wartości towarów o stanach zerowych

Problemy i pomysły związane z funkcjonowaniem modułu Sprzedaż

Moderator: mikey

uzytkownik_XLa
Posty: 4
Rejestracja: 15 wrz 2010, 19:48
Rola: Inny
Wersja: 9.6

wartości towarów o stanach zerowych

Post autor: uzytkownik_XLa »

witam,

od dłuższego czasu mam problem ze stanami magazynów na dzień. Towary o ilości zerowej wykazują wartości zarówno ujemne jak i dodatnie na kwoty bardzo różne. apteczka nie pomaga. w szczegółach przeważają takie opisy:
"wg historii powinny być ujemne wartości, w systemie CDN-XL taka sytuacja jest niedopuszczalna Na zakładce "Historia" należy przeanalizować dokumenty i ewentualnie zmodyfikować na nich wartości."

Jest jakiś uniwersalny skrypt naprawczy?
ewentualnie jak wyłapac takie kwiatki w bazie?

z góry dzięki za wszlekie informacje.

Yuber
Posty: 920
Rejestracja: 12 sty 2009, 12:03
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 2016
Lokalizacja: Kraków

Re: wartości towarów o stanach zerowych

Post autor: Yuber »

Jeśli ilości ujemne i dodatnie wyskakują na liście towarów to zasługa takich opcji jak "Stan" i "Dostępne"
Stan pokazuje jakie masz obecnie stany zarówno handlowe jak i magazynowe a "Dostępne" pokaże co obecnie możesz wyprowadzić na dokumenty handlowe z pokryciem magazynowych. Ponieważ trzeba wiedzieć, że każdy ruch towaru ma odzwierciedlenie w dwóch formach: Handlowej - gdzie uwzględnione są dokumenty takie jak MMP, FZ, WM, PA i powązane z nimi dokumenty magazynowe WM i PM (tylko dwa)
Aby sprawdzić poprawność utworzonych "par" (bo nie zawsze to para czasem chodzą grupami) odpalamy sobie wydruk o nazwie "Rozbierzności ilości handlowych i magazynowych" z listy towarów zakładka wszystkie wg kodu/nazwy. Wydruk powinien być pusty jeśli coś jest to trzeba sprawdzić dlaczego.
Komunikat "Wg historii powinny być ujemne wartości [...]" to skutek zazwyczaj niepoprawnie tworzonych dokumentów i nie ma skryptu naprawiającego wszystko w bazie danych. Po to jest "apteczka" i testy integralności aby w miarę szybko wyłapać takie kwiatki (XL nie jest doskonały i nie pokaże Ci wszystkiego).
Zlokalizuj sobie najpierw kilka towarów (skutki) może ktoś jakimiś dziwnymi operacjami powoduje rozjazd. Potem wyeliminujesz przyczynę.

woj tek
Posty: 4
Rejestracja: 09 gru 2010, 14:47
Rola: Użytkownik CDN XL
Wersja: 2013.1

Re: wartości towarów o stanach zerowych

Post autor: woj tek »

Jeśli różnica jest tylko na wydruku stannadzień, a w oknie Towary ilość do sprzedaży i il. magazynowa są zgodne (pomijam niezatwierdzone dokumenty) to przyczyną najprawdopodobniej jest generowanie dokumentów magazynowych z inną datą niż związany dokument handlowy.
Jeśli w oknie Towary, a właściwie w poszczególnych zasobach są różnice między il. do sprzedaży a magazynową to sprawdź po kolei czy właściwie zostały wygenerowane dok. magazynowe do handlowych.

uzytkownik_XLa
Posty: 4
Rejestracja: 15 wrz 2010, 19:48
Rola: Inny
Wersja: 9.6

Re: wartości towarów o stanach zerowych

Post autor: uzytkownik_XLa »

z ilościami nie ma problemów, ponieważ są zerowe. przy zerowej ilości trudno mówić o wartości stąd pytanie i to jest sedno problemu.

elmiq
Posty: 1023
Rejestracja: 23 sie 2010, 10:04
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: różne
Lokalizacja: Warszawa

Re: wartości towarów o stanach zerowych

Post autor: elmiq »

