ta... i wiesz ze automat do duplikatow mial by dziure dla szkodnikow. a szkodnicy by ja standardowo wykorzystywali. u mnie niestety ludziom trzeba ciac jaknajwiecej bez mozliwosci obejscia tego samemu - bo beda obchodzic. nie wiem. urok branzy czy moze wogole tak jest wszedziewojtini pisze: A ja mam propozycję aby stworzyć sobie 2 osobne wydruki:
1 - wydruk faktury (który nie bazuje na liczniku) który drukuje zawsze ORYGINAŁ
jako pierwszą stronę i na następnych w zależności od ich ilości np. 1,2,3 zamiast oryginał KOPIA
2 - wydruk DUPLIKATU faktury - z nagłówkiem DUPLIKAT z dnia ... i normalnie dalej jak faktura
Dlaczego (nie)lubię XLa
Moderator: mikey
-
hundzik
- Rola: Administrator CDN XL
- Wersja: 9.6.1
Re: Dlaczego (nie)lubię XLa
-
marceynowa
- Wersja: 2022
Pozwólcie że zapytam - w której wersji funkcjonuje licznik wydruków?
Ja mam 7.1 i własną formatkę faktury, drukująć z formatki oryginalnej również nie zwiększa się wartość Trn_LicznikKopii.
Czy licznik jest w standardzie, czy też trzeba dodać samemy do formatki faktury?
Ja mam 7.1 i własną formatkę faktury, drukująć z formatki oryginalnej również nie zwiększa się wartość Trn_LicznikKopii.
Czy licznik jest w standardzie, czy też trzeba dodać samemy do formatki faktury?
-
Robert666
- Wersja: 9.0 HR1
Do dokumentacji tabel można mieć dostęp bez funkcji "spod lady". Należy tylko z Com-ch zawrzeć umowę o zachowaniu tajemnicy i takie tam...
Natomiast ja nie lubię XL-a, a w zasadzie Com-ch za brak informacji o błędach wykrytych w XL-u... Kilkakrotnie rozgryzałem a potem zgłaszałem jakiś błąd w XL-u asyście a oni informowali mnie, że ten błąd już maja zarejestrowany w TRACKu pod numerem XXXx itd.
A dostęp do TRACK-a maja tylko partnerzy.... ja wiem, ze jest to sposób żeby "nakłonić"
klienta do zapłacenia za asystę, ale uważam że stawki jakie ma Com..ch są co najmniej "rzeźnickie"...
10% wartości instalacji - za prawo do aktualizacji
20% wartości instalacji - za Asystę...
kiedyś była jeszcze propozycja Com-chu
5% wartości instalacji - za wsparcie HotLine ale na jednym spotkaniu wybiliśmy im to z głowy....
Wiele osób pewnie nie raz "walczyło" z XL-em a później okazywało się że programista dał d...y i Com-ch poprawi to w kolejnej wersji albo HR-e albo HF-iee
Natomiast ja nie lubię XL-a, a w zasadzie Com-ch za brak informacji o błędach wykrytych w XL-u... Kilkakrotnie rozgryzałem a potem zgłaszałem jakiś błąd w XL-u asyście a oni informowali mnie, że ten błąd już maja zarejestrowany w TRACKu pod numerem XXXx itd.
A dostęp do TRACK-a maja tylko partnerzy.... ja wiem, ze jest to sposób żeby "nakłonić"
10% wartości instalacji - za prawo do aktualizacji
20% wartości instalacji - za Asystę...
kiedyś była jeszcze propozycja Com-chu
5% wartości instalacji - za wsparcie HotLine ale na jednym spotkaniu wybiliśmy im to z głowy....
Wiele osób pewnie nie raz "walczyło" z XL-em a później okazywało się że programista dał d...y i Com-ch poprawi to w kolejnej wersji albo HR-e albo HF-iee
XL 9.6 HF1 - nic tylko się pociąć...
-
Kyniu
Skoro już przy tym jesteśmy to może kilka słów o tym czym się różni HR od HF, jak sprawdzić co się ma zainstalowane, i tak dalej. Bo to czarna magia.Robert666 pisze:Com-ch poprawi to w kolejnej wersji albo HR-e albo HF-iee
Kyniu
Wersję HRa najprościej sprawdzić w samym XLu: w menu Pomoc -> informacje o programie -> informacje techniczne -> numer kompilacji modułu. Można też sprawdzić wersję pliku (np rabaty.dll). HF można odróżnić w zasadzie jedynie po dacie utworzenia i rozmiarze danego plikuKyniu pisze:
Skoro już przy tym jesteśmy to może kilka słów o tym czym się różni HR od HF, jak sprawdzić co się ma zainstalowane, i tak dalej. Bo to czarna magia.
