Wersja 2017.2 problemy z wydajnością przy dodawaniu nowych dokumentów
Moderator: mikey
Wersja 2017.2 problemy z wydajnością przy dodawaniu nowych dokumentów
Dzień dobry
w miniony weekend podniosłem wersja XL-a z 2016.3.4 do 2017.2.1
Pojawił się następujący problem:
przy wypisywaniu dokumentu np. WZ dla kontrahenta z dużą ilością transakcji oczekiwanie na możliwość dopisania pozycji
trwa około 10 sekund ,przy spinaniu do faktury takiego dokumentu również czas oczekiwania zauważalny 5-10 sekund
Wyłączyłem wszystkie limity kredytowe na kontrahencie oraz na dokumencie ,problem pozostał.
Na początku myślałem że to macierz rabatowa jest przyczyną problemów ale rzecz ma miejsce w nagłówku zarówno spinacza jak i dokumentu źródłowego.Podejrzewam że coś zostało zmienione w obsłudze limitów kredytowych i to jest przyczyną problemow
Ktoś spotkał się z podobnym działaniem programu?
Moja baza 230 GB, windows 2008 R2 oraz sql 2008
P.S. wyzwalacze obce wyłączałem nie pomogło
w miniony weekend podniosłem wersja XL-a z 2016.3.4 do 2017.2.1
Pojawił się następujący problem:
przy wypisywaniu dokumentu np. WZ dla kontrahenta z dużą ilością transakcji oczekiwanie na możliwość dopisania pozycji
trwa około 10 sekund ,przy spinaniu do faktury takiego dokumentu również czas oczekiwania zauważalny 5-10 sekund
Wyłączyłem wszystkie limity kredytowe na kontrahencie oraz na dokumencie ,problem pozostał.
Na początku myślałem że to macierz rabatowa jest przyczyną problemów ale rzecz ma miejsce w nagłówku zarówno spinacza jak i dokumentu źródłowego.Podejrzewam że coś zostało zmienione w obsłudze limitów kredytowych i to jest przyczyną problemow
Ktoś spotkał się z podobnym działaniem programu?
Moja baza 230 GB, windows 2008 R2 oraz sql 2008
P.S. wyzwalacze obce wyłączałem nie pomogło
- glaz
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 2023
Re: Wersja 2017.2 problemy z wydajnością przy dodawaniu nowych dokumentów
-> Profiler prawdę Ci powie.
Ja obstawiałbym funkcję wyliczającą limit celowy (poszukaj na forum) lub wyliczającą należności Knt z uwzględnieniem WZ (ustawienie ERPXL / funkcja napisana koszmarnie niewydajnie). Wyłączenie w karcie Knt niewiele da - funkcja i tak będzie wywoływana.
Hint: [CDN].[SumaWartosciKredytuAkwizytora] a w środku CDN.SumaDokBezPlatnosci i CDN.LimitKontrahentaZRezerwacji
Efekt jest taki, że każda formatka WZ leci przez dane połowy systemu
Ja obstawiałbym funkcję wyliczającą limit celowy (poszukaj na forum) lub wyliczającą należności Knt z uwzględnieniem WZ (ustawienie ERPXL / funkcja napisana koszmarnie niewydajnie). Wyłączenie w karcie Knt niewiele da - funkcja i tak będzie wywoływana.
Hint: [CDN].[SumaWartosciKredytuAkwizytora] a w środku CDN.SumaDokBezPlatnosci i CDN.LimitKontrahentaZRezerwacji
Efekt jest taki, że każda formatka WZ leci przez dane połowy systemu
! (CDN XL and ERP XL) = ?
