z racji tego, że to jest pierwszy mój koniec roku z CDN XL oraz Optimą mam pytanie czy należy jakieś czynności wykonać w tych systemach w związku z kończącym się rokiem? Pomijam kwestię backupu
Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie roboty praktycznie żadnej nie ma.
Księgowa niech sobie przeniesie konta na nowy okres jeśli kończy się on z końcem roku. Poza tym gratisowy backup gdzieś na bok do pobawienia się i miłej zabawy na sylwka.
Przygotuj się jeszcze na niespodzianki. Księgowe bardzo często na początku nowego roku obrachunkowego (czyli w okresie od przeniesienia planu kont aż do badania bilansu) zakładają nowe konta zarówno w nowym jak i w starym okresie - tak tak! w starym też!)
No i teraz okaże się, ze będziesz miał jakieś konto i w starym i w nowym okresie a i tak nie da się przenieść BO. A dlaczego? A dlatego, ze oba konta nie będa ze sobą powiązane - wtedy musisz wejść w kartę starego konta i powiązać go z kontem "w nast. roku obrachunkowym".
Przede wszystkim to o czym pisze kol. pores musisz nauczyć księgową bo jak pokażesz że możesz robić to Ty to za każdym razem będzie Ci w kark chuchać. W ogóle jeśli jest coś co nie musisz robić osobiście to zrzuć to na kogoś wtedy będziesz miał więcej czasu na swoją robotę