Zbiorowa lista życzeń

Tematy związane z rozwojem CDN XL, opinie, pochwały, narzekania i inne elementy nie związane z konkretnymi modułami systemu

Moderator: mikey

Greg
Rola: Konsultant CDN XL

Re: Zbiorowa lista życzeń

Post autor: Greg »

S0Cool pisze:Moje trzy grosze w tej dyskusji.
Mnie na przykład bardziej przeszkadza brak mechanizmów wspomagających zapanowanie nad zakazami. Nie ma żadnej tabeli z nazwami procedur (jest zaszyta w kodzie jakiegoś DLL-a), co poważnie utrudnia jakąkolwiek automatyzację tej funkcjonalności. Nie ma żadnych kreatorów pozwalających np hurtem zakazać dostępu do wszystkich okien jakiejś funkcji lub kreujących zakazy na podstawie określenia stanowiska prac
Może nie jest to super rozbudowana funkcjonalność ale jakaś metoda hurtowego zarządzania zakazami jest. Wystarczy zdefiniować sobie stanowiska z przypisanymi zakazami, a następnie zaktualizować kartę operatora na podstawie danego stanowiska. W ostateczności można też zrobić w miarę prosty insert prosto do bazy - w zasadzie to co potrzebujemy znać to przede wszystkim id danego zakazu, a ten możemy uzyskać eksportujac listę zakazów do excela.
Natomiast aby znaleźć, który zakaz jest przypisany do danego okna wystarczy w menu system uruchomić zakazy kontekstowe.

Awatar użytkownika
S0Cool
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 2018

Post autor: S0Cool »

Zakazy kontekstowe znam, kopiowanie ze stanowiska też, a jednak zapanowanie nad prawami dostępu trzydziestu kilku osób do okien CDNXL to spore wyzwanie.
Dzięki za pomysł eksportu do Excela listy zakazów, na to nie wpadłem.
Niniejszy podpis był testowany na zwierzętach.
Nie rozumiały go.

Awatar użytkownika
mikey
Site Admin
Rola: Administrator CDN XL
Wersja: 2016

Post autor: mikey »

S0Cool pisze: ...
Nieformalne stowarzyszenie użytkowników CDNXL już jest - to właśnie niniejsze forum. Być może przydałaby się też jakaś osobna, bardziej statyczna i rozważnie administrowana strona www prezentująca pewną wypadkową poglądów i sugestii forumowiczów. Jestem za.
...
OK, takie strony można zrobić tu http://cdn.3lance.pl/trac
Mamy tu wiki z kontrolą wersji, na jednym z odnośników można taką "wypadkową poglądów" zespołowo tworzyć i rozwijać. Myślę też o jakimś liście do Comarch w celu uzyskania zgody na publikowanie tutaj dokumentacji administratora systemu. Partnerzy chyba za to płacą, więc taka zgoda może być trudna do uzyskania, ale spróbować trzeba.
Autoryzacja w TRACu jest taka sama jak na forum (ten sam login i hasło)

ODPOWIEDZ