Dzięki. Właśnie chodziło o ten limit celowy (skasowałem funkcję )
Dostałem wczoraj odpowiedz od partnera:
" Wyłączenie od strony bazy danych funkcji CzyJestLimitCelowy powinno pomóc w optymalizacji czasu wyciągania danych w samym xl. "
P.S. w konfiguracji dokumentów wyłączyłem również w limicie kredytowym dokumenty bez płatności (WZ,ZS) rozwiązało to problem oczekiwania przy dodawaniu pozycji do dokumentu
Dostałem wczoraj odpowiedz od partnera:
" Wyłączenie od strony bazy danych funkcji CzyJestLimitCelowy powinno pomóc w optymalizacji czasu wyciągania danych w samym xl. "
P.S. w konfiguracji dokumentów wyłączyłem również w limicie kredytowym dokumenty bez płatności (WZ,ZS) rozwiązało to problem oczekiwania przy dodawaniu pozycji do dokumentu
Po tych wszystkich zabiegach i tak jest długi czas oczekiwania na otworzenie dokumentu WZ w buforze niezależnie od ilości pozycji czeka się kilka sekund na pojawienie kursora
Czekam dalej na jakieś sugestie które naprawią problem (dotyczy hurtowni gdzie wszyscy klienci mają dużą ilosc transakcji) i paraliżuje to pracę operatorów
Czekam dalej na jakieś sugestie które naprawią problem (dotyczy hurtowni gdzie wszyscy klienci mają dużą ilosc transakcji) i paraliżuje to pracę operatorów
- glaz
A sprawdzałeś [CDN].[SumaWartosciKredytuAkwizytora]? Z tego co pamiętam ERPXL woła tę funkcję bez względu na parametry konfiguracyjne (ignoruje wynik z powodu ustawień systemu, ale czeka na jej wykonanie). Podmień na bazie testowej jej treść, żeby zwracała skalar np 0.0 i zobacz jak zacznie się zachowywać formatka WZ przy podniesieniu.
Ustawiłem na szybko żeby zawsze zwracała zero bez żadnych wyliczeń.
nie pomogło dokumenty, zatwierdzone otwierają się szybko te w buforze oczekiwanie na kursor kilka sekund
nie pomogło dokumenty, zatwierdzone otwierają się szybko te w buforze oczekiwanie na kursor kilka sekund
Przyszło mi do głowy żeby zamiast skasować funkcje CzyJestLimitCelowy poprawić ją aby zwracała zawsze zero bez żadnych warunków.
Po testach wygląda że jest ok.Nowe dokumenty tworzą się szybko, te w buforze też praktycznie od razu się otwierają.
P.S. "Drop" funkcji mimo że XL nie pokazywał żadnych błędów nie był dobrym pomysłem ale tak mi zasugerował partner
Po testach wygląda że jest ok.Nowe dokumenty tworzą się szybko, te w buforze też praktycznie od razu się otwierają.
P.S. "Drop" funkcji mimo że XL nie pokazywał żadnych błędów nie był dobrym pomysłem ale tak mi zasugerował partner
- glaz
Powiem Ci, że nawet do głowy nie przyszło mi skasowanie czy "Wyłączenie od strony bazy danych" funkcji (cokolwiek miało by to znaczyć). Podmiana treści funkcji jest też ryzykowana (nawet z błogosławieństwem partnera, producent może się wtedy odżegnywać; skądinąd słusznie; od uznania reklamacji nieprawidłowego działania swojego produktu).
Partner zastosował chyba zbyt daleko idący skrót myślowy
Dziwne, że ERP XL po tej akcji nie zastrajkował zrzucając wyjątek aplikacji.
Cóż, dobrze że działa. A skoro działa ...
Partner zastosował chyba zbyt daleko idący skrót myślowy
Dziwne, że ERP XL po tej akcji nie zastrajkował zrzucając wyjątek aplikacji.
Cóż, dobrze że działa. A skoro działa ...
Witam,
Też miałem taki problem i comarch przesłał naszemu partnerowi edit do funkcji.
Problem z funkcją jest im dobrze znany, gdyż wykonuję się ona długo.
Zgłoś sprawę do partnera, a na pewno dostaniesz rozwiązanie.
Pzdr.
PK
Też miałem taki problem i comarch przesłał naszemu partnerowi edit do funkcji.
Problem z funkcją jest im dobrze znany, gdyż wykonuję się ona długo.
Zgłoś sprawę do partnera, a na pewno dostaniesz rozwiązanie.
Pzdr.
PK