PZ z kodem kreskowym EAN
Moderator: mikey
PZ z kodem kreskowym EAN
chciałem umieścić kod kreskowy EAN na wydruku dokumentu PZ - niestety skanery nie odczytują kodu mimo że drukuje się on poprawnie. Sprawdzałem w kilkoma czcionkami:
- Code128
- Code 39 Azalea Regular 3
- Code 39 Azalea Narrow 3
i nic.
Pole EAN zamieniam czcionką, czcionki zainstalowane poprawnie wydruk wygląda ok, a skanery nie odczytują. Jakiś pomysł co nie tak?
- Code128
- Code 39 Azalea Regular 3
- Code 39 Azalea Narrow 3
i nic.
Pole EAN zamieniam czcionką, czcionki zainstalowane poprawnie wydruk wygląda ok, a skanery nie odczytują. Jakiś pomysł co nie tak?
- Załączniki
-
- pz_ean.zip
- (43.76 KiB) Pobrany 321 razy
całkowicie zielony
- czesiomisio
- Rola: Użytkownik CDN XL
- Wersja: 2016
Re: PZ z kodem kreskowym EAN
Ja zawsze stosuje Code39AzaleaNarrow1 i wszędzie działa. Czasami coś podhaczy ale wtedy to grzebanie w wydruku, skalowanie pola, wielkość czcionki, ogólnie kombinowanie.
ale czy tworzysz jakieś pole formuły np '%'+Twr_EAN+'%' lub '*'+Twr_EAN+'*'
czy po prostu wyświetlasz pole z bazy w takiej czcionce?
czy po prostu wyświetlasz pole z bazy w takiej czcionce?
całkowicie zielony
A czy skaner ma włączoną obsługę tych kodów? U mnie raz okazało się, że ktoś przekonfigurował skaner i zostawił obsługę tylko EAN-13 i EAN-8.
Pozdrawiam
Wojtek Cyrklewicz
Wojtek Cyrklewicz
to raczej nie kwestia konfiguracji skanera - inne kody (np z etykiet produktów) działają bez problemowo - nie są czytane tylko te z PZtki
całkowicie zielony
Miałem podobny problem gdy pierwszy raz wstawiałem kod kreskowy do wydruku. Pamiętam że rozwiązaniem problemu było wstawienia wartości kodu pomiędzy "*" tak jak już ktoś pisał "'*'+Twr_EAN+'*'"
Pozdrawiam
Zobacz czy ten raport ci zadziała. Dodałem kod EAN do tego twego i u mnie skaner odczytał zapisane pole.
Pozdrawiam
Wojtek Cyrklewicz
Wojtek Cyrklewicz
taszek pisze:Zobacz czy ten raport ci zadziała. Dodałem kod EAN do tego twego i u mnie skaner odczytał zapisane pole.
dzięki - tak jak myślałem i pisałem wcześniej - musi być '*'+Twr_EAN+'*'
całkowicie zielony
dokładnie tak jak piszesz! zamiast pytać mogłem sprawdzićCinek71 pisze:Miałem podobny problem gdy pierwszy raz wstawiałem kod kreskowy do wydruku. Pamiętam że rozwiązaniem problemu było wstawienia wartości kodu pomiędzy "*" tak jak już ktoś pisał "'*'+Twr_EAN+'*'"
całkowicie zielony