Witam,
Czy macie/korzystacie z jakichś aplikacji monitorujących pracę serwerów?
Jeśli tak to jakie to są aplikacje?
Chodzi mi o aplikację aby w pasku bocznym miałbym podgląd na obciążenie procesorów...
Krystian
Monitoring serwerów
Moderator: mikey
- krystianj
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 9.0 HR1
- Kontakt:
Monitoring serwerów
Rób to co kochasz a nigdy nie będziesz pracować ...
Świerklany • Makijaż ślubny • Profile aluminiowe
Świerklany • Makijaż ślubny • Profile aluminiowe
-
Kyniu
- Rola: Administrator CDN XL
Re: Monitoring serwerów
Korzystam z CACTI ale .... głównie do monitorowania zasobów sieciowych (obciążenie CPU, parametry ruchu, ......) i serwerów linuks oraz NetWare (zajętość dysków, pamięci, ilość zalogowanych userów, liczba procesów, ..........). Maszyny z MS przyznaje traktuję po macoszemu. Zalety CACTI? Doskonałe archiwum, szybka informacja (rzut oka), możliwość kontroli trendów i z czasem człowiek błyskawicznie wyłapuje anomalie na wykresach. Wady? Jak dla mnie nie makrystianj pisze: Chodzi mi o aplikację aby w pasku bocznym miałbym podgląd na obciążenie procesorów...
Kyniu
Re: Monitoring serwerów
witam,
polecam do monitorowania Sportlight enterprise dla mssql`a. Wszak nie jest darmowy (można go ściągnąć w wersji 30 dniowej za free). Aplikacja jest poprostu super. Zapuszczasz ją np na godzine - > analizuje ruch, potem pokazuje graficznie slabe punkty itp. Pokazuje procedury sql, funkcje które mogą powodować zwolnienia celem ich optymalizacji. U mnie np w module produkcja jedna procedura wymagala optymalizacji. Teraz jest znacznie szybciej.
pozdro
Krystian
polecam do monitorowania Sportlight enterprise dla mssql`a. Wszak nie jest darmowy (można go ściągnąć w wersji 30 dniowej za free). Aplikacja jest poprostu super. Zapuszczasz ją np na godzine - > analizuje ruch, potem pokazuje graficznie slabe punkty itp. Pokazuje procedury sql, funkcje które mogą powodować zwolnienia celem ich optymalizacji. U mnie np w module produkcja jedna procedura wymagala optymalizacji. Teraz jest znacznie szybciej.
pozdro
Krystian