Zablokowanie możliwości zatwierdzenia faktury VAT i Paragonu
Moderator: mikey
Zablokowanie możliwości zatwierdzenia faktury VAT i Paragonu
Witam,
czy jest jakiś sposób na zablokowanie możliwości zatwierdzenia faktury gdy nie jest zapłacona ( "załapkowana" ).
Dotyczy płatności: GOTÓWKA, KARTA, POBRANIE.
czy jest jakiś sposób na zablokowanie możliwości zatwierdzenia faktury gdy nie jest zapłacona ( "załapkowana" ).
Dotyczy płatności: GOTÓWKA, KARTA, POBRANIE.
Re: Zablokowanie możliwości zatwierdzenia faktury VAT i Paragonu
Witam,
Trigger na update(trn_stan) dla tabeli tranag+traplat.
Trigger na update(trn_stan) dla tabeli tranag+traplat.
Pozdrawiam,
Robert
select convert(varchar(100),0x637a6173616d69207069737aea2074752067b375706f7479203a29)
Robert
select convert(varchar(100),0x637a6173616d69207069737aea2074752067b375706f7479203a29)
-
Yuber
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 2016
Mała hydra z warunkiem
- PKT
- Rola: Konsultant CDN XL
Hydra pozwoli na zablokowanie zatwierdzania z okna dokumentu. A co z zatwierdzaniem z listy dokumentów (menu pod prawym klawiszem myszy).
No chyba, że znacie jakiś tajny sposób na zablokowanie tej listy, bardzo bym go chciała poznać
.
No chyba, że znacie jakiś tajny sposób na zablokowanie tej listy, bardzo bym go chciała poznać
P.
--------------------------------------------------
cdn xl or not cdn xl?
cdn xl or not cdn xl?
-
Yuber
Kupić myszkę do MACBooka ona ma tylko lewy przycisk 
Tak poważnie z tym menu niestety jest problem, ponieważ z tego co wiem nie da się tego zrobić nawet dużą hydrą. Jedyne co można kombinować to w zakazach kontekstowych. Z tym, że tam nie można nakładać warunków co niestety wyklucza rozwiązanie zamknięcia dokumentu pod warunkiem zapłaty. Jeśli jednak wewnątrz dokumentu działa hydra to przy próbie zamknięcia z listy za pomocą menu podręcznego powinno skutkować uruchomieniem tej hydry. W moim przypadku jest tak, że dużą hydrą dopięty jest automat który zabrania zamknięcia faktury jeśli nie zaznaczono haczyka Fiskalny (Wyrzuca komunikat i ma wrócić do edycji dokumentu-nie wraca po ostatnim HR). Podczas zamykania z menu podręcznego na liście oczywiście wyrzuca mi komunikat więc hydra działa. Gdyby mój dodatek funkcjonował jak należy to takiej faktury by mi nie zamknął.
Tak poważnie z tym menu niestety jest problem, ponieważ z tego co wiem nie da się tego zrobić nawet dużą hydrą. Jedyne co można kombinować to w zakazach kontekstowych. Z tym, że tam nie można nakładać warunków co niestety wyklucza rozwiązanie zamknięcia dokumentu pod warunkiem zapłaty. Jeśli jednak wewnątrz dokumentu działa hydra to przy próbie zamknięcia z listy za pomocą menu podręcznego powinno skutkować uruchomieniem tej hydry. W moim przypadku jest tak, że dużą hydrą dopięty jest automat który zabrania zamknięcia faktury jeśli nie zaznaczono haczyka Fiskalny (Wyrzuca komunikat i ma wrócić do edycji dokumentu-nie wraca po ostatnim HR). Podczas zamykania z menu podręcznego na liście oczywiście wyrzuca mi komunikat więc hydra działa. Gdyby mój dodatek funkcjonował jak należy to takiej faktury by mi nie zamknął.
-
hundzik
- Wersja: 9.6.1
ale po co kombinowac... Tak jak napisal Wacek.. bardzo prosty trigger na tranag i traplat i pozamiatane.
Z kazdego poziomu dzialajacy przeciez..
Tylko pamietaj zeby zablokowac operatorowi mozliwosc usuniecia rozliczenia po zatwierdzeniu faktury.
Tylko pamietaj zeby zablokowac operatorowi mozliwosc usuniecia rozliczenia po zatwierdzeniu faktury.
- PKT
- Rola: Konsultant CDN XL
Po co kombinować, cóż, bo w Hydrze jest bardziej eleganckohundzik pisze:ale po co kombinowac... Tak jak napisal Wacek.. bardzo prosty trigger na tranag i traplat i pozamiatane.
Praktyka i doświadczenie uczą, że należy unikać triggerów gdzie się tylko da.
A z tym działaniem Hydry nawet pod menu to nie jestem przekonana. Ale w wolnej chwili może uda się sprawdzić.
P.
cdn xl or not cdn xl?
cdn xl or not cdn xl?
-
Yuber
Co do triggera to racja jest pewniejszy w działaniu niż hydra (jakoś też nie mam zaufania do Hydry ale w końcu po to ją ktoś stworzył żeby "niedziałała" lub "źledziałała"). Hydra jest więc trzeba ją wykorzystywać. Triggerów należy unikać z różnych względów (podstawowy to taki, że XL "nie wie" o działaniu naszego triggera) ale jeśli nie ma rady to trzeba go zrobić. Oba pomysły są dobre trzeba je tylko dobrze sprawdzić, żeby nie obudzić się po pół roku z ręką w nocniku, bo coś nie działało a miało działać