CDN XL 9.0 - POTRZEBUJE!

Tematy związane z rozwojem CDN XL, opinie, pochwały, narzekania i inne elementy nie związane z konkretnymi modułami systemu

Moderator: mikey

Coin
Rola: Konsultant CDN XL

Re: CDN XL 9.0 - POTRZEBUJE!

Post autor: Coin »

Niekoniecznie od Partnera, bo według jednego z punktów gwarancji Comarch:

W okresie gwarancji Klient Koncowy otrzymuje aktualizacje i nowe wersje Oprogramowania CDN XL za posrednictwem
autoryzowanych partnerów obsługujacych instalacje Klienta Koncowego lub na pisemne wezwanie - bezposrednio od
Comarch
. Informacja o bieżących wersjach Oprogramowania CDN XL jest dostepna w Comarch oraz u autoryzowanych
partnerów Oprogramowania CDN XL
.
[edit]
Łatwiej i szybciej chyba od Waszego Partnera, przeciez nie przechodzicie sami na wyższą wersję tylko chcecie popróbowac testowo co się zmieniło.
My swoim Klientom tworzymy po prostu takie środowisko z nową wersją jeśli mają czas i ochotę pooglądać, popróbować to sobie tam "grzebią", potem jest decyzja czy przechodzimy na wyższą wersję czy nie.
Nie wiem jak zachowuje się Wasz Partner ale ja tu naprawdę nie widzę problemu :)
Pozdrawiam
Marcin Groszewski - ALTERPRO Sp. z o.o.
m.groszewski@alterpro.pl

T00kie
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 10
Kontakt:

Post autor: T00kie »

Ok, wysłałem zapytanie. Ciekawe jak to rozpatrzą :)
Coin pisze: Nie wiem jak zachowuje się Wasz Partner ale ja tu naprawdę nie widzę problemu :)
Pozwolisz, że to przemilczę.. :roll:

A czy jest gdzieś dostępna dokumentacja nt. jak przekonwertować bazę?

Coin

8.0HR1 podnieś (skryptem) do HR2
Potem instaluj każdą dużą wersję po kolei z ostatnim HR i rób na nich kolejne konwersje aż dojdziesz do 9.2.

Info:
Od wersji 9.0.1 wprowadzono wersjonowanie bazy danych z dokładnością do HR-ów oraz migrację między nimi bez użycia skryptów różnicowych. W celu przeprowadzenia konwersji bazy między wersjami 9.0 FR a wersją 9.0.1 należy wywołać operację konwersji , dostępną z listy baz w module Menedżer baz. Wprowadzone zmiany pozwolą na łatwiejszą kontrolę migracji systemu do wyższych wersji w instalacjach klienckich.

Wersja 8.0 HR3 systemu Comarch CDN XL została udostępniona po wypuszczeniu wersji 9.0 FR. Możliwe jest wykonanie konwersji do wersji 9.0 FR bezpośrednio z wersji 8.0 HR2. Przed wykonaniem konwersji z wersji 8.0 HR2 do wersji 9.0 FR należy zainstalować najnowszego Hot Fix do wersji 9.0 FR.

Jeśli dobrze widzę w Twoim profilu potrzebujesz wersji instalacyjnych 8.0HR2, 9.0FR, 9.01, 9.2 aby wykonać konwersję do najwyższej wersji.
Odradzam robić to samemu na bazie produktywnej - jeśli coś pójdzie nie tak (a może tak się stać) Partner nie weźmie odpowiedzialności za nic.
Jeśli chcesz się samemu pobawić to najlepiej wybrać inny komputer/serwer i na nim postawić XLa i bazę. Przy Upgrade programu stare katalogi są nadgrywane nowymi plikami XLa!
Jeśli baza nie przejdzie konwersji to zostanie uszkodzona. Trzeba też pamiętać że konwersja jest nieodwracalna więc sugeruję przed konwersją backup oraz przy każdym kroku backup.
Pozdrawiam
m.groszewski@alterpro.pl

T00kie
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 10
Kontakt:

Post autor: T00kie »

Mamy kopię bazy produktywnej. Sugerujesz żeby zrobić to na całkiem oddzielnej instancji?
Ehh.. czyli jednak muszę się zgłosić do Partnera, żeby otrzymać te wszystkie instalki? Ktoś tu coś przebąkuje co chwila o ftpie c...chu - dostęp do niego mają tylko Parnterzy?

Coin

Nie wiem czy Klienci mogą mieć dostęp do ftp Comarchu. To już pytanie do Comarchu.
Ad: Sugerujesz żeby zrobić to na całkiem oddzielnej instancji? Chodzi mi wręcz o osobny komputer z postawionym SQLem nawet expresem - my tak działamy aby nie obciążać serwera produktywnego Klienta nadmiarowymi bazami.
Pozdrawiam
m.groszewski@alterpro.pl

lti soft
Wersja: 9.0 HR1

Post autor: lti soft »

Kiedyś działało demo on-line na stronie Comarch:
http://www.comarch.pl/erp/oferta/produk ... rch_cdn_xl
Za free :)

Awatar użytkownika
Meg

Post autor: Meg »

A nie wystarczy zrobić kopii bazy danych i podpiąć jako testowa?
______________________________________________________________________________________
Ekspert to ktoś, kto ma coraz większą wiedzę w coraz mniejszym zakresie, aż wreszcie wie absolutnie wszystko o niczym.

Coin

Przecież tu chodzi o próbę upgradu wiec niezbędna jest instalka 9tki! Z tego co rozumiem tekst to mają 8 produktywnie a chcą spróbować podnieść testowo do 9 :)
Pozdrawiam
m.groszewski@alterpro.pl

Awatar użytkownika
Meg

Post autor: Meg »

Ok, ok, przeczytałam sam początek :)
______________________________________________________________________________________
Ekspert to ktoś, kto ma coraz większą wiedzę w coraz mniejszym zakresie, aż wreszcie wie absolutnie wszystko o niczym.

ODPOWIEDZ