Kyniu
- mikey
- Site Admin
- Wersja: 2016
ok, jak znajdę jeszcze trochę wolnego czasu ... mam nadzieję, że niedługo ... to opiszę to tu http://cdn.3lance.pl/trac/wiki/Wydruki/XMLKyniu pisze:A można gdzieś o tym poczytać. Może naskrobałbyś jakiś mały kurs/przewodnik "step-by-step" dla żółtodziobów w oparciu o swoje przykłady.mikey pisze:Wydruki - jeszcze raz ...za wydruki XML - przekształcenia szblonów XLS - dostęp do dowolnych danych i przekazywanie parametrów systemu, pozwala realizować bardzo szybkie wydruki tekstowe (jak z programów dosowych), a jednocześnie np. zbiorcze i rozbudowane raporty htmlowe, o dowolnym wyglądzie i funkcjonalności - fantastyczne narzędzie np. dla tych, którzy nie chcą inwestować w Crystala
Nie, API jest dostępne dla wszystkich, trochę opisałem je tutaj: http://cdn.3lance.pl/trac/wiki/APIKyniu pisze:A czy to nie jest funkcjonalność "Dużej Hydry"?mikey pisze:API - czyli legalny dostęp do funkcji systemu dla programisty - bez ryzyka uszkodzenia czegokolwiek w bazie (teoretycznie) można z poziomu innej aplikacji wystawiać dokumenty, modyfikować dane ... tak jakby to było realizowane przez sam CDN XL
-
marceynowa
Pozwlę sobie zapytać jeszcze raz bo nie dostałem żadnej odpowiedzi.
Była informacja, że wydruk faktury powoduje zwiększenie wartości w polu TrN_LicznikKopii.
Czy jest to rozwiązanie systemowe w CDN XL, czy też własne użytkownika.
Ja mam własną formatkę faktury i u mnie licznik ma zawsze wartość zero. Sprawdzałem drukując poprzez wydruk systemowy. Też licznik = 0.
Próbowałem zastosować licznik zaporponowany przez Comarch (w Nowoczesnym Zarządzaniu) oparty o atrybut. Niestey tutaj jest bardzo ciekawe zachowanie:
- generuję ZS->FS i puszczam wydruk (licznik zaieksza wartość)
- generuję ZS->FS i zapisuję FS, następnie otwieram i drukuję (licznik 0)
- tak jak powyżej, ale po wydruku przechodzę na zakładkę atrybuty i zapisuję - licznik zwiększa wartość o 1.
Była informacja, że wydruk faktury powoduje zwiększenie wartości w polu TrN_LicznikKopii.
Ja mam własną formatkę faktury i u mnie licznik ma zawsze wartość zero. Sprawdzałem drukując poprzez wydruk systemowy. Też licznik = 0.
Próbowałem zastosować licznik zaporponowany przez Comarch (w Nowoczesnym Zarządzaniu) oparty o atrybut. Niestey tutaj jest bardzo ciekawe zachowanie:
- generuję ZS->FS i puszczam wydruk (licznik zaieksza wartość)
- generuję ZS->FS i zapisuję FS, następnie otwieram i drukuję (licznik 0)
- tak jak powyżej, ale po wydruku przechodzę na zakładkę atrybuty i zapisuję - licznik zwiększa wartość o 1.
- mikey
- Site Admin
- Wersja: 2016
Fakt, na forum jest jeszcze wiele pytań, na które nie zdążyłem odpowiedziećmarceynowa pisze:Pozwlę sobie zapytać jeszcze raz bo nie dostałem żadnej odpowiedzi.
Na szybko: u mnie LicznikKopii jest wykorzystywany w wydrukach tekstowych, jednym z zapytań w sekcji [SQL] Wydruku XML jest procedura uaktualniająca licznik przy każdej operacji.marceynowa pisze: Była informacja, że wydruk faktury powoduje zwiększenie wartości w polu TrN_LicznikKopii.
-
marceynowa
Czyli licznik jest rozwiązaniem własnym, nie systemowym.
Rozumiem, że podobne rozwiązanie można zastosować w CR dodająć tzw. Command, który wywoła procedurę?
Rozumiem, że podobne rozwiązanie można zastosować w CR dodająć tzw. Command, który wywoła procedurę?