Taki skrypt, musiałby być dosyć duży i przewidzieć każdy problem, więc nie, nie ma czegoś takiego. To co Cię może uratować, to naprawa stanów towarów i samodzielna analiza dokument po dokumencie wg historii. Możesz też wywoływać wydruk stanu magazynowego ze wcześniejszymi datami, tak aby szybciej wyłapać dokument na którym utworzył się problem.
Mateusz Świerkosz

http://elmiq.blogspot.com/

Awatar użytkownika
wacek
Posty: 680
Rejestracja: 27 paź 2008, 18:04
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: różne
Lokalizacja: Łódzkie

Re: wartości towarów o stanach zerowych

Post autor: wacek »

Zobacz, co ci pokaże takie zapytanie:

Kod: Zaznacz cały

select
	[1]=1
	, coalesce(s1.twr_nazwa,s2.twr_nazwa) as [Nazwa]
	, isnull(s1.w1,0) as [Wartość trsksiegowa]
	, isnull(s2.w2,0) as [Wartość zasoby]
	, coalesce(s1.mag_kod,s2.mag_kod) as [Magazyn]
from
	(
	select
		twr_gidnumer
		, twr_nazwa
		, isnull(sum(cdn.trsksiegowa(trs_kosztksiegowy,trs_ilosc,trn_gidtyp,trn_gidnumer,trs_gidlp,trs_subgidlp,trs_zwrtyp,trn_stan,trn_zmodyfikowanozasob)),0) as [w1]
		, mag_kod
		, mag_gidnumer
	from cdn.twrkarty
	join cdn.traelem on twr_gidnumer=tre_twrnumer
	join cdn.traselem on trs_gidnumer=tre_gidnumer and trs_gidlp=tre_gidlp and trs_magtyp=208
	join cdn.magazyny on trs_magtyp=mag_gidtyp and trs_magnumer=mag_gidnumer
	join cdn.tranag on trn_gidnumer=tre_gidnumer
	where twr_typ in (1,2)
	group by twr_gidnumer, twr_nazwa, mag_kod, mag_gidnumer
	)s1
join
	(
	select
		twr_gidnumer
		, twr_nazwa
		, isnull(sum(twz_ksiegowanetto),0) as [w2]
		, mag_kod
		, mag_gidnumer
	from cdn.twrzasoby
	join cdn.twrkarty on twr_gidnumer=twz_twrnumer
	join cdn.magazyny on mag_gidnumer=twz_magnumer
	join cdn.dostawy on dst_gidtyp=twz_dsttyp and dst_gidnumer=twz_dstnumer and dst_gidlp=twz_dstlp
	left join cdn.traselem on trs_gidtyp=dst_trntyp and trs_gidnumer=dst_trnnumer and trs_gidlp=dst_trnlp and trs_subgidlp=dst_subtrnlp
	left join cdn.tranag on trn_gidtyp=trs_gidtyp and trn_gidnumer=trs_gidnumer
	where twr_typ in (1,2)
	group by twr_gidnumer, twr_nazwa, mag_kod, mag_gidnumer
	)s2
on s1.twr_gidnumer=s2.twr_gidnumer and s1.mag_gidnumer=s2.mag_gidnumer
where isnull(s1.w1,0)<>isnull(s2.w2,0)
Ja w swojej bazie mam takie trzy kwiatki, ale na razie nic z nimi nie robię. U mnie powstały po brutalnym skasowaniu dokumentów KK z poziomu bazy.
Pozdrawiam,
Robert

select convert(varchar(100),0x637a6173616d69207069737aea2074752067b375706f7479203a29)

Awatar użytkownika
Meg
Posty: 124
Rejestracja: 17 kwie 2008, 12:43
Rola: Konsultant CDN XL
Wersja: różne
Lokalizacja: świętokrzyskie, Kielce

Re: wartości towarów o stanach zerowych

Post autor: Meg »

