Błąd przepełnienia arytmetycznego TraPlat

Problemy i pomysły związane z funkcjonowaniem modułu Sprzedaż

Moderator: mikey

Swiety_M
Posty: 367
Rejestracja: 19 lip 2012, 13:05
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 8.0
Lokalizacja: Poznań, Września, Konin
Kontakt:

Błąd przepełnienia arytmetycznego TraPlat

Post autor: Swiety_M »

Przy próbie zatwierdzenia spinacza FS, dostaje błąd. Jakby XL nie mógł zrobić inserta do TraPłat - chociaż ostatni max(Trp_Gidnumer) nie jest maxem dla int.
Obrazek

Trafił ktoś podobny przypadek?
Załączniki
Zrzut ekranu 2021-03-09 o 21.17.11.png
Zrzut ekranu 2021-03-09 o 21.17.11.png (104.61 KiB) Przejrzano 1448 razy
Marek Michałowski
www.tecado.pl
ERP/WMS/SFA
POZNAŃ - WRZEŚNIA

JarekZ
Posty: 117
Rejestracja: 02 paź 2014, 14:11
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: różne
Lokalizacja: Bielsko Biała
Kontakt:

Re: Błąd przepełnienia arytmetycznego TraPlat

Post autor: JarekZ »

typ numeric to raczej zmiennoprzecinkowa, może tu ktoś wpisał za dużo.

krzysieksarna
Posty: 124
Rejestracja: 22 wrz 2008, 09:29
Rola: Konsultant CDN XL
Wersja: różne
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Błąd przepełnienia arytmetycznego TraPlat

Post autor: krzysieksarna »

Czy to w wersji 2021? Mi coś wywala aplikację w kosmos podczas dodawania pozycji do RW za pomocą API.
Exception thrown at 0x11FF6C22 (CDN_TRNP.dll) in xxxx.exe: 0xC000005: Access violation reading location 0x00000000

Problem pojawił się w wersji 2021.
Krzysiek Sarna
http://www.infortes.pl

sebek
Posty: 160
Rejestracja: 16 sty 2012, 23:21
Rola: Konsultant CDN XL
Wersja: różne
Lokalizacja: Łódź/Częstochowa
Kontakt:

Re: Błąd przepełnienia arytmetycznego TraPlat

Post autor: sebek »

Witam,

Jaka jest wersja SQL? Czy zostały zainstalowane wszystkie poprawki do wersji SQL. Zwłaszcza te o nazwie cumulative update.

Pozdrawiam.
Sebek

rafalW
Posty: 59
Rejestracja: 15 sty 2012, 14:13
Rola: Inny
Wersja: różne
Lokalizacja: Puławy

Re: Błąd przepełnienia arytmetycznego TraPlat

Post autor: rafalW »

krzysieksarna pisze:
26 mar 2021, 19:01
Czy to w wersji 2021? Mi coś wywala aplikację w kosmos podczas dodawania pozycji do RW za pomocą API.
Exception thrown at 0x11FF6C22 (CDN_TRNP.dll) in xxxx.exe: 0xC000005: Access violation reading location 0x00000000

Problem pojawił się w wersji 2021.
Cos sie wyjasnilo w temacie?
Mam dokladnie ten sam blad, dodawanie pozycji do RW, powtarzalnosc 100%. Wywala sie tylko w wersji Debug uruchomionej spod VS. Ten sam kod uruchomiony jako exe dziala bez problemu, Release rowniez ok
Stare aplikacje ktore dzialaly prawidlowo z poprzednimi wersjami API zachowuja sie identycznie, wiec blad raczej nie u mnie

JarekZ
Posty: 117
Rejestracja: 02 paź 2014, 14:11
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: różne
Lokalizacja: Bielsko Biała
Kontakt:

Re: Błąd przepełnienia arytmetycznego TraPlat

Post autor: JarekZ »

dll do API od wersji 2021 generalnie nie działają pod debugerem. Są zablokowane.
Pisałem do comarchu w tym temacie i dostałem informację, że tak właśnie jest.
Na stronach walidowanych jest coś co się nazywa pakiet dewelopera czy jakoś tak i tam chyba są dll, które powinny działać.
Nie piszę pod VS ale u mnie zwyczajnie nie uruchamia się debuger z oryginalnymi dll z 2021.

P.R
Posty: 1
Rejestracja: 25 lis 2020, 22:58
Rola: Inny
Wersja: różne
Lokalizacja: Łódź/Częstochowa

Re: Błąd przepełnienia arytmetycznego TraPlat

Post autor: P.R »

Miałem ten sam problem - od wersji 20210 często podczas różnych funkcji wyrzucało mi program podczas debugowania.

Po pierwsze trzeba pobrać pakiet deweloperski dostępny na stronach walidowanych - zgodny z wersją i hotfixem.
Po drugie przerejestrować biblioteki.
Po trzecie, upewnić się, że zmienne środowiskowe path dla danej wersji są na samej górze.

Pozdrawiam,
Paweł R.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2021, 11:42 przez P.R, łącznie zmieniany 4 razy.

rafalW
Posty: 59
Rejestracja: 15 sty 2012, 14:13
Rola: Inny
Wersja: różne
Lokalizacja: Puławy

Re: Błąd przepełnienia arytmetycznego TraPlat

Post autor: rafalW »

Dzieki Panowie, pakiet deweloperski zalatwil temat

ODPOWIEDZ