Blokada kontrachenta po przek. limitu
Moderator: mikey
Blokada kontrachenta po przek. limitu
Czy ustawiał ktoś limity na kontrachentach? oraz system w taki sposób aby blokował po przekroczeniu limitu kredytowego? Ustawiłem na parametrach dokumentów aby BLOKOWAŁ a system mimo to pozwala na zatwierdzanie. w skrócie: Nie widać różnicy pomiedzy opcją ZABLOKUJ a OSTRZEGAJ natomiast jak się ustawi na ZEZWALAJ to system działa prawidłowo i nie pokazuje żadnego okna.
Re: Blokada kontrachenta po przek. limitu
Ustawiałem i działają.
Nie ma różnicy między blokuj a ostrzegaj wtedy, gdy dokument jest w buforze. Blokada działa dopiero, gdy próbujemy zatwierdzić dokument.
Nie ma różnicy między blokuj a ostrzegaj wtedy, gdy dokument jest w buforze. Blokada działa dopiero, gdy próbujemy zatwierdzić dokument.
ustawiłem na dokumencie WZ na blokuj i nic... dalej pojawia się tylko informacja o tym iż został przekroczony limit ale pozwala zatwierdzić dokument
-
hundzik
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 9.6.1
u mnie dzialalo bez problemu - choc i tak caly mechanizm kredytu kupieckiego mam u siebie zrobiony na triggerze - uzywajac mechanizmu comarchu tylko do wyswietlania.
dlaczego? a bo... klient ma wykrzystany kredyt kupiecki - ale kupuje za gotowke - z tym ze u mnie w niektorych miejscach mam wydzielone punkty kasowe (obieg - sprzedaz wystawia, zatwierdza dokument - klient z tym dokumentem idzie do kasy zaplacic) - i... cdn przy zatwierdzaniu dokumentu nie patrzy wogole na forme platnosci - pomimo wybrania formy platnosci "Gotówka 0 dni" nie pozwla zatwierdzic - dopiero po rozliczeniu dokumentu mozesz go zatwierdzic - z lekka chore
dlaczego? a bo... klient ma wykrzystany kredyt kupiecki - ale kupuje za gotowke - z tym ze u mnie w niektorych miejscach mam wydzielone punkty kasowe (obieg - sprzedaz wystawia, zatwierdza dokument - klient z tym dokumentem idzie do kasy zaplacic) - i... cdn przy zatwierdzaniu dokumentu nie patrzy wogole na forme platnosci - pomimo wybrania formy platnosci "Gotówka 0 dni" nie pozwla zatwierdzic - dopiero po rozliczeniu dokumentu mozesz go zatwierdzic - z lekka chore
- wojtek
- Wersja: 9.8
Aby blokada działała na dokuemntach WZ musisz zaznaczyć na definicji dokumentu WZ dla danego centrum w sekcji w "limicie gredytowym uwzgledniaj" na zakładce ogólne parametr "dokumenty bez plat (WZ,WZE,PZ). wtedy blokada zadziała.
Ale zauważyłem inną rzecz. mianowicie chciałbym aby działała blokada na dokumentach WZ zaznaczone na kartotece kontrahenta "dozwolone przeterminowanie" np 10 dni i bez zaznaczonego parametru opisanego wyżej nie zadziała:(. Może ktoś sobie z tym poradził w innny sposób
pozdrawiam
Ale zauważyłem inną rzecz. mianowicie chciałbym aby działała blokada na dokumentach WZ zaznaczone na kartotece kontrahenta "dozwolone przeterminowanie" np 10 dni i bez zaznaczonego parametru opisanego wyżej nie zadziała:(. Może ktoś sobie z tym poradził w innny sposób
pozdrawiam
-
Yuber
- Wersja: 2016
Wybranie samej formy płatności na gotówkę - 0 dni nie jest w programie traktowane jako zapłata. Jeśli chcesz zatwierdzić taki dokument to musisz najpierw dokonać rozliczenia dokumentu. Wtedy go zamkniesz niezależnie jaki termin ma w płatności.hundzik pisze:upomimo wybrania formy platnosci "Gotówka 0 dni" nie pozwla zatwierdzic - dopiero po rozliczeniu dokumentu mozesz go zatwierdzic - z lekka chore
-
hundzik
- Wersja: 9.6.1
no ja to wiem - zerknij na opis obiegu dokumentow u mnie - wyzej napisany 
- wojtek
- Wersja: 9.8
No to pochwal się tym triggerem