Witam
dziś osoby z działu sprzedaży zawiadomiły mnie o rozbieżnościach w cenach pojawiających się na dokumentach WZ. Oto na czym polega problem:
Mamy ustalone 2 ceny na nasze wyroby. W przypadku sprzedaży towarów do określonej grupy kontrahentów stosujemy cenę 2 a w pryzpadku pozostałych cenę 1. Ceny ustaliłem na kartach kontrahentów i dotychczas wszystko funkcjonowało tak jak należy czyli np. podczas generowania WZ po wyborze kontrahenta cena zmieniała się. Jednak ostatnio korzystamy z aplikacji EcodConnector i co się okazuje po ściagnięciu zamówienia cena na dokumencie WZ nie zmienia się (po utworzeniu WZ z Zamówienia) jednak ceny pojawiają się tak jak powinny czyli z uwzględnieniem kontrachentów problem pojawia się kiedy przy generowaniu z ZS utworzymy WZ i na dokumencie WZ chcę dodać pozycję to domyślnie bierze cenę pierwszą niezależnie od kontrahenta.
Proszę o pomoc w tej kwestii
pozdrawiam Przemo
Problem z cenami domyślnymi
Moderator: mikey
-
marceynowa
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 2022
Re: Problem z cenami domyślnymi
Nie znam aplikacji ECOS conector, ale korzystamy z programu, który automatycznie przepisuje zamówienia ze strony www do CDN XL. Tam występuje dokładnie taka sama sytuacja, że na ZS pojawia się zawsze cena 0-domyślna, zamiast 1-NETTO1, która pojawia się gdy ZS generuje operator. Najprawdopodobniej informacja o cenie w nagłówku nie jest przepisywana z ECODConnector. U nas nie jest to problem, gdyż nie różnicujemy cennika na podstawie kart kontrahenta.
Widzę takie rozwiązanie:
Można ustawić promocję typu cennik. Jako kontrahnetów podać wszystkich dla któych obowiązuje cena 2, natomiast jako grupa towarów - cena2. W tym momencie nieistotna jest informacja na nagłówku ZS lub WZ - towar będzie objęty promocją i przy dopisaniu zostanie użyta własciwa cena.
Widzę takie rozwiązanie:
Można ustawić promocję typu cennik. Jako kontrahnetów podać wszystkich dla któych obowiązuje cena 2, natomiast jako grupa towarów - cena2. W tym momencie nieistotna jest informacja na nagłówku ZS lub WZ - towar będzie objęty promocją i przy dopisaniu zostanie użyta własciwa cena.
-
PrzemasM
- Wersja: 7.1
Hmm ciekawe jednak sprawa jest troszkę bardziej skomplikowana. Ponieważ funkcjonują u nas również promocje procentowe i kwestia jest taka że XL nie łączy nam promocji jeżeli dany towar znajdzie się w zasięgu promocji o ustalonej stałej cenie. Dlatego mamy to jako osobne ceny bo później obliczamy od cen promocje, a rozumiem że dla grupy towarów sprzedawanych po cenie2 miałbym ustawić promocję działającą na zasadzie stalych cen?
przepraszam jeżeli czegoś nie zrozumiałem lub źle zrozumiałem ale staram się dopiero jakoś poruszać w XLu
przepraszam jeżeli czegoś nie zrozumiałem lub źle zrozumiałem ale staram się dopiero jakoś poruszać w XLu
-
marceynowa
- Wersja: 2022
Nie do końca zrozumiałeś.
W CDN XL istenieją promocje typu CENNIK, czyli wybierasz od jaka ma być cena wyjściowa dla klienta i towaru (nie jako stała wartość tylko cena z karty towaru np. cena 1, cena2.
W twoim przypadku zakładam, że jest ograniczony zestaw klientów, dla któych ceną wyjściową jest cena2, cena2 jest ustalona dla wszystkich towarów.
Otwierasz listę promocji. Na samym dole wybierasz typ: Cena początkowa. Dodajesz promocję, na liście kontrahentów wybierasz wszystkich dla których ma być cena2, na liście towaró dodajesz grupę główną i wybierasz cenę2 jako cenę początkową. Potwierdzasz promocję i powinno być ok.
W CDN XL istenieją promocje typu CENNIK, czyli wybierasz od jaka ma być cena wyjściowa dla klienta i towaru (nie jako stała wartość tylko cena z karty towaru np. cena 1, cena2.
W twoim przypadku zakładam, że jest ograniczony zestaw klientów, dla któych ceną wyjściową jest cena2, cena2 jest ustalona dla wszystkich towarów.
Otwierasz listę promocji. Na samym dole wybierasz typ: Cena początkowa. Dodajesz promocję, na liście kontrahentów wybierasz wszystkich dla których ma być cena2, na liście towaró dodajesz grupę główną i wybierasz cenę2 jako cenę początkową. Potwierdzasz promocję i powinno być ok.
-
PrzemasM
- Wersja: 7.1
Teraz wszystko jasne dziękuję serdecznie jutro napewno to sprawdzę. Tylko dodam że u nas (wdrożenie odbyło się zanim zaczęłęm pracę) wdrożenie generalnie oparło się o zainstalowanie i przeszkolenie z zakresu jak wystawic dokumenty ... całość konfiguracji wykonana przez konsultanta, który już zresztą u naszego Partnera nie pracuje... więc dosyć różowo. Jeszcze raz dzięki.
Witam dziś przetestowałem radę i wszystko działa jak trzeba. Problem rozwiazany. Pozdrawiam
Witam dziś przetestowałem radę i wszystko działa jak trzeba. Problem rozwiazany. Pozdrawiam