Kto mi powie dlaczego XL tyle kosztuje?

Tematy związane z rozwojem CDN XL, opinie, pochwały, narzekania i inne elementy nie związane z konkretnymi modułami systemu

Moderator: mikey

ADREM
Rola: Administrator CDN XL

Kto mi powie dlaczego XL tyle kosztuje?

Post autor: ADREM »

To może dziwny temat ale bardzo mnie nurtuje, czy ktoś z kolegów poda mi atuty tego orogramowania dla których klient ma tyle kasy zapłacić. A my mamy tracić tyle czasu i energi i zdrowia przy wdrożeniu. To przecież śmieszne by funkcje które przykładowo są w standarszie w programach tańszych (optima, wf-mag) tutaj kosztują dużo kasy a ich funkcjonalność ze strony klienta nie jest w pełni spełniona. O co tu chodzi ktoś mi wyjaśni.
Remigiusz Pustkowski
IT inżynier/IT engineer/IT Ingeneur

adrem.net.pl Sp. z o.o.
Bema 57A, 01-244 Warszawa
tel. +48 22 6321230 tel./fax +48 22 6327131
mobile: +48 602216579 +48 664936316
r.pustkowski@adrem.net.pl

Przemek
Rola: Konsultant CDN XL
Kontakt:

Re: Kto mi powie dlaczego XL tyle kosztuje?

Post autor: Przemek »

Witam,

też się zgadzam z tym że XL jest tani (w porównaniu do SAP, Navision itd) i się zastanawiam czemu ceny Comarch nie podniesie :)

A tak na poważnie (i jest to wyłącznie moje zdanie) każdy program ma swoją cenę ustaloną przez producenta w oparciu o rynek, ta cena jest w miarę właściwa bo XL się sprzedaje dosyć dobrze.

Cena XLa w porównaniu do OPT!MY jest spora, tak więc klienci którzy "rosną" z OPT!MY, Klasyki itp, postrzegają XLa jako system kosztowny - ale funkcjonalność też jest większa (poza wyjątkami). Nie da się O! wdrożyć w firmie o rozbudowanej strukturze, XL natomiast się sprawdzi.

Cena XLa w porównaniu do Navision czy jeszcze wyżej SAPa jest zdecydowanie niższa, i o ile w stosunku do SAPa można usłyszeć że to inna klasa i nie zaprzeczam że są klienci jak np PlusGSM którzy mają SAPa i XL "miałby pewne braki" :) to są tacy klienci którzy rozważają realnie pomiędzy SAP a XL i często XL wygrywa. I w tym porównaniu cena XLa jest "rewelacyjnie promocyjna".

Odnośnie czasu i energi na wdrożenie -> ERP to rama którą się obudowuje na wdrożeniu, jeżeli Twoje problemy rozwiązuje standardowa O! to po co kupować XL? Te produkty są przeznaczone dla innych klientów, a część wspólna (czyli klienci którzy zastanawiają się pomiędzy O! a XL) jest niewielka.
--
Pozdrawiam
Przemysław Lepiarz
CEO, Partner - Futuriti
https://futuriti.pl
https://blog.futuriti.pl

Chcesz wdrażać, serwisować i rozwijać Comarch ERP? Nasze rekrutacje: https://futuriti.pl/kariera

MaCz
Wersja: 8.0 HR1

Post autor: MaCz »

Witam,
Jeśli ktoś rozważa zakup pomiędzy SAP a CDNXL to znaczy, że nie wie czego chce, a już na pewno nie wie czego oczekuje od systemu ERP.
Porównanie SAP vs. CDNXL to tak jakby porównać Fiata 126p i Mercedesa S500.
Oba jeżdżą i oba nazywają się samochodami, tylko wymagania stawiane przy zakupie różnią się zdecydowanie :)
W kwestii wdrożenia to cóż, tutaj reguł nie ma sztywno określonych i jedne systemy wymagają więcej pracy inne mniej.
Są też systemy predefiniowane, które kupuje się prawie z półki, ale wymaga to dopasowania firmy do systemu, a raczej procesów w firmie do tych zaimplementowanych przez twórców systemu w samym systemie.
W tym zakresie niestety CDNXL jest raczej oderwany od rzeczywistości gospodarczej i procesów w niej występujących i rzeczywiście wymaga dużego nakładu pracy przy wdrożeniu.
Jak napisał mój przedmówca CDNXL kosztuje tyle ile da za niego rynek, a ten jest bardzo zróżnicowany.
---
macz

timo
Wersja: 9.7

Post autor: timo »

A ja się pytam dlaczego pomimo tego, iż tysiące firm płaci co roku spore pieniądze za upgrade systemu jego rozwój jest tak wolny. Na dodanie funkcjonalności trzeba czekać latami (zgłoś w wersji 5 będziesz miał w wersji 10) Wystarczy zobaczyć listę zmian kolejnych wersji w przypadku większości modułów to kosmetyka. Chwilami mam wątpliwości czy liczba programistów pracujących nad tym projektem jest liczbą dwucyfrową.

