pdf dokumentów FS dla ww. kontrahentów i wysyła je mailem. Po udanej wysyłce zapisuje datę i godzinę wysyłki w atrybucie a w załączniku opcjonalnie ląduje wysłany pdf bo poniekąd kontrola US może tego wymagać.
Analogicznie wysyłane są korekty oraz duplikaty.
Uf tyle pisania. Działa to spoko, ponadto maile w razie błędu wysyłki ponawiane są 3 razy zanim ogłoszony zostanie ostateczny błąd wysyłki. Podgląd wszystkich zdarzeń(tj. zrealizowanych wysyłek) zrobiłem dostępny z poziomu web - tak by kiedyś docelowo udostępnić to w razie czego klientom.
Ja podobnie robię to przez usługę. W momencie wyrażenia zgody na efaktury odpowiednio oznaczany jest kontrahent (na karcie atrybut lub efaktura) można dodatkowo określić datę obowiązywania zgody.
Następnie usługa w skonfigurowanym harmonogramie raz lub kilka razy dziennie generuje wydruki w pdf dokumentów FS dla ww. kontrahentów i wysyła je mailem. Po udanej wysyłce zapisuje datę i godzinę wysyłki w atrybucie a w załączniku opcjonalnie ląduje wysłany pdf bo poniekąd kontrola US może tego wymagać.
Analogicznie wysyłane są korekty oraz duplikaty.
Uf tyle pisania. Działa to spoko, ponadto maile w razie błędu wysyłki ponawiane są 3 razy zanim ogłoszony zostanie ostateczny błąd wysyłki. Podgląd wszystkich zdarzeń(tj. zrealizowanych wysyłek) zrobiłem dostępny z poziomu web - tak by kiedyś docelowo udostępnić to w razie czego klientom.