Archiwizacja dokumentów

Tematy związane z rozwojem CDN XL, opinie, pochwały, narzekania i inne elementy nie związane z konkretnymi modułami systemu

Moderator: mikey

profimedia
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 10
Kontakt:

Archiwizacja dokumentów

Post autor: profimedia »

Witam

Czy w wersji 10 CDNXL znalazł ktoś może funkcję archiwizującą dokumenty (SPRZEDAŻ) ?

Comarch zapowiadał, że w 10.0 będzie możliwość zmniejszenia bazy danych właśnie taką funkcją i zastąpienie wszystkich dokumentów z zadanego okresu bilansem otwarcia, ale niegdzie nie widzę tej funkcjonalności.

Awatar użytkownika
glaz
Wersja: 2023

Re: Archiwizacja dokumentów

Post autor: glaz »

Może źle patrzę, ale też nie znalazłem takiej funkcji.
Przyjmuję, że do wersji 10.9 (w końcu też 10.x) piekło zamarznie i kolejne generacje studentów wykiełbaszą się z archiwizacją danych w strukturach danych CDN XL -a :-) Ciekawe jak to zrobią zachowując integralność danych przy obecnych wiązaniach cyklicznych w tabelach :-)
! (CDN XL and ERP XL) = ?

hundzik
Wersja: 9.6.1

Post autor: hundzik »

narazie takowej funkcji nie ma. Jest to natomiast jedna z kluczowych funkcjonalności dla Comarchu do zrobienia - pracują nad tym - info z dzisiaj z samego źródełka.

profimedia
Wersja: 10
Kontakt:

Post autor: profimedia »

Podbijam. Czy z funkcją archiwizacji lat ubiegłych po kolejnym roku czasu Comarch coś zrobił w tym temacie ?

Awatar użytkownika
glaz

Wersja 10.5.5 - brak funkcjonalności archiwizacji.

10.6 - czekamy
11.0 - boję się ;-)

BTW Jest nowa siła robocza: http://www.computerworld.pl/news/384001 ... archu.html więc są szanse.
Chociaż jak ich skierują na kurs krycia i szycia ( http://www.computerworld.pl/news/384153 ... niami.html ) to marnie to widzę. Chyba że jako kolejny "najrewlecjanijszy" moduł CDN XL :-)

Yuber
Wersja: 2016

Post autor: Yuber »

glaz pisze: BTW Jest nowa siła robocza: http://www.computerworld.pl/news/384001 ... archu.html więc są szanse.
Nowi ludzie nowe pomysły. Może któremuś z nich nie powiedzą że "nie da się" i wpadnie na to jak naprawić suwak boczny w XL-u ;P [złośliwość]
Nie liczyłbym na to, że człowiek świeżo po studiach doskonale wie jak ma funkcjonować dobry system. Widzę to po naszych praktykantach gdzie czasem mam wrażenie że koleś wylądował nie na tej planecie i nie w tym układzie. To raczej studenci będą nabywać doświadczenia a XL jedyne co zyskać może to właśnie ten naprawiony suwak.
Jeśli zaś chodzi o oczekiwania to gdyby poprawili choć połowę tego o czym mówiliśmy przez dwie ostatnie konferencje w strefie eksperta to dla mnie byłby to system prawie doskonały. Jednak coraz bardziej mam wrażenie że Strefa Eksperta to taka Studnia Życzeń (na następną chyba przyniosę garść dukatów).
glaz pisze: Chociaż jak ich skierują na kurs krycia i szycia ( http://www.computerworld.pl/news/384153 ... niami.html ) to marnie to widzę. Chyba że jako kolejny "najrewlecjanijszy" moduł CDN XL :-)
Hmm... do czego mi się to przyda.... Wiem! Dokuczę znajomemu którego żona uwielbia zakupy.... kupię mu kinekta ;P [złośliwość]
A tak poważnie: dobre w tym wszystkim jest to, że przez takie projekty jako firma się rozwijają, dobre jest to, że ludzie w PL takich projektów się nie boją dzięki czemu podnosi to nam pozycję w rankingu wykorzystania technologii.

Awatar użytkownika
glaz

[OT] Re: Archiwizacja dokumentów

Yuber pisze: Jeśli zaś chodzi o oczekiwania to gdyby poprawili choć połowę tego o czym mówiliśmy przez dwie ostatnie konferencje w strefie eksperta to dla mnie byłby to system prawie doskonały. Jednak coraz bardziej mam wrażenie że Strefa Eksperta to taka Studnia Życzeń (na następną chyba przyniosę garść dukatów).
Byłem raz w zaczątkach (6 lat temu ? może później) - okolice hotelu koło AWF - ponieważ spławiano mnie gładkimi zdaniami i słodkim pierdzeniem w ucho, dałem sobie spokój.
Innymi słowy chłopaki z C. wiedzą, że połowa rzeczy w CDN XL leży, klienci kwiczą, a karawana czołga się dalej :-) Yeah !

Yuber

No teraz tam jest wywalone Centrum Szkoleniowe - wcześniej było chyba bliżej AWF-u. Studnia też jest a raczej fontanna ;) Wszystko ładne cukierkowe tylko jak się siada f2f z ekspertem to trochę przypomina strzelanie do kaczek. Niestety oddałem tylko cztery strzały. Ekspert z zarumienioną twarzą padł.... przestałem więc strzelać choć w zanadrzu było jeszcze 5 strzałów. Podpowiedziałem co i gdzie trzeba naprawić żeby było OK, zebrano dane, obiecano maila, dostałem długopis i obdarowany zostałem uśmiechem państwa żegnających. Strata czasu?.. trudno oszacować może na następną też pójdę bo niedaleko mam:) Po wszystkim czuję się tak jakbym miał kaca a nie był na imprezie. Czy warto zatem dla samego kaca tam chodzić....

Awatar użytkownika
glaz

[OT] Re: Archiwizacja dokumentów

Yuber pisze: Po wszystkim czuję się tak jakbym miał kaca a nie był na imprezie. Czy warto zatem dla samego kaca tam chodzić....
Hmm ... mam propozycję - daj znać jak wpadnie Ci w oko tego typu spotkanie. Chętnie popatrzę na polowanie :-) W najgorszym przypadku można zrobić dwuosobową "post-" lub"pre-Strefę Ekspertów". Tak zaprawieni możemy się potem nie bać kaca, choćby moralnego ;-)
Poszłoby na priv, ale może ktoś się jeszcze przyłączy ... wersja 11 w drodze, pewnie będą się chwalić ... ?

Yuber

Nie ma problemu możemy się dozbroić i postrzelać razem albo w grupie.. choć boję się, że urządzilibyśmy rzeź niewiniątek a potem oskarżeni zostalibyśmy o ludobójstwo :mrgreen:
Jedenastką się chwalą na potęgę a mamy dostać ją już z końcem wakacji (nie wliczając poślizgu). Jest tam parę ciekawych rozwiązań i z tego co poczytałem kilka usprawnień ale jak znam życie papierek sobie a rzeczywistość sobie. Ze wszystkich tych rzeczy najbardziej wypychany na przód jest ribbon. Ciekawe że w pierwszej kolejności chwalą się wyglądem a nie nowymi możliwościami.

ODPOWIEDZ