Witam,
czy ktoś się spotkał z takim problemem.
Tworzę ofertę sprzedaży OS (w zakładce Płatność na dole "wskakuje" domyślny rejestr - ustawiony dla centrum). Następnie potwierdzam OS i przekształcam do Zamówienia sprzedaży ZS (w dokumentacji wyczytałem, że ten rejestr z OS, powinien się automatycznie przenieść się na ZS), u mnie to nie działa (na zakładce Płatność ZS-a brak rejestru).... ???.
Wersja mojego CDN XL to 7.1 HR2.
Serie przenoszą się z OS na ZS gdy:
1. Centrum w którym jest wystawiany OS ma prawa do serii
2. W parametrach ZS jest wstawiona dana seria...(choć w sumie wynika to zpkt.1)
A z innej beczki...
Jeśli wszyskie dokumenty masz "oseriowane" to jak najszybciej wywal ta serie z listy bo za 2, 3 miesiące ktoś na 100% założy taki dokument i go nie znajdzie...
Po..łem wszystko... Pomerdałem serie z rejestrami... Sorki
Rejestr bankowy/kasowy (płatności) przenosi się gdy centrum które wystawia ZS ma dostęp do danego rejestru...
U mnie też wystąpił taki problem, choć na wersji 6.x tego nie było (lub nie pamiętam)...
Jedna uwaga... Jeżeli udostępnisz rejestr bankowy/kasowy, "przytnij" uprawnienia do edycji, podglądu rejestrów bankowych i kasowych, żeby ktoś nie pozakładał jakichś dziwnych wpisów i rejestrów za poszczególne dni... Lub też nie poprzeglądał sobie wypłat innych pracowników...
A swoją drogą...czy to nie jest przypadkiem błąd w systemie ??
Robert666 pisze:Po..łem wszystko... Pomerdałem serie z rejestrami... Sorki
Rejestr bankowy/kasowy (płatności) przenosi się gdy centrum które wystawia ZS ma dostęp do danego rejestru...
U mnie też wystąpił taki problem, choć na wersji 6.x tego nie było (lub nie pamiętam)...
Jedna uwaga... Jeżeli udostępnisz rejestr bankowy/kasowy, "przytnij" uprawnienia do edycji, podglądu rejestrów bankowych i kasowych, żeby ktoś nie pozakładał jakichś dziwnych wpisów i rejestrów za poszczególne dni... Lub też nie poprzeglądał sobie wypłat innych pracowników...
A swoją drogą...czy to nie jest przypadkiem błąd w systemie ??
OS i ZS wystawiane są przez tego samego operatora, czyli jest to samo centrum i rejestr domyślny (Struktura firmy -->wybieram Centrum (lupa) ---> Edycja Struktury Firmy ---> zakładka "Rejestry" i na dole "Domyślny rejestr bankowy" ) dla tego centrum jest taki sam.
Sprawdź jeszcze formy płatności dla tego centrum... Tam też są ustawiane rejestry... a bardzo często jest ustawione "pobieraj z nadrzędnego...".... oraz klienta... Może ktoś mu coś "dziwnego" ustawił... Np rozrachunki dewizowe...
Robert666 pisze:Sprawdź jeszcze formy płatności dla tego centrum... Tam też są ustawiane rejestry... a bardzo często jest ustawione "pobieraj z nadrzędnego...".... oraz klienta... Może ktoś mu coś "dziwnego" ustawił... Np rozrachunki dewizowe...
To nie to... Dobrze to inaczej, czy u Ciebie występuje taka sytuacja ? Masz chyba CDN XL 7.1 HR2...
Tak... Pracuje na 7.1 HR2 + wszystkie hotfixy..... I taka sytuacja u mnie nie występuje... albo przynajmniej nikt mi nic takiego nie zgłaszał... Tak jak pisałem wcześniej... Jakiś czas temu miałem podobny problem, ale było to na wersji 7.0 lub 7.1... U mnie "chodzą" 2 centra.. Marketing i Handlowy.. Marketing robił OS z pustym rejestrem kasowo/bankowym i zaczynała się jazda na ZS ... nadałem wtedy prawa Marketingowi i Handlowemu do rejestru bankowego, powyłączałem "spływanie" parametrów z centrum nadrzędnego i ustawiłem we wszystkich formach płatności rejestry kasowo/bankowe... I po tym jak jeden "gieniusz" obsługujący kasę "trzasnął" mi zapłatę na fakturze przelewowej i wprowadził pozycję w rejestr bankowy - "poszczułem" go księgową a reszcie "ściąłem" prawa do wglądu w zapisy kasowo/bankowe i ich edycji ...