Piszcie jak działa nowa wersja Comarch ERP XL 2016.3

Tematy związane z rozwojem CDN XL, opinie, pochwały, narzekania i inne elementy nie związane z konkretnymi modułami systemu

Moderator: mikey

john_doe
Posty: 642
Rejestracja: 26 maja 2008, 22:15
Rola: Inny
Wersja: różne

Re: Piszcie jak działa nowa wersja Comarch ERP XL 2016.3

Post autor: john_doe »

ja niestety mam 7 stanowisk.
Właśnie sprawdziłem na jednym z niechodzących. Zainstalowałem .net 4.0. Puściłem rejestr.bat i wszystko działa OK

Awatar użytkownika
wacek
Posty: 697
Rejestracja: 27 paź 2008, 18:04
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: różne
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Piszcie jak działa nowa wersja Comarch ERP XL 2016.3

Post autor: wacek »

john_doe
Nie masz takiego problemu jaki występuje u mnie?

Mogę tylko 1 raz podejrzeć FS, potem po kliknięciu na lupkę nic się nie dzieje ale lewe menu w liście jest wyszarzałe jakby dokument był podniesiony.
Na liście ZS jest ok.
Reinstalowałem net.4.0 jednak bez skutku.
2016.3.2.JPG
Pozdrawiam,
Robert

select convert(varchar(100),0x637a6173616d69207069737aea2074752067b375706f7479203a29)

john_doe
Posty: 642
Rejestracja: 26 maja 2008, 22:15
Rola: Inny
Wersja: różne

Re: Piszcie jak działa nowa wersja Comarch ERP XL 2016.3

Post autor: john_doe »

wacek rzeczywiście. Mam tak samo. Po wyjściu z dokumenty zakładki na chwilę się aktywują i z powrotem deatywują. Problem jest dokumentami na zakładce:

- Zakup
- Sprzedaż
- Kaucje

Reszta jest w porządku. Jednak te najważniejsze mają ból.

hmmmm "zesmutniałem"

Awatar użytkownika
STAY_PJE
Posty: 645
Rejestracja: 24 wrz 2009, 12:08
Rola: Konsultant CDN XL
Wersja: różne
Lokalizacja: Warszawa i od Helu do Wawelu
Kontakt:

Re: Piszcie jak działa nowa wersja Comarch ERP XL 2016.3

Post autor: STAY_PJE »

W niektórych okienkach przestały działać przyciski. Przykładowo na planie kont nie dział przycisk filtra, lupy i kosza.
Zauważyłem jednak, że przyciski zaczynają działać gdy zmniejszy się okno do odpowiednio małych rozmiarów.

PawełP
Posty: 63
Rejestracja: 28 mar 2009, 21:27
Rola: Konsultant CDN XL
Wersja: różne

Re: Piszcie jak działa nowa wersja Comarch ERP XL 2016.3

Post autor: PawełP »

Widzę, że masz Windows XP. Od kilku wersji już XL nie jest wspierany na tym systemie operacyjnym. Objaw, który u Ciebie wystąpił wymaga wymiany systemu operacyjnego na nowszy.
Pozdrawiam
Paweł Pyzara
___________________________________________________
http://www.prospeo.com.pl

Awatar użytkownika
STAY_PJE
Posty: 645
Rejestracja: 24 wrz 2009, 12:08
Rola: Konsultant CDN XL
Wersja: różne
Lokalizacja: Warszawa i od Helu do Wawelu
Kontakt:

Re: Piszcie jak działa nowa wersja Comarch ERP XL 2016.3

Post autor: STAY_PJE »

PawełP pisze:Widzę, że masz Windows XP. Od kilku wersji już XL nie jest wspierany na tym systemie operacyjnym. Objaw, który u Ciebie wystąpił wymaga wymiany systemu operacyjnego na nowszy.
Takie zachowanie obserwuję na nowym Windows Server 2012 R2 w sesji terminalowej.

