Sprawa wygląda tak. Dział sprzedaży wystawia dokument WZ wskazując towar per zasób (kierując się przy wyborze zasobu CECHĄ). Można dotrzeć który zasób został wydany na WZ zaglądając do zakładki DOSTAWA karty towaru na dokumencie WZ. Oczywiście nie muszę chyba pisać że przeszukanie np. 1000 dokumentów WZ nie wchodzi w rachubę gdy trzeba szybko zlokalizować zasób per cecha na takim dokumencie. A cecha zasobu jest przechowywana - o ile się zorientowałem - tylko w tabeli CDN.Dostawa. Więc mam teraz do rozwiązania zagadkę jak zbudować filtr który po podaniu CECHY wskaże na liście dokumentów WZ tylko ten dokument gdzie wystąpił towar z cechą.
@PAR ?@S20|Cecha|&Cecha:REG= @? PAR@
TrN_GIDNumer IN
(
SELECT DISTINCT TrN_GIDNumer
FROM CDN.TraNag
INNER JOIN CDN.TraElem ON TrN_GIDNumer=TrE_GIDNumer AND TrN_GIDTyp=TrE_GIDTyp
INNER JOIN CDN.TwrKarty ON TrE_TwrNumer=Twr_GIDNumer
INNER JOIN CDN.Dostawy ON Twr_GIDNumer=Dst_TwrNumer
WHERE Dst_Cecha=??Cecha
)
Ale wychodzą mi jakieś głupoty. Ktoś ma jakiś pomysł jaki jest łańcuszek by dojść z tabeli CDN.TraNag (bo na niej operuje lista dokumentów) do tabeli CDN.Dostawy by odszukać to co widać na zakładce DOSTAWA danej pozycji towarowej na dokumencie WZ?
Jak sięgasz do tabeli Dostawy to z pewnością nie możesz ograniczać tej tabeli wyłącznie polem z tabeli TwrKarty, bo po prostu dostaniesz listę wszystkich dostaw danego towaru, a chodzi przecież o listę dostaw związanych z konkretnym dokumentem. Powiązanie, którego szukasz siedzi w tabeli TraSElem.
@PAR ?@S20|Cecha|&Cecha:REG= @? PAR@
TrN_GIDNumer IN
(
SELECT TrS_GIDNumer
FROM CDN.TraSElem
JOIN CDN.Dostawy ON TRS_DstNumer=Dst_GIDNumer
WHERE Dst_Cecha=??Cecha
)
Niniejszy podpis był testowany na zwierzętach.
Nie rozumiały go.
Nie wiem skąd masz dokumentację tabel, ale jeśli "legalnie" od Comarchu (co za odpowiednią procedurą jest możliwe do osiągnięcia przez klienta) to może mógłbyś dostać także biuletyn z obszaru DWP (Dział Wsparcia Partnera) o nazwie Diagramy. Dokument obrazuje najczęściej używane połączenia tabel.
Nie wiem skąd masz dokumentację tabel, ale jeśli "legalnie" od Comarchu (co za odpowiednią procedurą jest możliwe do osiągnięcia przez klienta) to może mógłbyś dostać także biuletyn z obszaru DWP (Dział Wsparcia Partnera) o nazwie Diagramy. Dokument obrazuje najczęściej używane połączenia tabel.
Kyniu pisze:
No cóż, widać tę ich dokumentację też trzeba umieć czytać. Może po jakimś czasie opanuję tę sztukę.
Kyniu
To nie kwestia umiejętności czytania tylko praktyki. Nie znam dokumentacji "na wylot", ale w tych te najczęściej wykorzystywanych relacjach trochę się orientuję z konieczności bo co rusz potrzebny jest jakiś raporcik.
Jeśli już nic nie mogę znaleźć - sięgam po Profilera. I wszystko jasne.
Niniejszy podpis był testowany na zwierzętach.
Nie rozumiały go.