Dla klietna ustalam cenę w USD - zapisuję jako stała cena dla klienta. Jednoczesnie warunki oferty stanowią, że wartość w PLN zostanie wyliczona wg kursu Banku Handlowego z dnia wystawienia faktury. Na zamówieniu wpisuję element - jego cena wyrażona jest w USD. Na nagłówku waluta to PLN, typ kursu - Sprzedaży (w tabeli kurs Sprzedaży - zapisujemy tam kurs BH), kurs bieżący. Wg mojej intuicji oraz instrukcji do CDN XL ZAM - str. 3.51 - przy wystawianiu FS warotść pozycji zostanie wylicozna wg kursu z dnia wystawienia FS. Tak niestety nie jest, na FS wyliczenie jest wg kursu z dnia poprzedzającego datę wystawienia (i to potwierdza instrukcja do CDN XL SPR). Zatem w instrucjach mamy sprzeczność, a system działa nie tak jakby chciał tego użytkownik.
Czy ktoś ma pomysł jak rozwiązać taką sytuację?
Kurs na FS
Moderator: mikey
-
marceynowa
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 2022
-
Robert666
- Wersja: 9.0 HR1
Re: Kurs na FS
FS jest przeliczony na PLN wg kursu średniego NBP z dnia wystawienia f-ry ( a jeżeli nie został jeszcze opublikowany) to z dnia poprzedniego (kurs NBP jest podawany o 12:00 więc FS wystawiony 0 11:30 weźmie kurs z dnia poprzedniego, a o 13:00 powinien wziąć kurs z dnia bieżącego).
http://www.is.gdansk.pl/index.php?Itemi ... &task=view
I raczej nie za bardzo wolno Ci stosować inny kurs... Chyba, że prowadzisz skup/sprzedaż walut... ale to już inne przepisy...
A swoją drogą.... Wg. tej interpretacji możesz wystawiać FS w walucie byle tylko podatek był przeliczony wg. kursu średniego NBP na PLN.
http://www.is.gdansk.pl/index.php?Itemi ... &task=view
I raczej nie za bardzo wolno Ci stosować inny kurs... Chyba, że prowadzisz skup/sprzedaż walut... ale to już inne przepisy...
A swoją drogą.... Wg. tej interpretacji możesz wystawiać FS w walucie byle tylko podatek był przeliczony wg. kursu średniego NBP na PLN.
XL 9.6 HF1 - nic tylko się pociąć...
-
marceynowa
- Wersja: 2022
Re: Kurs na FS
Na początek uwaga - wg aktualnych przepisów na FS wartości do podatku dochodowego mają być przeliczane wg kursu z dnia poprzedniego, natomiast VAT wg kursu z dnia bieżącego. FS ma tylko jeden kurs, zatem faktrury eksportowe oraz FS w walucie obcej wystawiamy do godziny 12 - czyli wszystkie przeliczenia (nawet VAT) wg kursu z dnia porzedniego.
Druga uwaga - w wersji 8.0.1 (w 7 było tak samo) na FS zawsze przyjmowany jest kurs z dnia poprzedzającego datę wystawienia/sprzedaży - i tak nawet jest to zapisane w instrukcji do modułu sprzedaż.
Ale ja miałem na mysli zupełnie inną sytuację:
FS wystawiona jest w PLN, tylko że cenę z klientem ustaliłem w USD i przeliczam przy każdej sprzedaży na PLN. Czyli ustawiam sobie na karcie kontrahenta w zakładce upusty cenę dolarową, wypisująć zamówienie też mam wartość w dolarach, a wystawiając fakturę mam PLN, tylko że przelicza wg kursu z dnia poprzedzającego, a nie bieżącego. Tutaj nie ma regulacji wg jakiego kursu jest obliczna wartość (u nas jest to aktualna tabela Banku Handlowego).
Druga uwaga - w wersji 8.0.1 (w 7 było tak samo) na FS zawsze przyjmowany jest kurs z dnia poprzedzającego datę wystawienia/sprzedaży - i tak nawet jest to zapisane w instrukcji do modułu sprzedaż.
Ale ja miałem na mysli zupełnie inną sytuację:
FS wystawiona jest w PLN, tylko że cenę z klientem ustaliłem w USD i przeliczam przy każdej sprzedaży na PLN. Czyli ustawiam sobie na karcie kontrahenta w zakładce upusty cenę dolarową, wypisująć zamówienie też mam wartość w dolarach, a wystawiając fakturę mam PLN, tylko że przelicza wg kursu z dnia poprzedzającego, a nie bieżącego. Tutaj nie ma regulacji wg jakiego kursu jest obliczna wartość (u nas jest to aktualna tabela Banku Handlowego).