FS źle naliczona suma?

Problemy i pomysły związane z funkcjonowaniem modułu Sprzedaż

Moderator: mikey

max
Rola: Administrator CDN XL

FS źle naliczona suma?

Post autor: max »

Witam, Mam dziwny przypadek tzn. na FS są 4 towary. Cena razy ilość daje wartość. W wszystkich 4 przypadkach się zgadza. ale suma już nie (jest za mała - i o wartość która z niczego nie wynika). co ciekawe na drukarce fiskalnej wydrukowała się prawidłowa suma. na dokumencie WZ też się suma nie zgadza. Po wyrzuceniu dokumentów do Excela suma jest ta sama co na paragonie. Od strony bazy sprawdzałem to na TraElem wartości są prawidłowe a na TraNag suma jest błędna. Czy ktoś może coś poradzić ? anulować dokumentu się nie da bo fiskalny a jeżeli chcę zrobić korektę to robi korektę na kwotę prawidłową czyli taką samą jak na paragonie fiskalnym (kwota korekty jest większa niż sama faktura)

Yuber
Wersja: 2016

Re: FS źle naliczona suma?

Post autor: Yuber »

W takich sytuacjach po poprawiałem po prostu ręcznie w bazie danych - czy to dobrze? nie, ale innej rady nie ma a najważniejsze że działa i księgowa się nie czepia. Zwróć uwagę jeszcze na płatności i na TraVat
Takich przypadków będziesz miał więcej ale jak to producent twierdzi "dzieje się tak tylko u mnie"

max

też własnie myślałem o tym aby poprawić na bazie ale wiadomo zanim zacznę kopać to wole zapytać może coś gdzieś przeoczyłem, może gdzieś się NULL wkradł. Czyli rozumiem że poprawić należało by w tabelach TraNag oraz TraVat na WZ oraz FS (no i anulować Raport Sprzedaży i wystawić potem jeszcze raz) pola:
TrV_NettoP
TrV_NettoR
TrN_NettoP
TrN_NettoR

Czy jeszcze jakieś ? A jak będzie wyglądać sprawa z preliminarzem ? czy tam do rozliczenia pobierze już sobie kwotę poprawioną czy może trzeba jakoś odświeżyć baze (re indeksacja lub coś)

hundzik
Wersja: 9.6.1

Post autor: hundzik »

bezpieczniej jest anulowac i wystawic od nowa.

problem znany od lat - comarch problemu nie widzi...

i dzieje sie to zarowno na fakturach, wz-kach, zamowieniach...

Martin
Rola: Konsultant CDN XL

Post autor: Martin »

hundzik pisze:bezpieczniej jest anulowac i wystawic od nowa
Prawda.

Być może trigger na tabelę cdn.TraNag z warunkiem sprawdzania wartości rozwiąże problem. Kolejne przypadki będą wyeliminowane.

Pozdrawiam,
Martin

max

też bym wolał anulować. tylko jak chce anulować to pisze że dokument jest fiskalny.... Chyba że odznaczyć ptaka przy fiskalnym na bazie?

Yuber
Wersja: 2016

Post autor: Yuber »

Zawsze lepiej jest anulować, bo to operacja dozwolona przez producenta ale i tak nie obejdzie się bez dłubania w bazie danych przy fiskalnym.
Jeśli chcesz anulować to należałoby zrobić z TrN_Fiskalny = 0 potem anulować. Następnie wystawić fakturę na nowo bez fiskalizowania (znacznik na ogólnych pod kwotą) i z bazy danych przerobić TrN_Fiskalny = 1. Kłopot w tym że trzeba dokładnie odtworzyć fakturę tak żeby była identyczna z poprzednią (pozycje, daty itp). Łatwiej natomiast poprawić kwotę w nagłówku.
Można do tego wykorzystać choćby naprawę stanów towarów z modułu Administrator. Trzeba dobrać się tylko po towarze do nagłówka faktury i można będzie ją zoperować. To też jest dłubanie w bazie ale z poziomu XL-a czyli takie jakby bardziej dozwolone. Mimo wszystko trzeba liczyć się z tym że w razie draki ktoś Ci powie że "skopałeś". Jeśli chcesz zobaczyć Piąty Stopień Zdziwienia to zgłoś to asyście oni na pewno będą zaskoczeni "że niby jak to nie sumuje się poprawnie???" :mrgreen:
Któryś z testów w Administratorze pokazuje różnice pomiędzy elementami a nagłówkiem. Najlepiej to napisać triggera to nikt takiego dokumentu nie zamknie.

max

opcja z anulowaniem wydaje mi się hmmm jak by to powiedzieć może bardziej przyjazna :) w bazie zmienia się tylko jedno pole a przy wystawianiu faktury z tymi samymi ilościami datami kwotami itp nie powinno być problemu. no i w płatnościach "odświeży" dane.

Ok. Zrobiłem tak jak radził Yuber i wygląda na to że jest wszystko w porządku. Dzięki za pomoc ;)

ODPOWIEDZ