Mam następującą sytuację:
Faktura od dostawcy ma następujące wartości:
[45 x 100szt] X 33,79 = 1520,46zł
dokładna cena powinna wynosić: 33,788
Przyjmujemy na PZ, ale u nas jednostka to szt więc:
[4500 x szt] X 0,3379 = 1520,46
Odznaczam: kontrola ilość x cena = wartość oraz cena z dokładnością do groszy,
a system upiera się że musi przeliczyć ilość x wartość i mimo, że wpisuję wartość 1520.46 po zapisie otrzymuję: 1520,55
Co można zrobić, aby przyjąć z taką wartością jaką podaje na fakturze dostawca?
Ilość x cena <> wartość
Moderator: mikey
-
marceynowa
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 2022
Re: Ilość x cena <> wartość
Jeżeli ważne jest tylko, aby wartość faktury była ważna, a nie cena poszczególnego towaru. To ja wykonałem prostą symulację i mi się udało, tzn. Odznaczyłem kontrola ilość x cena = wartość oraz cena z dokładnością do groszy, wpisałem w ilości 4500 szt, a w wartości kwotę 1520,46 zł netto, system sam sobie wyliczył cene poszczególnej szt, na najbliższą zaokrąglona. Zatwierdziłem PZ no i sie udało, nie wiem czy o to dokładnie Ci chodzi, ale czasem proste rozwiązania są najlepsze. Pozdro
-
marceynowa
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 2022
Faktycznie jest to najprostsze rozwiązanie, ale życie okazuje się cięższe.
Okazuje się, że PZ wystawiona została z ZZ i to okazało się, wywołało cały problem. Żeby jeszcze bardziej zagmatwać ZZ było najpierw na kontrhenta zagranicznego w USD, którego potem zamieniono na krajowego i walutę na PLN. Ponieważ w tym momencie nie można było zmienić wartości, zaznaczono "cena do groszy". No i potem wynikły problemy na PZ. Gdyby od razu wprowadzić zamówienie ZZ w PLN i z odznaczonymi "kontrola.." i "cena" - nie byłoby tego problemu. Rozwiązałem go usuwająć PZ i ZZ i wpisująć dokumenty jeszcze raz.
Natomiast cały problem to kalkulacje na ZZ. Jest tak logika, która niegdzie nie jest opisana, a ja nie mogę jej zrozumieć. Gdzieś program zapamiętuje pewne wartości i potem ciężko je zmienić.
Jako przykład:
ZZ, kontrahnent zagraniczny, USD
potem zmieniamy na krajowego, automatycznie waluta zmienia się na PLN.
Ale w następnym kroku chcę zmienić wartość pozycji. Po wpisaniu i naciśnięciu TAB, wartość pozostaje bez zmian. Można zmienić na kalkulacji ale trzeba się namęczyć.
Okazuje się, że PZ wystawiona została z ZZ i to okazało się, wywołało cały problem. Żeby jeszcze bardziej zagmatwać ZZ było najpierw na kontrhenta zagranicznego w USD, którego potem zamieniono na krajowego i walutę na PLN. Ponieważ w tym momencie nie można było zmienić wartości, zaznaczono "cena do groszy". No i potem wynikły problemy na PZ. Gdyby od razu wprowadzić zamówienie ZZ w PLN i z odznaczonymi "kontrola.." i "cena" - nie byłoby tego problemu. Rozwiązałem go usuwająć PZ i ZZ i wpisująć dokumenty jeszcze raz.
Natomiast cały problem to kalkulacje na ZZ. Jest tak logika, która niegdzie nie jest opisana, a ja nie mogę jej zrozumieć. Gdzieś program zapamiętuje pewne wartości i potem ciężko je zmienić.
Jako przykład:
ZZ, kontrahnent zagraniczny, USD
potem zmieniamy na krajowego, automatycznie waluta zmienia się na PLN.
Ale w następnym kroku chcę zmienić wartość pozycji. Po wpisaniu i naciśnięciu TAB, wartość pozostaje bez zmian. Można zmienić na kalkulacji ale trzeba się namęczyć.
-
piotru
- Rola: Konsultant CDN XL
- Wersja: 8.0 HR1
- Kontakt:
Może pomoże tobie w zrozumieniu problemu wyjaśnienie w jaki sposób przechowywane są dnae w bazie
Mianowicie cena nigdzie nie jest przechowywana w bazie ( po za jednym przypadkiem tu nieistotnym ) wszędzie jest przechowywana
- ilość w jednostce podstawowej
- wartość
- licznik przelicznika
- mianownik przelicznika
wszytkie ceny są wyliczane wg wyżej wymienionych zmiennych Tec checboxy służą do doprecyzowania sposobu obliczania
pierwszy cena z dokładności a do groszy chyba nie wymaga wyjaśnień
jak mamy 3,789 to zaokrągli nam do 3,79
drugi ilość x cena - wartość to też chyba jest logiczny zważywszy na wyżej wymienione zasady
czyli system piluje żeby te równanie było spełnione
Piotr
Mianowicie cena nigdzie nie jest przechowywana w bazie ( po za jednym przypadkiem tu nieistotnym ) wszędzie jest przechowywana
- ilość w jednostce podstawowej
- wartość
- licznik przelicznika
- mianownik przelicznika
wszytkie ceny są wyliczane wg wyżej wymienionych zmiennych Tec checboxy służą do doprecyzowania sposobu obliczania
pierwszy cena z dokładności a do groszy chyba nie wymaga wyjaśnień
jak mamy 3,789 to zaokrągli nam do 3,79
drugi ilość x cena - wartość to też chyba jest logiczny zważywszy na wyżej wymienione zasady
czyli system piluje żeby te równanie było spełnione
Piotr