Monster
Posty: 179
Rejestracja: 20 mar 2012, 09:04
Rola: Konsultant CDN XL
Wersja: 2016
Lokalizacja: Wrocław

Re: Piszcie jak działa nowa wersja Comarch ERP XL 2016.3

Post autor: Monster »

Czy ktoś z Was może testował działanie terminalowe na Windows Server 2003 R2 ?
Mam pewne obawy, że skoro nie jest wspierane XP, to że to samo będzie z 2003 :(

Awatar użytkownika
wacek
Posty: 697
Rejestracja: 27 paź 2008, 18:04
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: różne
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Piszcie jak działa nowa wersja Comarch ERP XL 2016.3

Post autor: wacek »

Zainstalowałem testowo na win 2003 (nie R2) i o dziwo nie występuje problem o którym pisałem testując na win XP.
Pozdrawiam,
Robert

select convert(varchar(100),0x637a6173616d69207069737aea2074752067b375706f7479203a29)

Awatar użytkownika
S0Cool
Posty: 150
Rejestracja: 13 lut 2008, 10:49
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 2018
Lokalizacja: śląskie

Re: Piszcie jak działa nowa wersja Comarch ERP XL 2016.3

Post autor: S0Cool »

Na XP działa u mnie wszystko z wyjątkiem współpracy listy dokumentów z formatką dokumentu. Jeśli jest zaznaczony w konfiguracji operatora check "Otwieraj okna w trybie zaawansowanym", można podnieść tylko pierwszą formatkę faktury, następnych - nie, trzeba zamknąć listę dokumentów.
Jeśli check nie jest zaznaczony, próba podniesienia drugi raz formatki wiesza XL-a.
Generalnie ktoś coś spitolił tylko na tej jednej liście/formatce, ale ponieważ błąd występuje tylko na XP, nikomu nie będzie się chciało go poprawiać.
Niniejszy podpis był testowany na zwierzętach.
Nie rozumiały go.

Yuber
Posty: 934
Rejestracja: 12 sty 2009, 12:03
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 2016
Lokalizacja: Kraków

Re: Piszcie jak działa nowa wersja Comarch ERP XL 2016.3

Post autor: Yuber »

wacek pisze:Zainstalowałem testowo na win 2003 (nie R2) i o dziwo nie występuje problem o którym pisałem testując na win XP.
Potwierdzam. Na Win 2k3 działa prawidłowo. Są momenty że go zmula np przy generowaniu dokumentów. O dziwo nie są to lagi związane z komunikacją z bazą danych ale w sam program tak działa - można to przejrzeć na ProcMonitorze. Problemów z dodatkami nie zauważyłem choć część z nich pisana jeszcze na 3.5.
Natomiast co się tyczy stacji z XP - wszędzie gdzie istniały jeszcze należało wymienić na nowszy (aż dwa :). Powody były podobne jak pisaliście wcześniej.
Zauważyłem natomiast dziwną rzecz ze zwalnianiem licencji:
Windows 10 uruchamiam dowolny moduł. Po pewnym czasie nieaktywności windows wyłącza monitor a uruchomine okna modułów XL-a robią się czarne. W opcjach zasilania wyłączany jest jedynie monitor. Jedyną opcja jest ubicie procesu z taskmgr. Ale zostaje informacja na kluczu o tym że użytkownik nadal jest zalogowany.
Wycięcie sesji z listy sesji nie usuwa informacji na samym kluczu moduł zostaje nadal zajęty choć uzytkownik może się zalogować pobierając tak jakby kolejną licencję (ten sam operator zalogowany 2 razy). Zostaje zwolnić licencję na kluczu.
Pomoc -> O programie.. -> Informacje o kluczu sprzętowym - > Zakładka: Licencje -> dowolna licencja.Jako administrator nie mam możliwości zwolnienia licencji.

Jeśli pozostawiam takie sesje to zajmują przez pewien czas licencje. Objaw występuje na wszystkich komputerach z Windows 10 i tylko wtedy gdy XL się wywali. Przez co majac 50 licencji na sprzedaż realnie w firmie można uruchomić np tylko 40. Jedyne co pomaga to dostać się do klucza HASP i z menadżera kluczy na żywca wyrzynać licencje.

ODPOWIEDZ