Kyniu

Post autor: Kyniu »

timo pisze:A ja się pytam dlaczego pomimo tego, iż tysiące firm płaci co roku spore pieniądze za upgrade systemu jego rozwój jest tak wolny. Na dodanie funkcjonalności trzeba czekać latami (zgłoś w wersji 5 będziesz miał w wersji 10) Wystarczy zobaczyć listę zmian kolejnych wersji w przypadku większości modułów to kosmetyka. Chwilami mam wątpliwości czy liczba programistów pracujących nad tym projektem jest liczbą dwucyfrową.
Z doświadczenia - im mniej programistów tym lepiej. Praktyka pokazuje że zespół traci zdolność współpracy gdy przekroczona zostaje liczba 10 osób nad nim pracujących. Jest na to nawet wzorek - coś w stylu jeśli dwóch programistów potrzebuje "n^2" czasu na komunikację to każdy kolejny członek zespołu będzie podnosił wartość potęgi o jeden, zatem trzech programistów będzie potrzebowało tego czasu "n^3" a czterech "n^4".

Niewątpliwie taki podział w Comarchu jest i widać że zespoły pracujące nad poszczególnymi modułami mają problem w koordynacji zadań co widać po różnicach między modułami - np. w wersji 7 wszystkie dokumenty handlowe (moduł SPRZEDAŻ) mogły posiadać dane binarne ale oferty (moduł ZAMÓWIENIA) już nie. Dopiero w wersji 8 zespoły się "zsynchronizowały" i również na ofertach można dopinać dane binarne.

Inna sprawa to rotacja ludzi i brak płynnego przepływu wiedzy oraz błędy projektowe popełnione w młodości. Efekt widać w księgowości w wersji 8. Wersja oficjalna jest oczywiście taka "przepisaliśmy moduł by spełnić oczekiwania klientów" co należy czytać tak "błędy projektowe popełnione we wcześniejszych fazach projektu oraz brak wiedzy i doświadczenia osób które ten moduł tworzyły u podstaw (bo odeszły do lepszej pracy), spowodowały konieczność odkrywania koła na nowo i musieliśmy ten moduł napisać od nowa by móc w nim wprowadzić zmiany oczekiwane przez klientów".

Jeszcze inna sprawa to zatrudnianie studentów (nie żeby samo zatrudnianie studentów było złe samo w sobie) którzy nigdy nie mieli okazji popracować w biznesie i poznać specyfiki działania firm ale każe się im pisać oprogramowanie które działanie owych firm ma wspomagać - efekty znamy. Tudzież brak owej wiedzy i doświadczenia nadrabiany jest wiedzą książkową i dlatego moduł CRM wygląda jak wygląda znaczy nie nadaje się do niczego, no może poza jakimś producentem branży spożywczej.

Kyniu

Kyniu

Jeśli idzie o politykę cenową to tym co boli najbardziej jest przyjęta polityka licencjonowania.

Dziwny podział na moduły, mający niewiele wspólnego z rzeczywistą strukturą wielu firm - moim zdaniem na przykład podział na moduły SPRZEDAŻ i ZAMÓWIENIA jest sztuczny i zrobiony na siłę bo naprawdę wielkie firmy gdzie zamawia kto inny, sprzedaje kto inny a fakturuje kto inny to nie są klienci na XL'a. Podobnie sztuczne jest wydzielanie ŚRODKÓW TRWAŁYCH z KSIĘGOWOŚCI.

I druga sprawa to sposób liczenia licencji. Użyszkodnicy i zarząd przyzwyczaili się wieki temu do modelu jaki był w KLASYCE. Czyli użytkownik uruchamia "moduł" (jeden z programów w grupie KLASYKA) to pobiera licencję z puli licencji. Kończy to licencję zwraca. Model z użytkownikiem nazwanym w XL'u i zabieranie licencji w momencie logowania (a nie rzeczywistego uruchomienia modułu) zmusza firmy do kupowania nadmiernej liczby licencji czy kombinowania w stylu - zamiast Pani Ewy Kowalskiej i Pana Adama Króla zrobimy użytkowników - ZAM1, KSIĘG1 i SPRZ1 - kto jaki moduł potrzebuje to loguje się takim "wirtualnym" userem, za cenę utraty kontroli co jaki user robi (inna sprawa że tajemnicą poliszynela jest iż partnerzy mają jakieś metody obchodzenia tego ograniczenia i zewnętrznym narzędziem dynamicznie przypisują prawa do danych modułów).

