Dodatkowe pole z ceną na fakturze

Zapytania SQL, widoki, Crystal, definicje filtrów, szybkich raportów, wydruków, obiekty COM .NET

Moderator: mikey

Rander
Rola: Inny

Dodatkowe pole z ceną na fakturze

Post autor: Rander »

Witajcie!

Crystal 10.5.
Mam zagwozdkę:
Na Fakturze VAT oprócz ceny transakcyjnej ma się znaleźć jeszcze informacyjnie cena detaliczna brutto.

Próbowałem następująco:

W Database Expert dorzuciłem tabelę TwrCeny i ustawiłem, że TraElem.TrE_TwrId --> TwrCeny.TwC_TwrID.
Do SQL Expression Fields dodałem pole z zawartością: ( SELECT TwC_Wartosc FROM cdn.TwrCeny where TwC_TwrID = TraElem.TrE_TrEID and TwC_TwCNumer = 5 )
albo krócej ( SELECT TwC_Wartosc where TwC_TwCNumer = 5 )
Wtedy w sekcji Details_a każdy wiersz z pozycją jest drukowany pięciokrotnie i dopiero przy piątym powtórzeniu jest wypełniane pole TwCWartosc.

Próba ustawienia na TAK dla poszczególnych pól sekcji Details_a "Suppress If Duplicated" daje nieoczekiwane efekty :(

Spróbowałem inaczej:
do Database Expert nie dołączałem żadnej tabeli, natomiast do SQL Expression Fields dodałem pole z zawartością: ( SELECT top 1 TwC_Wartosc from cdn.TwrCeny join cdn.traelem on TrE_TwrId = TwC_TwrID where TwC_TwCNumer = 5 and TwC_TwrID = TrE_TwrId )
Wtedy w sekcji Details_a drukuje się TwCWartosc zawsze z pierwszym fizycznym towarem z tabeli TwrCeny :(

Ki diabeł?
Jak to przeskoczyć?

--
Pozdrawiam.

elmiq
Rola: Administrator CDN XL

Re: Dodatkowe pole z ceną na fakturze

Post autor: elmiq »

Zamiast

Kod: Zaznacz cały

( SELECT TwC_Wartosc FROM cdn.TwrCeny where TwC_TwrID = TraElem.TrE_TrEID and TwC_TwCNumer = 5 )
daj

( SELECT TwC_Wartosc FROM cdn.TwrCeny where TwC_TwrID = TraElem.TrE_TWRID and TwC_TwCNumer = 5 )
Mateusz Świerkosz

http://elmiq.blogspot.com/

Rander
Rola: Inny

Re: Dodatkowe pole z ceną na fakturze

Post autor: Rander »

elmiq pisze:Zamiast

( SELECT TwC_Wartosc FROM cdn.TwrCeny where TwC_TwrID = TraElem.TrE_TrEID and TwC_TwCNumer = 5 )
daj

( SELECT TwC_Wartosc FROM cdn.TwrCeny where TwC_TwrID = TraElem.TrE_TWRID and TwC_TwCNumer = 5 )
Dzięki :)
Taki przedszkolny błąd zrobiłem, że aż wstyd :(

ODPOWIEDZ