XLNowyKontrahent - niepoprawny NIP

Problemy i pomysły związane z funkcjonowaniem modułu Sprzedaż

Moderator: mikey

robibobi
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 2022

XLNowyKontrahent - niepoprawny NIP

Post autor: robibobi »

Witam użytkowników forum. Jestem świeżym użytkownikiem API Comarch ERP XL i napotkałem następujący problem.
Wersja API 20220. Projekt: Visual Studio 2022 .NET Core WEB API (testowałem również w zwykłej aplikacji konsolowej i problem występuje ten sam).
Dotyczy on metody XLNowyKontrahent. Wywołanie metody XLNowyKontrahent z obiektem XLKontrahentInfo, który posiada ustawione następujące parametry: Wersja, GrupaSciezka, Akronim, Nazwa1, NipPrefiks, NipE, KodP, Miasto, Ulica za każdym razem zwraca błąd o numerze 52, który oznacza, że podany numer NIP jest nieprawidłowy. Próba dodania kontrahenta przez GUI z tym samym kodem NIP i pozostałymi parametrami zawsze przebiega pomyślnie. W momencie gdy pola NipPrefiks i NipE nie są ustawione w obiekcie XLKontrahentInfo, to wywołanie metody XLNowyKontrahent również kończy się sukcesem, co świadczy o poprawnym podpięciu do bazy i wystarczających uprawnieniach użytkownika do dodawania kontrahentów. Nie mam pojęcia co może być przyczyną tego problemu zatem proszę o pomoc. Może ktoś spotkał się z podobnym problemem w przeszłości.

Fragment kodu odpowiedzialnego za dodawanie kontrahenta z przykładowymi danymi:
XLKontrahentInfo_20220 nowyKontrahent = new XLKontrahentInfo_20220()
{
Wersja = 20220,
GrupaSciezka = "SCIEZKA",
Akronim = "AKRONIM",
Nazwa1 = "NAZWA1",
NipPrefiks = "PL",
NipE = "1234567890", // w kodzie aplikacji używam kodu NIP, który jest poprawny i pomyślnie przechodzi przez dodawanie w GUI
KodP = "12-345",
Miasto = "MIASTO",
Ulica = "ULICA",
};
Int32 kontrahent_id = 0;
int resultNowyKontrahent = cdn_api.cdn_api.XLNowyKontrahent(this.Sesja, ref kontrahent_id, nowyKontrahent); // resultNowyKontrahent przyjmuje kod 52 oznaczający niepoprawny kod NIP, pomimo tego, że NIP jest poprawny :ugeek:

Awatar użytkownika
wacek

Re: XLNowyKontrahent - niepoprawny NIP

Post autor: wacek »

52 - Podano niepoprawny NIP. NIP musi składać się z cyfr i kresek
Pozdrawiam,
Robert

select convert(varchar(100),0x637a6173616d69207069737aea2074752067b375706f7479203a29)

Awatar użytkownika
praiser
Rola: Handlowiec CDN XL
Wersja: 2023

Post autor: praiser »

Nie znam się na API ale czy nie powinien być dodany też NIP ? NipE to ten prezentowany na ekranie a GUI go pewnie obdziera ze znaków do cyfr i dodaje do Knt_Nip
--------------------------------
Pozdrawiam
WW

robibobi

Nastąpiła bardzo dziwna sytuacja.
W ustawieniach projektu Visual Studio miałem ustawioną wersję projektu na Debug x86. Przy debugowaniu aplikacji okazało się, że kontrahent z NIP-em zostaje poprawnie dodany przy DWUKROTNYM wywołaniu metody dodawania kontrahenta. Jest to co najmniej dziwne i nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. W momencie gdy zmieniłem ustawienia projektu na Release x86, metoda dodawania kontrahenta z NIP-em działa poprawnie. Nie wiem niestety jaka jest dokładnie różnica działania projektu w zależności od ustawienia Debug\Release, ale jak widać może mieć to znaczenie w przypadku API ERP XL.

Lilpri

Post autor: Lilpri »

Od którejść wersji API, Debug działa tylko na specyficznej dll developerskiej. Na innych się sypie w różnyhc dziwnych sytuacjach.

robibobi

Lilpri pisze:
18 wrz 2024, 10:17
Od którejść wersji API, Debug działa tylko na specyficznej dll developerskiej. Na innych się sypie w różnyhc dziwnych sytuacjach.
Warto wiedzieć. To wiele wyjaśnia. Dzięki!

ODPOWIEDZ