Upsss.. kasowanie dokumentów KK to dosyć ryzykowna operacja. W końcu one nie biorą się "znikąd". Takie różnice jak opisuje 'użytkownik_XLa' mogą powstawać z wielu przyczyn - zwykle albo z właśnie grzebania w bazie bez zastanowienia (no bo tu jest źle, trzeba to poprawić), albo - jeśli powstają KK to zapewne z korekt dokumentów dla towarów, które wcześniej zostały zużyte/sprzedane. Powstający wtedy dokument koryguje wartości na magazynach, ale jednocześnie powinien on zostać zaksięgowany, bo zmieniają się koszty księgowe rzeczonych towarów.
Zapewne w tej sytuacji nie zgadzają się stany wartościowe magazynów z zapisami na kontach księgowych (yyy.. księgowa nie sprawdza co miesiąc?) i aż strach się nie bać co dalej.
Nie chcę nikogo zmuszać, ale naprawdę wypadałoby jednak przeanalizować (wystarczy jeden) towary, przy których się dzieją te 'cuda' i znaleźć przyczynę, bo im dalej w las.. wiadomo.
______________________________________________________________________________________
Ekspert to ktoś, kto ma coraz większą wiedzę w coraz mniejszym zakresie, aż wreszcie wie absolutnie wszystko o niczym.

Dorota
Posty: 65
Rejestracja: 12 maja 2010, 12:17
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: różne

Re: wartości towarów o stanach zerowych

Post autor: Dorota »

Często takie rozbieżności są powiązane z tabelą zasobów.
Puść sobie zapytanie na bazie:

Kod: Zaznacz cały

select * from cdn.twrzasoby where twz_ilosc=0 and twz_ilspr=0 and twz_ilmag=0 and (twz_ksiegowanetto<>0 or twz_rzeczywistanetto<>0)
Jeżeli zwróci Ci jakieś wartości to jest to problem na zasobach- do takiego przypadku mam skrypt naprawczy generujący dokumenty KK, jeżeli nie zwróci Ci nic to przyczyna leży gdzie indziej

Yuber
Posty: 920
Rejestracja: 12 sty 2009, 12:03
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 2016
Lokalizacja: Kraków

Re: wartości towarów o stanach zerowych

Post autor: Yuber »

Widzę że tematy zaczynają się zbiegać http://cdn.3lance.pl/viewtopic.php?f=9&t=1702
Przy obu zapytaniach [Dorota i Wacek] dostaję kilka linijek. U mnie problem przynajmniej zlokalizowany (anulowanie PZK a potem anulowanie KK do niego) i wynika z "błędnego" działania użytkowników. Jeśli wykonujemy czynność dozwoloną czyli Anulowanie to powinno być to pilnowane przez odpowiednie mechanizmy. Jak widać nie jest lub jest ale nie do końca.
Wiem już że samym "naprawiaczem stanów towarów" można to poprawić ale ręcznie.
Meg pisze:do takiego przypadku mam skrypt naprawczy generujący dokumenty KK

pochwalisz się nim czy doktoryzujemy się we własnym zakresie?

EDIT: Zaraz a czy przypadkiem jeśli podniesie się kartę towarową i przejdzie na zakładkę Zasoby to tam nie wyświetla się nam "zepsuty zasób" który ma stany zerowe ale wartość niezerową. Wtedy wystarczyło by stanąć na nim beleczką i uruchomić guzik KK po lewej stronie. :D Powinno się wtedy wytworzyć KK do tego konkretnego zasobu (coś takiego mi przyszło do głowy, że gdzieś to było - ale sprawdzę to)

Awatar użytkownika
Meg
Posty: 124
Rejestracja: 17 kwie 2008, 12:43
Rola: Konsultant CDN XL
Wersja: różne
Lokalizacja: świętokrzyskie, Kielce

Re: wartości towarów o stanach zerowych

Post autor: Meg »

Skrypt naprawczy ma Dorota :)

A co do anulowania dokumentów, do których wygenerowało się wcześniej KK, to w dokumentacji na 99% jest napisane, ze system nie anuluje automatycznie tych KK - należy się samemu pilnować.
Piszę, ze na 99% w dokumentacji, ale może w biuletynach albo innych źródłach - ale wiem, że o tym czytałam i mam to zakodowane w pamięci :)
______________________________________________________________________________________
Ekspert to ktoś, kto ma coraz większą wiedzę w coraz mniejszym zakresie, aż wreszcie wie absolutnie wszystko o niczym.

ODPOWIEDZ