Kyniu

timo
Wersja: 9.7

Post autor: timo »

Mówiąc o 10 osobach miałem na myśli cały pakiet CDN a nie jeden moduł . Problemem wydaje mi się organizacja samego projektu stąd problemy na poziomie projektowania, koordynacji oraz testowania. Zgadzam się iż wiele funkcji powstaje w oderwaniu od rzeczywistości, dla mnie przykładem jest nowy moduł Projekty.
Z krytyką polityki licencjonowania byłbym ostrożny proponowana wersja iż w momencie uruchamiania modułu pobiera się licencje nie koniecznie byłaby tak korzystna , sam często korzystam z modułu księgowość do podglądu (wystarczy moduł administrator za 600 pln) a więc obecnie nie korzystam z licencji na ten moduł w proponowanej polityce już pobrałbym jedną licencje na Księgowość (2500 PLN) blokując innym możliwość pracy.. Magazynier potrzebuje modułu Sprzedaż żeby wystawiać dokumenty ale czy potrzebuje zamawiać? Lepiej modułu zamówienia za 2000 i sprzedaż za 3000 niż jeden moduł sprzedaż z zamówieniami za 5000 pln myślę że nie dla każdego. Oczywiście gdyby moduł sprzedaż kosztował dalej 3000 i zawierał dodatkowo obecny moduł zamówień byłbym za ale bardzo wątpię by Comarch tak postąpił. Raczej należy się spodziewać czegoś w rodzaju włączenia do administratora malej hydry. Czyli administrator jest teraz droższy, ale wychodzi taniej niż wcześniej kupić osobno administrator oraz małą hydre

Kyniu

timo pisze:Z krytyką polityki licencjonowania byłbym ostrożny proponowana wersja iż w momencie uruchamiania modułu pobiera się licencje nie koniecznie byłaby tak korzystna , sam często korzystam z modułu księgowość do podglądu (wystarczy moduł administrator za 600 pln) a więc obecnie nie korzystam z licencji na ten moduł w proponowanej polityce już pobrałbym jedną licencje na Księgowość (2500 PLN) blokując innym możliwość pracy.
Wystarczy rozróżnienie - tryb podglądu i tryb edycji. W końcu za licencję administracyjną też się płaci.
timo pisze:Magazynier potrzebuje modułu Sprzedaż żeby wystawiać dokumenty ale czy potrzebuje zamawiać?
Ciekaw jestem w ilu firmach magazynier ma komputer i wystawia jakiekolwiek dokumenty.
timo pisze:Lepiej modułu zamówienia za 2000 i sprzedaż za 3000 niż jeden moduł sprzedaż z zamówieniami za 5000 pln myślę że nie dla każdego.
Bynajmniej nie to miałem na myśli by sumować kwoty za te moduły :-) W mojej wypowiedzi chodziło mi o to że wołanie dodatkowych 2 kPLN za zamówienia jest przegięciem bo ten moduł został na siłę oderwany od sprzedaży właśnie po to by ciągnąć dodatkową kasę.
timo pisze:Raczej należy się spodziewać czegoś w rodzaju włączenia do administratora malej hydry. Czyli administrator jest teraz droższy, ale wychodzi taniej niż wcześniej kupić osobno administrator oraz małą hydre
Przespałeś. W wersji 8 Mała Hydra jest w standardzie. Co nie zmienia faktu że wołanie kasy tak za Małą jak i za Dużą Hydrę to przegięcie skoro bez nich XL jest półproduktem.

Kyniu

MaCz
Wersja: 8.0 HR1

Post autor: MaCz »

Co to znaczy, że mała hydra jest w standardzie? Czy to oznacza, że posiadając moduł administratora mam możliwość definiowania interfejsu użytkownika, czy też muszę zakupić oprócz administratora moduł małej hydry?
macz

ADREM

Post autor: ADREM »

Modułu Mała hydra nie ma w sprzedaży dostajesz go gratis. A co do licencjonowania. To totalne nieporozumienie klient kupując moduły dodatkowe miesiąc przed końcem gwarancji musi zapłacić za aktualizację już po miesiącu bo gwarancja jest od chwili zakupu pierwszych modułów. A co do programistów to nie ich problem że są zamknięci w lochach Comarchu i oderwani od życia. To problem konsultantów, myślę że brak przepływu informacji i analizy potrzeb to problem. Sam mam zespół programistów rozsianych po Polsce i potrafimy szybko odpowiedzieć poprawką zmianą dla klienta a kod piszą kolejne osoby. Sukces może jest w tym że dokumentacja została zrobiona od początku projektu i cały czas aktualizowana o zmiany.

Ale to tylko wolne uwagi i tak do nikogo z C nie trafią. W 9 znowy coś naprawią coś zepsują. A interes będzie się kręcił. Szkoda tylko, że skoro wiedzą że nie jest łatwo wytłumaczyć klientowi ich błędy a wszystko spada na partnera. zamiast nas wspierać i informować o knocikach nie dociągnięciach. Wydają kupę kasy na promocje , reklamę a Partner ma płacić za to że się chce szkolić.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